Siirry pääsisältöön
""

Haastattelussa: kirjailija-ohjaaja Juha Jokela

Mistä Dosentit kertoo?

”Se kuvaa Johanna Virtanen -nimisen tutkijan elämää ja sen kautta koko akateemisen maailman tilannetta Suomessa. Yliopistoyhteisö on ollut viimeisen vuosikymmenen ajan vaikeassa tilanteessa tiettyjen poliittisten päätösten ja yhteiskunnallisen ilmapiirin kehityksen takia. Samalla esitys on kuva haavoittuvasta ihmisestä, jolle sivistys ja tiede ovat kutsumus ja itseisarvo.”

Mikä sai sinut kirjoittamaan näytelmän juuri tästä aiheesta?

”Toisaalta lähtökohtana olivat havainnot siitä, miten tapa, jolla julkisuudessa puhutaan tieteentekijöistä, alkoi jossain kohtaa muuttua vähemmän kunnioittavaksi. Valtava asiantuntijuus kuitattiin populistisilla ’kaiken maailman dosentit’ -heitoilla. Toisaalta lähtökohtana oli oma elämä ja neljän vuoden jakso yliopistolla vuosina 1990–94, ennen kuin pääsin Teatterikorkeakouluun.  Se oli tietenkin vain pintaraapaisu verrattuna sellaisen ihmisen kokemukseen, jolle tutkimus on elämäntyö. Sain kuitenkin käsityksen yliopiston ilmapiiristä. Mieleen tarttui kuvia ihmisistä ja korvaan puhetapoja. Kokemus jätti myös arvostuksen tutkijoiden tekemää työmäärää kohtaan. Joidenkin samaan aikaan opiskelleiden kanssa olen myös edelleen yhteydessä.”

Teet tunnetusti tarkkaa taustatyötä näytelmiäsi varten.  Millainen tutkimusmatka Dosenttien taustalla on?

”Kun henkilöt ovat tutkijoita, niin siitä seuraa, että näytelmä vaatii tavallistakin enemmän tutkimustyötä, sekä haastatteluiden että muun perehtymisen muodossa. Olen lukenut, tehnyt haastatteluita, kuunnellut tiedepodcasteja. Aihe on senkaltainen, että juuri mikään määrä ei ole riittävästi. Tällaisen näytelmän research edellyttääkin tiettyä nöyryyttä. Se ammattikunta, jota näytelmässä kuvaan, tekee nimittäin joka tapauksessa moninkertaisen määrän tutkimustyötä ahkerimpaankin näytelmäkirjailijaan verrattuna. On haastavaa yrittää kuvata työkseen erittäin lukeneen ja analyyttisesti ajattelevan ihmisen mielenliikkeitä, varsinkin kun samalla yrittää pitää kerrontaa sellaisena, että se aukeaa myös ei-akateemisille katsojille. Tuntevaa ja tunnistettavaa ihmistä tässä kuitenkin kuvataan eikä mitään eksoottista erityislajia.”

Millainen teos Dosentit on verrattuna aiempiin Kansallisteatterissa nähtyihin teoksiisi Patriarkka ja Sumu?

”Eiköhän tässä saman tekijän käsiala ole tunnistettavissa. Erona on ainakin se, että Dosenteissa on paljon päähenkilön suoraa puhetta yleisölle. Patriarkan ja Sumun kohdalla päädyin aika perinteiseen, ns. neljännen seinän draamaan eli suoraa yleisökontaktia ei ollut. Nyt ramppi ylittyy ainakin luentojen ja monologien muodossa. Toivon, että tämä tiivistää yleisön ja esityksen välistä vuorovaikutusta. Toki näytelmään tuo erityisen lisävirityksen myös se, miten korona-aika on muuttanut ihmisten suhdetta tieteeseen ja tutkijoihin. Ja varmasti myös teatteriin.”

Juha Jokelan kirjoittama ja ohjaama Dosentit-esitys saa kantaesityksen Suurella näyttämöllä 25.11.2020.