Avauksia / Outi Kallio – 28.10.2024

Keskusteluja elävien kuolleiden kanssa – Haluatko itsestäsi botin, joka jatkaa elämääsi kuoleman jälkeen?

""

Puolisosi kuolee, ehkä yllättäen, ja jättää elämääsi aukon, jonka paikkaaminen tuntuu mahdottomalta. Minkälaista olisi keskustella häntä muistuttavan botin kanssa hautajaisten jälkeen? Näihin kysymyksiin tuo näkökulmaa Jälkielämä-näytelmä, jossa lavalla ovat kuolleesta Tiinasta tehty bottihahmo ja hänen leskeksi jäänyt miehensä (näyttelijä Pyry Nikkilä).

Tämä ei ole tieteiskirjallisuutta, sillä tekoälyyn perustuvien sovellusten avulla voidaan luoda ihmisestä ruudulta kommunikoiva botti eli virtuaalinen hahmo tai avatar. Sovelluksia tarjoavia kaupallisia yrityksiä on ollut olemassa jo muutaman vuoden ajan. 

Tiina-botti luotiin Jälkielämä-näytelmää varten. Sen koodannut Anton Berg on uskontotieteen tutkija Helsingin yliopistolta. Hänen mukaansa jokaisen olisi hyvä sivistää itseään ymmärtääkseen sekä näihin teknologioihin liittyvää ”hypeä”, että niiden mukanaan tuomia eettisiä ja yhteiskunnallisia haasteita.

Kaupalliset botit suruun ja muistamiseen

Kaupallisten sovellusten toiminta pohjautuu haastatteluihin, jotka botteja tarjoava yritys toteuttaa henkilön vielä eläessä. Niiden pohjalta luodun avattaren kanssa voi keskustella henkilön kuoleman jälkeen. Keskustellessa sovellus tuottaa vastauksia tehtyjen haastatteluiden pohjalta ja puhuu ne kuolleen äänellä. Joissain sovelluksissa tekoäly luo äänen lisäksi ruudulle myös kuollutta muistuttavan kommunikoivan hahmon.

The New York Times haastatteli Stephenie Lucas Oneya, jolla on kuolleesta isästään tehty tämän äänellä keskusteleva botti. Artikkelissa kerrotaan Lucas Oneyn isän, William Lucasin olleen Harlemissa asunut musta mies, joka työskenteli poliisina, opiskeli oikeustieteellisessä ja teki myöhemmin uraa FBI:n agenttina ja tuomarina. 

Artikkeli kuvaa 75-vuotiaan Lucas Oneyn kysyvän sovellukselta neuvoja, ja hän kertoo isänsä äänen lohduttavan häntä. Hän kuitenkin sanoo halunneensa hankkia botin ensisijaisesti lapsiaan ja lastenlapsiaan varten.
New York Times:n artikkelin videolla Stephenie Lucas Oney keskustelee botin kanssa. Videolta voi katsoa, kun hän pyytää bottia kertomaan enemmän aikakaudesta, jolloin William Lucas oli nuori perheenisä, joka työskenteli päivisin ja opiskeli öisin. Botti vastaa vanhan miehen äänellä rauhalliseen tyyliin.

Yksilön inhimilliset tunteet läsnä

Lucas Oneyn haastattelusta jää tasapainoinen ja kaunis olotila. Iäkästä ja sittemmin kuollutta henkilöä kunnioittaen on otettu uutta teknologiaa käyttöön hänen arvokkaan elämänkokemuksensa välittämiseksi seuraaville sukupolville.

Läheisen kuoleman herättämät tunteet eivät kuitenkaan aina ole kauniita, elämäntarinat eivät ole yksiselitteisiä, eivätkä jälkeenjääneet sukulaiset kunnioittavia.  

Anton Berg sanoo, että läheisen kuolema tuottaa yksilölle tapauskohtaisesti hyvin erilaisia emotionaalisia ja psykologisia prosesseja. Hänen mukaansa tämä inhimillinen tunneulottuvuus on läsnä myös näiden bottien kohdalla. Tällaisia tunteita voivat Bergin mukaan olla esimerkiksi hämmästys, pelko, kaipaus, suru, viha ja katkeruus. 

Botit saattavat hänen mukaansa olla väline näiden tunteiden käsittelemisessä ja auttaa eteenpäin jatkamisessa. 

Toisaalta ne voivat hänen mukaansa saada aikaan menneeseen ripustautumista. Berg lisää myös, että tekoälyhahmoon voi projisoida omia fiktiivisiä toiveita, preferenssejä, muistoja ja mielikuvia.

Yhteiskunnan isot kysymykset: Onko meillä oikeus pysyä kuolleena?

Kun näkökulma siirretään yksilön kokemuksista ilmiön yhteiskunnallisiin vaikutuksiin, päästään alueelle, jossa poliittinen keskustelu ja lainsäädäntö ovat vasta aluillaan. 

Edesmenneitä Hollywood-tähtiä on mahdollista herättää henkiin botteina vanhan kuva- ja äänimateriaalin avulla, kertoo BBC. Nykypäivän tähdiltä jää lisäksi suuri määrä muuta digitaalista aineistoa esimerkiksi sosiaalisesta mediasta, kuvaa artikkeli näyttelijöiden huolta oikeuksistaan.

Aihe koskettaa julkisuuden henkilöiden lisäksi tavallista sosiaalisen median käyttäjää. Aktiivinen päivittäjä on nopeasti julkaissut itsestään botin tekemiseen tarvittavan määrän videoita.

Anton Bergin mukaan aiheeseen kietotuvat erittäin laajasti monenlaiset yhteiskunnalliset aiheet. Esimerkiksi: 

  • yksityisyys
  • datan omistajuus
  • tekijänoikeudet
  • sosiaalisten tapojen muutokset

Berg uskoo, että kaikki mielikuvituksen rajoissa oleva tulee jollain tasolla kokeiltua. Hän nostaa esille kysymyksen siitä, tulisiko esimerkiksi oikeuden pysyä kuolleena olla perusoikeus.

Jälkielämä haluaa herätellä meidät kaikki pohtimaan

Väitöskirjansa Helsingin yliopistolla juuri viimeistellyt Anton Berg kertoo Kansallisteatterin Jälkielämä-projektin olleen hänelle henkilökohtaisesti äärimmäisen mielenkiintoinen ja mukaansatempaava. 
Esitys on akateemisen tutkimuksen ja teatteritaiteen yhteistyö, johon Berg kertoo lähteneensä mukaan hankkeen johtajan, professori Johanna Sumialan kutsumana.

Bergin mukaan työryhmässä on käyty syvällistä keskustelua aiheeseen liittyvistä eettisistä haasteista. Hän kertoo, että päällimmäisenä ovat olleet näytelmässä käytetyn hahmon mallintamiseen liittyvät eettis-moraaliset kysymykset. Keskustelujen pohjalta päätettiin esimerkiksi, ettei esityksen Tiina-botilla ole hahmoa inspiroineen henkilön oikeaa ääntä.

Anton Berg haluaa kannustaa jokaista sivistämään itseään digitaalisesta kuolemasta. - Näihin teknologioihin liittyy, usein perustelematontakin, hypeä ja teknologistis-poliittisia uskomuksia, toiveita ja utopioita. Lisäksi ne ovat tuoneet mukanaan eettisiä ja yhteiskunnallisia haasteita, kuten sosiaalisiin tapoihin ja instituutioihin liittyviä muutoksia. Ei ole näköpiirissä että tämä teknologia olisi häviämässä mihinkään, hän sanoo.

Anton Berg on tohtoritutkija Helsingin yliopiston humanistis-yhteiskuntatieteellisen instituutin datafikaation tutkimusohjelmassa. Hän väittelee 14.12.2024 aiheenaan kaupallisten kuvantunnistuspalveluiden (Google, Microsoft, Amazon) tapa yrittää tunnistaa ja luokitella uskontoa sitä esittävistä kuvista.

Suomen Kansallisteatterin Jälkielämä-näyttämöteos toteutetaan yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa. Professori Johanna Sumialan johtama monitieteinen ja -kansallinen Digital Death -tutkimushanke on EU:n rahoittama.

Katso lisää

S.J. Velasquez ”How AI is Bringing Film Stars Back From the Dead” (BBC, 19.7.2023). https://www.bbc.com/future/article/20230718-how-ai-is-bringing-film-stars-back-from-the-dead

Rebecca Carballo ”Using A.I. to Talk to the Dead” (The New York Times, 11.12.2023). Maksumuuri. https://www.nytimes.com/2023/12/11/technology/ai-chatbots-dead-relatives.html

Stephenie Lucas Oney keskustelee videolla isästään tehdyn botin kanssa: ”Using A.I. to Talk to the Dead” (The New York Times, TikTok @nytimes) https://www.tiktok.com/@nytimes/video/7311441153570704683

 

""

Outi Kallio

Outi Kallio, FM, Digitaalisen viestinnän käytännöt -kurssin opiskelija
Helsingin yliopisto, viestinnän tieteenala / avoin yliopisto-opetus

Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja

""

Oppitunteja eläville

Akse Pettersson
Varovaisen optimistinen esitys henkilökohtaisesta tyhmyydestä
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eläinten vallankumous

George Orwell
Neljä jalkaa hyvä, kaksi jalkaa paha!
Taivassali
Tutustu ja osta lippu
""

UbuVersum

Jarry – Haikkala – Lehtinen
Esitys KAIKKIEN AIKOJEN hirmuhallitsijasta
Tekniikan museo
Tutustu ja osta lippu
""

Jälkielämä

Joel Teixeira Neves 
Keskusteluja elävien kuolleiden kanssa
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

Rakas Beti

Teatteri Totti esittää
Koko perheen tragikoominen näytelmä
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu