Tammikuu 2025
Helmikuu 2025
Maaliskuu 2025
Liput
Kesto
Jaa ja kommentoi
Esittely
Michael Baranin tuore tulkinta tuo ensimmäistä kertaa Kansallisteatterin omana ohjauksena ja dramatisointina George Orwellin modernin klassikon, joka kertoo jännittävän ja opettavaisen tarinan vallan korruptoivasta luonteesta ja totalitarismin syntymekanismeista.
Mitä tapahtuu, kun Jonesin maatilan eläimet kyllästyvät orjuuteensa?
He nousevat kapinaan, kukistavat tyrannimaisen ihmisisäntänsä ja alkavat hallita itseään.
Syntyy Eläinten tila ja uljas uusi aate ‒ animalismi ‒ jonka keskeinen käsky kuuluu: Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia.
Alkuun kaikki sujuu hienosti uudessa ihanneyhteiskunnassa.
Ensimmäistä kertaa elämässään eläimet saavat nauttia vapaudesta ja työnsä hedelmistä.
Mutta pian he kohtaavat myös monenlaisia vaikeuksia: vihollisen kierot juonet, omien petturuuden ja luonnonvoimien mahdin.
"Ja muistakaa myös, että taistellessamme ihmistä vastaan emme saa alkaa muistuttaa häntä."
Eläimistä älykkäimpinä siat ottavat alusta asti hoitaakseen päätöksenteon ja työnjohdon. Eikä aikaakaan, kun siat jo linjaavat, että tilan tulevaisuuden turvaamiseksi on demokratian periaatteista tarpeen tullen pakko hieman tinkiä: Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta jotkut eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.
Pysyvästi ajankohtainen tarina diktatuurista
George Orwellin Eläinten vallankumous on eläinsadun nahkoihin puettu pilkuntarkka historiallinen allegoria, mutta myös satiirisen terävänäköinen ja pysyvästi ajankohtainen analyysi diktatuurin luonteesta ‒ siitä, kuinka vallankumous aina ja kaikkialla pettää jalot ihanteensa ja muuttuu omaksi irvikuvakseen.
Eläinten vallankumous (Animal Farm) julkaistiin elokuussa 1945, kun toisen maailmansodan taistelut jo olivat ohi Euroopassa, ja maailma seisoi kylmän sodan kynnyksellä. Orwellin motiivi teoksen kirjoittamiseen syntyi henkilökohtaisesta kokemuksesta. Vakaumuksellisena sosialistina hän oli osallistunut Espanjan sisällissotaan (1936–1939) tasavaltalaisten puolella ja kokenut karvaan poliittisen pettymyksen huomatessaan, kuinka vasemmistolaisten keskinäiset valtataistelut osaltaan edesauttoivat Francon fasistit voittoon.
Orwellille kirkastui, millainen hirviö sosialismista oli Stalinin käsissä muovautunut, ja kuinka sinisilmäisesti monet demokraattisten maiden ‒ myös niiden valveutuneet, edistyksellisinä itseään pitävät ‒ asukkaat uskoivat totalitaarisen valtion propagandaa. Kirjailija kävi taisteluun totuuden puolesta aseenaan fiktio ‒ poliittinen eläinsatu ‒ joka kohosi yhdeksi maailmankirjallisuuden tunnetuimmista teoksista. Ensi-ilta on Taivassalissa 15.1.2025.
Käsiohjelma
Lukemalla käsiohjelmaa pääset tutustumaan lähemmin esityksen taustoihin ja maailmaan. Huomaathan, että digitaalinen käsiohjelma toimii parhaiten, kun selaat sitä mobiililaitteella.
Tehosteet
Teatterisavua ja välkkyviä valoja
Tekijät
Näyttämöllä
Työryhmä
Galleria
Virta poimintoja
Arviot ja artikkelit
Moderni klassikko Eläinten vallankumous näyttää vallanhimon rumat kasvot
Kansallisteatterin kevään ohjelmiston ensimmäiset herkkupalat julkistettu
Harvoin näkee näyttelijät näin paljaina kuin Kansallisteatterin kylmäävässä Eläinten vallankumouksessa
Eläinten vallankumous – George Orwellin klassikko Kansallisteatterissa
Suomi oli vihdoin valmis Eläinten vallankumoukseen
Väliaika – kahvia ja pullaa!