Uutinen – 24.10.2024

Kansallisteatterin kevään ohjelmiston ensimmäiset herkkupalat julkistettu

""

Kansallisteatterin kevään 2025 ensimmäisten ensi-iltojen liput on avattu myyntiin. Jo tammikuussa Taivassalissa saa ensi-iltansa George Orwellin Eläinten vallankumous. Moderni klassikko nähdään ensimmäistä kertaa Kansallisteatterissa, ja sen ohjaa ja dramatisoi Michael Baran. Helmikuussa Pienellä näyttämöllä juhlitaan ensi-iltaa kaksi kertaa: 12.2. kantaesitetään Akse Petterssonin Oppitunteja eläville ja 26.2. Helsingin ensi-iltansa saa Pasi Lampelan Laura.

Eläinten vallankumous – pysyvästi ajankohtainen tarina diktatuurista

George Orwellin kirjoittama Eläinten vallankumous (Animal Farm) julkaistiin elokuussa 1945, kun toisen maailmansodan taistelut jo olivat ohi Euroopassa, ja maailma seisoi kylmän sodan kynnyksellä. Eläinten vallankumous on satiirisen tarkkanäköinen ja historiallinen allegoria, jonka Orwell puki eläinsadun muotoon. Se on pysyvästi ajankohtainen analyysi diktatuurin luonteesta ‒ siitä, kuinka vallankumous pettää jalot ihanteensa ja muuttuu omaksi irvikuvakseen.

Michael Baranin tulkinta tuo tämän modernin klassikon ensimmäistä kertaa Kansallisteatterin näyttämölle. Poliittinen eläinsatu perkaa vallan korruptoivaa luonnetta ja totalitarismin syntymekanismeja, ja on ansaitusti kohonnut yhdeksi maailmankirjallisuuden tunnetuimmista teoksista.

Ensi-ilta Taivassalissa 15.1.

Tutustu esitykseen ja osta liput

Oppitunteja eläville on varovaisen optimistinen esitys henkilökohtaisesta tyhmyydestä

Akse Petterssonin uusi näyttämöteos Oppitunteja eläville on tutkimusmatka ihmisen rajallisuuteen.

1970-luvulla Suomen valtio perusti salaisen tutkimuslaitoksen, jonka tarkoituksena oli valmistella kansaa tulevaisuuden mullistuksia varten. Siellä kolme ihmistä (Joonas Heikkinen, Katariina Kaitue ja Janne Reinikainen) yrittävät suoriutua haasteista, joita valtion tiedemiehet ja kouluttajat (Ringa Manner, Karin Mäkiranta ja Heikki Pitkänen) ovat heille asettaneet. Päivät vaihtuvat vuosiksi, mutta tuoko projekti heidät lähemmäksi tieteellistä sensaatiota ‒ yhteyden saamista tulevaisuuteen, tai edes itseensä?

Freelancerina ja Kansallisteatterin kotiohjaajana toimivan Akse Petterssonin uusi teos käsittelee ajan ulkopuolella olemisen kokemusta, epämukavuutta, hämmennystä ja ymmärtämisen vaikeutta ‒ inhimillistä peruskokemusta omasta tyhmyydestä. Oppitunteja eläville jatkaa Petterssonin suursuosion saavuttaneiden esitysten jäljillä yhdistäen tutun ja epätavallisen, naurun ja melankolian, syvällisen ja banaalin omalakiseksi näyttämöteokseksi.

Kantaesitys Pienellä näyttämöllä 12.2.2025

Tutustu esitykseen ja osta liput

Laura kysyy, mikä on unelmiemme hinta

Pasi Lampelan uutuusdraama Laura on ajankohtainen näytelmä vastuusta ja täynnä intohimoa ja rakkautta kaikissa sen muodoissa.

Harri on paiskinut koko ikänsä rakennusalan töitä kohoten apupojasta menestyväksi yrittäjäksi. Huipulla kilpailu on kuitenkin kovaa, stressi ja unettomuus painavat. Harrin vaimo Reetta on ollut miehensä tukena ja kumppanina jo viisitoista vuotta, mutta Harrin todellinen intohimon kohde on hänen nuoruutensa rakastettu Laura. Raskaiden vuosien paino harteillaan Harri haluaa repäistä itsensä irti vanhoista kuvioista, kääntää elämässään uuden sivun, kokea jotain todellista. Todellisuudessa on kuitenkin valuvika: se on arvaamaton.

Jyväskylän kaupunginteatterin ja Kansallisteatterin yhteistuotantoa tähdittävät valovoimaiset näyttelijät molemmista teattereista.

Helsingin ensi-ilta Pienellä näyttämöllä 26.2.2025 
Kantaesitys Jyväskylän kaupunginteatterissa 31.10.2024

Tutustu esitykseen ja osta liput

Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja

""

Oppitunteja eläville

Akse Pettersson
Varovaisen optimistinen esitys henkilökohtaisesta tyhmyydestä
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eläinten vallankumous

George Orwell
Neljä jalkaa hyvä, kaksi jalkaa paha!
Taivassali
Tutustu ja osta lippu
""

UbuVersum

Jarry – Haikkala – Lehtinen
Esitys KAIKKIEN AIKOJEN hirmuhallitsijasta
Tekniikan museo
Tutustu ja osta lippu
""

Jälkielämä

Joel Teixeira Neves 
Keskusteluja elävien kuolleiden kanssa
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

Rakas Beti

Teatteri Totti esittää
Koko perheen tragikoominen näytelmä
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu