Siirry pääsisältöön
""

Kulttuuri kantaa – Keskustelun paikka! nähdään suorana lähetyksenä 17. maaliskuuta osoitteessa kulttuurikantaa.fi.

Kulttuurin ja taiteen tilanne koronapandemian keskellä on herättänyt laajalti keskustelua. Svenska Teatern ja Kansallisteatteri järjestävät livestriiminä keskustelutilaisuuden, jossa annetaan tilaa monipuolisille näyttämötaiteen ja kulttuurikentän puheenvuoroille.  Sekä näyttämötaiteen tekijät että yleisö ympäri Suomen kutsutaan keskusteluun Twitterissä käyttämällä tägejä #kulturenbär #kulttuurikantaa. Keskustelijoina ovat muiden muassa Rosa Meriläinen, Riku Lievonen ja Elina Knihtilä. lllan juontaa Sonja Kailassaari.

”Haluamme lisätä ymmärrystä ja tietoisuutta teatterialan tilanteesta. Tämä kriisi on yhteinen, se ei koske ainoastaan teatterialan tekijöitä vaan myös yleisöä. Me tarvitsemme taide- ja kulttuurielämyksiä selvitäksemme ja voidaksemme hyvin”, kertoo Svenska Teaternin johtaja Joachim Thibblin.

”Jo vuoden verran kestäneen poikkeustilanteen jatkuessa on hyvä pysähtyä pohtimaan yhdessä alan toimintamahdollisuuksia. Haluamme tarjota keskustelualustan korona-ajan herättämien tunteiden ja kokemusten käsittelyyn. On tärkeää suunnata katsetta myös taidekentän tulevaisuuteen”, Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho kommentoi.

Kulttuuriala on ennennäkemättömässä tilanteessa. Pandemian seurauksena teatterit on suljettu ja näytännöt peruttu. Kulttuuriala käsittää noin 3 % Suomen bruttokansantuotteesta ja työllistää yli 100 000 henkilöä, joista monet ovat yrittäjiä ja freelancereita. Ennen kaikkea näiden henkilöiden tilanne on hälyttävä: he putoavat sosiaalisten turvaverkkojen ulkopuolelle eivätkä myöskään kuulu kulttuuri-instituutioille tarkoitetun valtion korona-avustuksen piiriin.

Teatteri-instituutiot pyrkivät osaltaan löytämään kestäviä ratkaisuja niin nykytilanteeseen kuin vastaisen varalle, vaikka tulevaisuus on tuntematon. Samalla yleisö on ilmaissut vahvaa kaipuutaan teatterielämysten pariin.  On herännyt yhteinen huoli: millaisena taide- ja kulttuurielämä jatkuu sitten, kun kriisi on ohi?

Svenska Teatern ja Kansallisteatteri kantavat kortensa kekoon tarjoamalla avoimen keskustelutilaisuuden. Tilaisuus järjestetään suorana kaksikielisenä lähetyksenä, jossa mukana on  näyttämötaiteen tekijöitä ja kokijoita. Tilaisuus toteutetaan koronaturvatoimet huomioiden.

Puhujina kuullaan muiden muassa Rosa Meriläinen, Tommi Saarikivi, Terhi Suorlahti, Janne Auvinen, Riku Lievonen, Elina Knihtilä, Eva Biaudet, Maria Romantschuk, Mika Myllyaho ja Joachim Thibblin.

Videotervehdysten myötä ääneen pääsevät kentän ja yleisön edustajat ympäri Suomen.

Livestriimattu verkkokeskustelutilaisuus Svenska Teaternista osoitteessa kulttuurikantaa.fi keskiviikkona 17.3. klo 19.00.

Katso tilaisuus kulttuurikantaa.fi-sivustolla.

Seuraa keskustelua myös Kulttuuri kantaa -Facebook-tapahtumassa.

Keskustelutilaisuus on katsottavissa kulttuurikantaa.fi-sivustolla kaksi viikkoa suoran lähetyksen jälkeen.