Uutinen – 2.11.2024

Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin keräsi huikean katsojamäärän ja useita tunnustuksia

""

Yhteiskuntavaikuttaja ja Kansallisteatterin kotikirjailija Ujuni Ahmedin kokemuksista kumpuava Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin kantaesitettiin Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 21.9.2023. Satu Linnapuomin ohjaama ja dramatisoima näyttämöteos pohjautui suurelta osin Ahmedin ja Elina Hirvosen samannimiseen teokseen (WSOY, 2022). Jo ennen ensi-iltaa suuren kiinnostuksen herättänyt esitys oli yleisö- ja arvostelumenestys. Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin esitettiin yhteensä 64 kertaa, ja sen kävi katsomassa lähes 40 000 katsojaa. Esityksen työryhmälle myönnettiin useita tunnustuksia.

Teatteritapaus, joka täytti odotukset moninkertaisesti

Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä kantaesitettiin 21.9.2023 yhteiskuntavaikuttaja ja Kansallisteatterin kotikirjailija Ujuni Ahmedin elämäntarinasta kumpuava näyttämöteos Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin. Satu Linnapuomin ohjaama ja dramatisoima näyttämöteos pohjautui suurelta osin Ahmedin ja Elina Hirvosen samannimiseen teokseen (WSOY, 2022), mutta otti myös taiteellisia vapauksia. 

Esityksen teemat, toteutus ja näyttelijävalinnat herättivät kiinnostusta jo suunnittelun alkumetreillä. Ensi-ilta nosti esityksen arvostelu- ja yleisömenestykseksi ja syksyn 2023 puhutuimmaksi teatteritapaukseksi. Suosio kantoi aina 31.10.2024 esitettyyn viimeiseen näytäntöön asti; yhä edelleen Kansallisteatterin Suuren näyttämön katsomo oli täynnä. 

Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin esitettiin yhteensä 64 kertaa ja sen näki lähes 40 000 katsojaa. Erityisen hienoa on, että esitys tavoitti hyvin nuoria katsojia, joista osalle Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin oli elämän ensimmäinen teatteriesitys. Useat nuoret tulivat teatteriin vapaa-ajallaan, mutta moni tuli esitykseen myös opettajansa aloitteesta. Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin oli mukana Taidetestaaja-kulttuurikasvatusohjelmassa.       

Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin -näyttämöteoksen myötä jaettiin useita tunnustuksia. Pukusuunnittelija Sanna Levo palkittiin Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat ry:n (SVÄV) ja Lavastus- ja pukusuunnittelijat ry:n (LP) pukusädepalkinnolla. ProCom – Viestinnän ammattilaiset ry palkitsi esityksen vuoden viestintäteko -kunniamaininnalla. Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin -kirjan kirjoittaneet Ahmed ja Hirvonen saivat Suomen Punaisen ristin Inhimillinen kädenojennus -tunnustuksen ja lisäksi he olivat kansalaisjärjestö Planin tyttöpalkinnon finalistien joukossa. Myös ohjaaja Satu Linnapuomi oli Planin tyttöpalkintoehdokkaana.

Esitys meille kaikille, jotka olemme tunteneet yksinäisyyttä

Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin -esitys kertoo nuoren naisen, Ujunin, kasvutarinan. Kantavia teemoja ovat rohkeus, nähdyksi tuleminen ja omaan juttuun uskominen. Esitys oli tunnistettava ja samastuttava jokaiselle ulkopuolelle jättämistä, ennakkoluuloja, häpeää ja turvattomuutta kokeneelle. Vakavista ja surullisista aiheista huolimatta esitys väreili toivoa ja uskoa parempaan huomiseen. Vahva viesti oli, että synkimmälläkin hetkellä on olemassa joku, joka näkee juuri sinut. 

Työryhmässä oli paljon nuoria, uransa alkutaipaleella olevia tekijöitä taiteen eri saroilta ja kokeneempia tekijöitä Kansallisteatterista. Päärooleissa näyttelivät Safiya Mikander ja Emilia Neuvonen, jotka molemmat debytoivat Kansallisteatterissa. Tinja Salmen lavastus ja Sanna Levon puvustus loivat näyttämölle upean ja vahvan värikylläisen maailman, jonka kauneutta täydensi tanssitaiteilija Ima Iduozeen elinvoimainen ja iloa uhkuva koreografia. 

Esityksestä sanottua

”Todella upea ja koskettava tarina. Näytelmä oli visuaalisesti hieno ja näyttelijät luonnollisia ja taitavia. Ehkäpä jopa paras näkemäni teatteriesitys. Näytelmän teema kosketti, sillä työskentelen hyvin monikulttuurisessa koulussa ja tapaan päivittäin monia nuoria, jotka kamppailevat näytelmässä esiintyvien asioiden kanssa.” -Katsojapalaute

”Esitys oli puhutteleva. Olen lukenut kirjan ja tulin pohjoisesta erityisesti tätä esitystä katsomaan. Katsomot ovat täysiä, toivottavasti asiat myös muuttuvat.” -Katsojapalaute

”Hienoa, että ajassa olevia teemoja tuodaan erinomaisesti kirjoitettuna ja esitettynä näyttämölle, herätti paljon ajatuksia. Oli myös ilahduttava yleisö, paljon äitejä ja tyttäriä, jopa isoäitejä lastenlasten kanssa. Näytelmä osoitti, että teinitkin tulevat teatteriin, kun aihe on koskettava ja modernisti esitetty. Lisää tälläistä!” -Katsojapalaute

”Upea, monipuolinen, laadukas, koskettava esitys! Musiikki, lavastus, ohjaus, näyttelijät, käsikirjoitus, tarina, kaikki upeaa ja sujuvaa! ” -Katsojapalaute