Siirry pääsisältöön
""

Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoon kuuluva Aleksis Kivi kantaesitetään 17.2.2022. Yhteistuotannossa ovat mukana myös Kamariorkesteri Avanti!, Jyväskylän, Lahden, Kuopion ja Turun Kaupunginteatterit sekä Tampereen Työväen Teatteri.

Aleksis Kivi on komedia miehestä, josta tuli monumentti.
Miksi juuri Kivi on nostettu jalustalle maassamme? Millaisen hinnan tinkimätön taiteelle omistautuminen ja oman tiensä kulkeminen langetti kirjailijalle itselleen maksettavaksi?

Aleksis Kivi liikkuu kansalliskirjailijaan liittyvien teemojen parissa kuolemasta rakkauteen, eksistentialismista rahaan ja luonnosta modernin maailman ongelmiin. Esitys kertoo myös kirjailijan vähemmän tunnetuista puolista sekä hänen elämäänsä vaikuttaneista ihmisistä, joiden ansiosta Kivi saattoi olla se taiteilija, joka tahtoi olla.

Red Nose Companyn näyttelijät Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama tunnetaan oivaltavista klassikkotulkinnoistaan ja saumattomasta yhteispelistään. Heidän klovnitulkintansa Kari Hotakaisen, Ilmari Kiannon ja Miguel de Cervantesin teoksista ovat tavoittaneet yli 40 000 suomalaista. Esityksen ohjaa näyttelijöiden kanssa yhdessä Linda Wallgren, jonka Kivi-tulkintoja on nähty vastikään Turussa ja Lahdessa. Huumoria ja leikkimielisyyttä säteilevä esitys nostaa esiin Kiven monipuolisuuden kielenkäyttäjänä ja tyylitaiturina. Käsikirjoitus on luotu yhteistyössä Kansallisteatterin dramaturgin Eva Buchwaldin kanssa. Lyyrisen tekstin rinnalla soi kamariorkesteri Avantin jousikvartetti, jota johtaa haitaristi Niko Kumpuvaara.

Esitystä valmistellessaan työryhmä on yhdessä ja erikseen lukenut Kiven elämäkertoja, aikalaiskuvauksia, kirjeitä ja kritiikkejä sekä ennen kaikkea Kiven tuotannon kokonaisuudessaan.

”Aleksis Kiven elämästä on monenlaisia tarinoita. Me emme tiedä, mikä on totuus hänestä. Mutta hänen kirjoituksensa meillä on ‒ ne ovat totuus hänestä meille näyttelijöille”, sanoo Timo Ruuskanen. ”Minulle tärkeintä Kivessä on kieli”, Tuukka Vasama miettii. ”Kivi on itse kertonut kirjoittavansa kuin kulkisi metsässä. Ja sitä hänen tekstiensä lukeminen minulle paljolti on, kulkemista suomalaisessa maisemassa.”

Kansallisteatterissa nähdään Aleksis Kivestä kymmenen näytäntöä. Esitys jatkaa Kansallisteatterista kiertueelle eri puolille Suomea syksyllä 2022. Yhteistuotannossa ovat mukana myös Jyväskylän Kaupunginteatteri, Lahden Kaupunginteatteri, Kuopion Kaupunginteatteri, Tampereen Työväen Teatteri, Turun Kaupunginteatteri sekä Kamariorkesteri Avanti!

Tutustu teokseen lähemmin esityksen omalla sivulla.