Siirry pääsisältöön
Katariina Kaitue ja Timo Torikka vierekkäin valkoisissa paidoissa.

Pascal Rambertin kansainväliseksi hitiksi nousseessa Rakkauden päätöksessä mies ja nainen puhuvat eron hetkellä suunsa puhtaaksi. Teos kantaesitettiin Avignonin teatterifestivaaleilla vuonna 2011, minkä jälkeen se on nähty lukuisia kertoja eri puolilla maailmaa ja palkittu arvovaltaisilla teatterialan palkinnoilla. Nyt teos on ensimmäistä kertaa suomalaiskatsojien nähtävänä Kansallisteatterissa ‒ Rambertin itsensä ohjaamana ja Timo Torikan hienona suomennoksena.

On tyhjä näyttämö.
On rakkaus, joka on mennyt rikki.
Ovat mies nimeltä Timo ja nainen nimeltä Katariina, rakkaudessa haavoittuneet.

Kun rakkauden suljettu piiri avautuu, on mittakaavana koko kosmos ja sananvaihto julmaa, kaunista, runollista, intiimiä, tunnistettavaa ‒ ja hauskaa.

Miehen ja naisen monologeista rakentuva teos kertoo rakastamisen mahdollisuudesta ja inhimillisen kommunikaation vaikeudesta. Koruttomuudessaan puhutteleva esitys luottaa teatterin ytimeen: näyttelijän ilmaisuvoimaan ja säkenöivään lavakarismaan. Miehen ja naisen rooleissa näyttämöllä säteilevät Timo Torikka ja Katariina Kaitue.

TIETOA TEKIJÖISTÄ

Pascal Rambert (1962-) on ranskalainen kirjailija, koreografi, näyttelijä sekä teatteri- ja elokuvaohjaaja. Hän on ohjannut oopperoita Ranskassa ja Yhdysvalloissa, saanut palkintoja lyhytelokuvistaan ja näytelmistään sekä tehnyt palkittuja tanssiteoksia eri puolilla maailmaa. Hänen näytelmänsä Clôture de l’amour, Rakkauden päätös, on ollut kansainvälinen menestys. Rambert itse on toteuttanut sen yhdessätoista maassa. Vuonna 2016 hän sai Académie Françaisen teatteripalkinnon elämäntyöstään.

Eva Buchwald on Kansallisteatterin vakituinen dramaturgi. Buchwaldin tehtäväkenttään kuuluvat muun muassa uuden kotimaisen draaman kehittämistyö sekä ulkomaisten tekstien kartoittaminen. Hänen viimeisimpiä töitään dramaturgina ovat olleet mm. Gabriel ja Kolme sisarta. Hänen viimeisimpiä sovitustöitään ovat muun muassa Macbeth ja Nummisuutarit. Willensaunassa esitetään parhaillaan hänen dramatisointiaan Pajtim Statovcin romaanista Kissani Jugoslavia ja Pienellä näyttämöllä Mauri Kunnaksen kirjasta Koiramäen Suomen historia.

Katariina Kaitue on kuulunut Kansallisteatterin vakituiseen näyttelijäkuntaan vuodesta 1991. Roolitöitä kotiteatterissa on kertynyt huikeat viitisenkymmentä. Hänen viimeisimpiä roolitöitään on nähty muiden muassa esityksissä Yhdestoista hetki, Musta Saara, Julia ja Romeo, Macbeth, Sumu sekä SLAVA! Kunnia. Kaitue on tehnyt myös lukuisia elokuvarooleja, joiden lisäksi hänet tunnetaan myös ääninäyttelijänä.

Timo Torikka on vieraileva näyttelijä, joka on tehnyt pitkän uran kotimaisissa teattereissa, elokuvissa ja tv-sarjoissa. Hän on työskennellyt pitkään myös Ranskassa. Torikka on suomentanut Rakkauden päätös -näytelmän. Kansallisteatterissa hänen viimeisin roolityönsä oli Arktinen hysteria -esityksessä. Torikka on esiintynyt myös Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön Vankila-projektiin kuuluneessa Aikaero-teoksessa, joka kiersi Suomen vankiloita vuonna 2014.