Siirry pääsisältöön
Tippukivitapaus

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n raati on tänään 24.10.2018 myöntänyt Lea-palkinnon Laura Ruohosen näytelmälle Tippukivitapaus.

Valitsijaraatiin kuuluivat tänä vuonna kriitikko, Suomen arvostelijain liiton puheenjohtaja Maria Säkö, ohjaaja Heta Haanperä ja dramaturgi, näytelmäkirjailija Hanna Åkerfelt. Palkinto jaettiin Lahden kaupunginteatterissa järjestetyssä Lukudraama-tapahtumassa, jossa esitettiin katkelmia kaikista finalisteista.  Palkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Valitsijat luonnehtivat voittajaa seuraavasti:

Laura Ruohosen näytelmä Tippukivitapaus on vapaan assosiaation ja taitavan tarinankerronnan liitto. Tippukivitapauksessa on tavoitettu pienten sattumusten ja päähänpistojen sarja, joka yhtäkkiä tuntuukin tutulta arkipäivän kaaokselta ja jonka logiikka on kuin eletyn elämän absurdi kudelma. Mikään näytelmän tapahtuma ei näytä ennalta-arvattavalta tai tarinan henkilö ihan peruskaverilta, joten lukijan mielikuvitukselle ja samaistumiselle jää näytelmän hahmogalleriassa runsaasti tilaa.

Ruohosen anarkistinen tapa käyttää ja luoda kieltä, taitavasta lyriikasta nonsenseen, on vapauttava kokemus. Teos on mielikuvituksen ylistys ja muistutus vapaan ajattelemisen tuottamasta ilosta. Lukukokemuksena Ruohonen onnistuu imaisemaan mukaan tarinan kiihkeään rytmiin ja naurattaa lukijaansa ihan ääneen. Näytelmää lukiessa näkee sielunsa silmin asioita joita ei ollut vielä kuvitellutkaan. Leikki on ihmisen lajiominaisuus (Homo Ludens). Tippukivitapaus muistuttaa meitä siitä ilosta jota mielikuvitus tuo.

Lastenteatteri on Suomessa yhä reunailmiö. Nuori teatteriyleisö ansaitsee uusia kantaesityksiä useammissa teattereissa ja laadukkaita esityksiä. Toivomme, että Tippukivitapaus nostaa lastenteatterin rimaa ja toimii esimerkkinä siitä, että lastenteatteri voi olla korkeatasoista draamaa.

Lue koko tiedote Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n sivuilta.

Laura Ruohosen ohjaama huimauttava koko perheen musikaali Tippukivitapaus kantaesitettiin Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 22.11.2017.