Siirry pääsisältöön
Esa Leskinen

Kansallisteatteri juhlistaa teatterin pääjohtajana vuosina 1917–1950 toimineen Eino Kaliman merkittävää uraa vuosittain huhtikuussa. Muistaminen huipentuu yleisölle avoimeen taiteilijatapaamiseen Lavaklubilla torstaina 26. huhtikuuta.

Esa Leskinen aloittaa Suomen Kansallisteatterin pääohjaajana toukokuussa 2018. Mitä Leskinen ajattelee taiteesta ja teatterista uuden tehtävän kynnyksellä? Tästä ja yli 20 vuotta kestäneestä ohjaajan urasta häntä haastattelee pääjohtaja Mika Myllyaho.

Leskinen on kansainvälisesti palkittu näytelmäkirjailija ja ohjaaja, joka on toiminut Ryhmäteatterin taiteellisena johtajana vuodesta 1997. Hänen aikaisempia ohjauksiaan Kansallisteatterissa ovat mm. Equus (1996), Rikos ja rangaistus (2001) ja Neljäs tie (2013).

“Kansallisteatterin kaltaisella instituutiolla on mahdollisuus olla sivistyksen ja avarakatseisuuden majakka aikana, joka tuntuu uppoavan yhä syvemmälle tietämättömyyden ja itse itseään vahvistavien ennakkoasenteiden suohon. Kyse ei ole vain esitysmääristä ja katsojaluvuista – kyse on niistä arvoista ja siitä energiasta, joita yhteisö säteilee ympärilleen”, Leskinen kertoi nimityksestä kertovassa tiedotteessa viime elokuussa.

TEKIJÄTAPAAMINEN LAVAKLUBILLA 26.4.2018 KLO 17. VAPAA PÄÄSY – TERVETULOA!

Eino Kaliman testamenttisäädöksen mukaisesti jaetaan joka kolmas vuosi hänen nimeään kantava ohjaajapalkinto sekä kaksi Eino Kaliman kannustuspalkintoa. Ohjaajapalkinto koskee edellisenä tai edellisinä kalenterivuosina Kansallisteatterissa suoritettua ohjaustyötä, joka on taiteellisesti ja eettisesti täysipainoista teatteria. Ohjaajapalkinto voidaan jakaa myös ohjaajan elämäntyöstä Kansallisteatterissa. Edellisen kerran ohjauspalkinto myönnettiin Janne Reinikaiselle hänen ohjaustyöstään Pohjalla vuonna 2017.