Siirry pääsisältöön

Mika Myllyahon Kansallisteatterin näyttelijöille kirjoittama Kampaamo on vakava komedia henkilökohtaisten rajojen merkityksestä ja itsekunnioituksen säilyttämisestä.

Ansku (Sari Puumalainen) ja Raikku (Maria Kuusiluoma) ovat lapsuudenkavereita, jotka työskentelevät kampaamoyrittäjinä laitakaupungilla. Heidän vuokraamansa Elannon vanha liiketila on hajoamassa käsiin; nurkissa on hometta, ja kreosootin pistävä lemu leijuu ilmassa. Kun vessanpönttökin lakkaa toimimasta, naisten mielessä syntyy vakaa päätös, ettei näin voi jatkua. Unelma kunnollisesta toimitilasta luo toivoa paremmasta, mutta onko heillä siihen varaa?

Kampaamoa siivoaa Anskun ja Raikun kaveri Sisko (Katariina Kaitue). Naiskolmikkoa yhdistää jatkuva olemassaolon taistelu pienyrittäjinä, elämä teini-ikäisten lasten äitinä sekä aviomiehet, joista ei ole ollut kantamaan vastuuta perheensä hyvinvoinnista. Edes liiketilan huoltomiehestä (Petri Liski) ei näytä olevan apua.

Realismia ja runollisuutta yhdistävä Kampaamo on Myllyahon aiemman Kansallisteatterille kirjoittaman ja ohjaaman esityksen, kiitetyn Korjaamon (2018) itsenäinen sisarteos. Kantaesitys nähdään Vallilan Kansallisteatterissa 8.12.2021. Tutustu teokseen esityksen omalla sivulla.

Uutuuksia nuorille

Kantti – Nuorten Kansallisteatterin 14 nuorta esiintyjää käyvät pinnalla kuplivien aiheiden kimppuun Omapohjan näyttämöllä Eira Virekosken näytelmässä Pakko jakaa, joka pohjautuu kanttilaisten haastatteluihin

”Kotibileet käynnissä. Talo täynnä porukkaa. Voivatko juhlat olla villit ja hauskat ketään loukkaamatta? Mahtuvatko kaikki samaan tilaan? Onneksi on autotalli!”

Ajankohtainen esitys kertoo aikuisuuden kynnyksellä olevien nuorten maailmasta, jota leimaavat niin näytillä olo, nettiviha kuin ihmissuhteiden kudelmat; suuret toiveet, pelot ja mahdollisuudet. Sen ytimessä on tarve tulla nähdyksi omana itsenään. Esityksen ohjaa Satu Linnapuomi, ja kantaesitys nähdään Omapohjassa 25.11.2021. Tutustu teokseen esityksen omalla sivulla.

Nuorille suunnattua ohjelmistoa täydentää Kallion lukion KirjaKallion esitys Maamerkkejä: Paluu. Kallion lukion opiskelijat pohtivat omakohtaisissa teksteissään paluuta. Jos voisin tehdä toisin, tekisinkö? Jos voisin kääntää aikaa taaksepäin, kääntäisinkö? Onko entiseen paluuta, ja kuka sinne edes haluaa? Miltä tuntuu parantua – palata normaaliksi? Entä miltä tuntuu paluu lapsuuteen, omaan kehoon, luontoon tai hiljaisuuteen? Ja entä sitten, kun toisen paluu on toiselle lähtö? KirjaKallion Maamerkkejä: Paluu -esitykset nähdään Omapohjassa 1.12., 7.12. ja 10.12. kello 13 ja 18. Päivänäytännöt on suunnattu erityisesti koululais- ja opiskelijaryhmille. Tutustu teokseen esityksen omalla sivulla.