Siirry pääsisältöön
""

Koronarajoituksista ja toiminnan keskeytyksistä huolimatta Kansallisteatteri tavoitti yli 65 000 katsojakontaktia näytäntövuonna 2020. Ensi-iltoja ehdittiin järjestää kahdeksan. Poikkeusvuoden positiivisia avauksia olivat uudet digitaaliset toimintamuodot, kuten Äänikanava ja esitystaltioinnit.

Lue Kansallisteatterin vuosikertomus 2020 verkkolehtenä.

”Vuosi 2020 oli henkilökohtaisesti haastavin koko 21-vuotisen teatterinjohtajuuteni aikana. Koronapandemian aiheuttamat sulkutoimet merkitsivät historiallista katkosta Kansallisteatterin näyttämötoiminnassa. Huoli yleisön ja henkilökunnan turvallisuudesta painoi jatkuvasti. Poikkeusajan jäljet näkyvät vielä kauan. Taiteellisesti vuosi oli varsin onnistunut, vaikka on todella valitettavaa, että monien hienojen esitysten elinkaari jäi liian lyhyeksi jättäen freelancerit tyhjän päälle. Absoluuttisina lukuina katsojaluvut romahtivat, mutta suhteutettuna rajoitettuihin katsomokapasiteetteihin tulos oli hyvä”, pääjohtaja Mika Myllyaho kuvailee poikkeusvuotta 2020.

Poikkeusvuoden positiivisia uutisia oli Kansallisteatterin tekemä digiloikka. Toimintaa laajennettiin voimakkaasti digitaalisille alustoille.  Kansallisteatterissa kehitettiin uusia taiteellisia toimintamalleja, kuten Äänikanava, jolla tarjotaan monipuolista ilmaista ohjelmistoa yleisöille ajasta ja paikasta riippumatta. ”Digitaalisesti yleisön saataville tuotujen, monipuolisten sisältöjen suosio kertoo, ettei teatteri kadottanut yleisöään poikkeusaikana. Yleisöltä on tullut paljon positiivista palautetta”, Myllyaho kiittää.

”Haluan lausua lämpimät kiitokseni kaikille Kansallisteatterin työntekijöille, yleisölle ja yhteistyökumppaneille heidän osoittamastaan sitoutuneisuudesta, joustavuudesta ja tinkimättömästä asenteesta, joita ilman emme olisi selviytyneet tästä vaikeasta vuodesta. Katseemme kohdistuvat nyt syksyyn 2021, jolloin toivomme, että tilanne olisi jo normalisoitunut”, Myllyaho kommentoi.