Siirry pääsisältöön
""

Teatterit esittävät suomen- ja englanninkieliset lukudraamatulkintansa osana kansainvälistä solidaarisuusliikettä

Andrei Kureitšik on palkittu valkovenäläinen teatterin- ja elokuvantekijä. Kureitšik toimii taiteellisen työnsä lisäksi jäsenenä Valko-Venäjän koordinointineuvostossa, jonka pyrkimyksenä on tukea rauhanomaista vallanvaihtoa. Loukatut. Belarus(sia) on esitetty lukudraamana jo 25 maassa. Kansallisteatteri ja Klockriketeatern esittävät lukudraamatulkintansa verkossa, ja ne ovat ilmaiseksi saatavilla kaikille katsojille.

Elokuussa 2020 Valko-Venäjää jo 26 vuotta autoritaarisesti johtanut Aljaksandr Lukašenka voitti maansa presidentinvaalit vilpillisenä pidetyssä äänestyksessä. Lukašenkan vastainen oppositio ryhtyi suuriin mutta rauhanomaisiin katumielenosoituksiin, johtajanaan sattumalta tehtäväänsä päätynyt kotiäiti Svjatlana Tsih’anouskaja. Kuten tavallista, Valko-Venäjän viranomaiset vastasivat väkivallalla. Tällä kertaa suuri osa kansasta oli kuitenkin saanut tarpeekseen, ja mielenosoitukset jatkuivat. Seurauksena oli Valko-Venäjän itsenäisyyden ajan vakavin poliittinen kriisi, joka on jatkunut tähän päivään asti.

Andrei Kureitšikin Loukatut. Belarus(sia) (Обиженные. Беларусь(сия), 2020 vie keskelle nykyhistorian myrskyisiä tapahtumia, joiden osallisena ja todistajana kirjailija on itse ollut. Vavahduttava aikalaisdraama kertoo demokraattisen opposition ja autoritaarisen hallinnon taistelusta Valko-Venäjällä – meidän aikamme Euroopassa. Näytelmä asettaa vastakkain niin vanhan kuin uuden vallan edustajat, sukupolvet ja sukupuolet tilanteessa, jossa kaikkien tavallinen elämä mullistuu pitkittyneen kriisin kurimuksessa.

Kansainvälinen The Insulted. Belarus Worldwide Reading Project on toteutunut tähän mennessä 120 kertaa lukuisissa eri muodoissa: lukudraamana, elokuvana, videona, radio-ohjelmana, tekstikäännöksenä tai muuna julkaisuna, 77 eri tapahtumapaikassa ja 25 maassa. Teksti on käännetty jo 20 kielelle.

Loukatut. Belarus(sia) Kansallisteatterissa

Teos nähdään livestriimattuna lukudraamana suomeksi Kansallisteatterin Suurelta näyttämöltä perjantaina 12. helmikuuta kello 19. Livestriimaus on katsottavissa Facebook-tapahtumassa sekä Kansallisteatterin Tapahtumakanavalla joko suorana lähetyksenä tai jälkikäteen taltiointina. Näytelmän on venäjänkielisestä alkuteoksesta suomentanut Anni Lappela. Lukudraaman ohjaa Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho.

Rooleissa Aksa Korttila, Petri Liski, Harri Nousiainen, Jukka-Pekka Palo, Ilja Peltonen, Sari Puumalainen ja Paula Siimes

Livestriimaus 12.2.2021 kello 19.00

Katso esitys Facebook-tapahtumassa.

Katso esitys Kansallisteatterin tapahtumakanavalla.

Suoran lähetyksen jälkeen tallenne on katsottavissa molemmilla alustoilla kahden viikon ajan.

Insulted. Belarus(sia) Klockriketeaternissa

Klockriketeatern esittää lukudraaman englanniksi. Lukudraama nauhoitetaan, ja taltiointi julkaistaan teatterin verkkosivuilla sunnuntaina 7. helmikuuta, jolloin vietetään kansainvälistä Valko-Venäjän solidaarisuuspäivää. Lukudraaman tekstinä on John Freedmanin englanninkielinen käännös alkuperäistekstistä. Teoksen ohjaa Klockriketeaternin johtaja Dan Henriksson.

RooleissaDan Henriksson, Pelle Heikkilä, Anastasia Trizna, Ilona Chevakova, Tobias Zilliacus, Boodi Kabbani ja Elina Knihtilä

Taltiointi on katsottavissa Klockriketeaternin verkkosivuilla 7.2. alkaen.