Kansallisteatteri jalkautuu Kaarelaan
Kansallisteatterin mittavan, kolmivuotisen aluehankkeen ensimmäinen vuosi Kaarelassa on tullut päätökseen. Hankkeessa teatterintekijät jalkautuvat teatteritalon ulkopuolelle ja työskentelevät asukkaiden kanssa tavoitteenaan saada aikaan kohtaamisen tiloja ja kaikille helposti lähestyttävää taidetoimintaa. Liki 70:ssä tapahtumassa ja työpajassa on kohdattu yli tuhat alueen eri ikäistä asukasta.
KAARELLA-hankkeessa on otettu ensiaskelia elämänkaaren vertauskuvaa mukaillen. Ensimmäisen vuoden tapahtumat ja työpajat liittyivät ihmettelyyn ja kohtaamisiin. Ihme arki -ja Naapuripöytä- tapahtumat, Kaarella Klovnit ja Kaarella päiväkirjat sekä Tarinateatteri-työpajat tavoittivat keväällä reilut 800 Kaarelan alueen asukasta.
Syksyllä taiteilijat jalkautuivat Kaarelan päiväkoteihin etsimään vastausta kysymykseen, mistä ihme syntyy. Näistä aineksista sekä liikkeen ja musiikin yhteisestä leikistä syntyi esitys Ihmesynttärit yhdessä Suomalaisen barokkiorkesteri FiBOn kanssa. Ihmesynttärit nähdään keväällä 2020 myös Kansallisteatterissa. Ihmettelyn taito -työpajat ja Satujooga-hetket Kannelmäen kirjastossa ja Leikkipuisto Piiassa Malminkartanossa kiinnostivat monen ikäisiä asukkaita. Syksyn tapahtumat tavoittivat noin 600 alueen asukasta.
Hankkeen toisena vuonna 2020 keskitytään elämänkaaren välitiloihin, joita tehdään näkyväksi taiteen keinoin. Keskiössä ovat ne hetket, jolloin pysähdytään ja haetaan uusia suuntia sekä kuljetaan kohti tuntematonta. Hetki aikaa -teoksessa hankkeen taiteilijat elävöittävät alueen ohikulkutiloja luomalla erilaisille reiteille kohtaamispaikkoja, joille kuka tahansa voi istahtaa yhdessä taiteilijan kanssa. KAARELLA-podcastissa kuullaan eri-ikäisten ja -taustaisten kaarelalaisten ajatuksia elämän käännekohdista ja unohdetuista lempipaikoista. Kahdeksanosaisen, verkosta ladattavan podcast-sarjan henkilökuvat julkaistaan kerran kuukaudessa helmikuusta alkaen. Iltakävelyllä-teatterityöpajoissa syvennytään teatterin tekemiseen, tarinankerrontaan ja inspiroidutaan lähiympäristöstä iltakävelyn merkeissä. Räpätätiivi-työpajoissa yhdistetään puhelaulua, barokkimusiikkia sekä asukkaiden omia tekstejä.
Asukkaita osallistava teatteritoiminta on arvokas ja tärkeä osa Kansallisteatterin yleisötyötä. Sen merkitys perinteisen teatterin rinnalla kasvaa ja se mahdollistaa myös teatterin ja yleisön suhteen syventämisen ja laajentumisen. Työpajoihin osallistunut kaarelalainen Karolina Lamroth toteaa: ”Kun lakkaa pelkäämästä, arvioimasta, mikä on oikea tapa tehdä, mikä väärä, miettimästä, osaanko, riitänkö, mitä tästä tulee. Keskittyy hetkeen ja tekee mitä mieleen juolahtaa. Se on todella vapauttavaa, suorastaan järisyttävä ajatus elämän kuluttamalle, keskellä ruuhkaista elämäänsä säntäilevälle, tummien silmänalusten sävyttämälle lähiömutsille.”
KAARELLA-hanketta kuljetaan rinnakkain Suomalaisen barokkiorkesteri (FiBO:n) kanssa, ja kummatkin hankkeet ovat osa Helsingin kaupungin Helsingin mallia.
Lisätiedot
Pirjo Virtanen, Kansallisteatterin teatterikuraattori pirjo.virtanen@kansallisteatteri.fi p. 050 374 2296
”Uskon, että alueen ihmisille hankkeella on merkitystä, ei täällä liian paljon hauskoja juttuja