Siirry pääsisältöön

Kansallisteatterin näytännöt keskeytetään tammikuun 2021 loppuun asti.

Teatterikuraattori
Pirjo Virtanen

010 733 1256 /
050 374 2296

teatterikasvatus@kansallisteatteri.fi

Kaarella-aluehanke kiittää kaikkia kuluneesta vuodesta 2020!

Palaamme joulutauolta töiden ääreen maanantaina 18.1.2021.  Toivotamme kaikille rauhallista joulunaikaa ja vuodenvaihdetta.

Vuonna 2021 aluehankkeen teemana on sadonkorjuu: löydetään ja nähdään se hyvä mikä meitä ympäröi ja poimitaan satoa yhdessä.

Haemme vuodelle 2021 Kaarelan alueelta yhteistyötaloja ja esiintyjiä

Haluaisitko tutustua naapureihisi ja elävöittää oman talonyhtiösi elämää yhteisellä tempauksella omasta kodistasi poistumatta?
Haluatko tuoda myös muille lähialueen asukkaille iloa, ja osallistua helposti omalta parvekkeeltasi tai ikkunastasi käsin yhteisölliseen esitykseen? Aiempaa kokemusta esiintymisestä ei tarvita!

Kiinnostuitko? Jäikö kysyttävää? Ota meihin yhteyttä sähköpostitse: kaarella.kansallisteatteri@gmail.com tai puhelimitse 050 374 2296. Otamme sinuun yhteyttä tammikuussa 2021, ja aloitamme alkukeväästä työskentelyn löytyneiden talojen ja esiintyjien kanssa. Yhteisöllinen esitys toteutetaan syyskuussa 2021.

Kaarella-podcast

KAARELLA-podcastissa kuullaan eri-ikäisten ja -taustaisten kaarelalaisten ajatuksia elämän käännekohdista ja unohdetuista lempipaikoista. Kahdeksanosaisen podcast-sarjan henkilökuvat julkaistaan kerran kuukaudessa.

Kansallisteatterin Äänikanava · Kaarella-podcastin seitsemäs jakso: Sukellus Kaarelaan aluealtisti Laura Kajanderin johdolla

 

Kansallisteatterin Kaarella-aluehankkeen podcast-sarjassa tutustutaan Kaarelan alueen asukkaisiin. Podcastin toimittaja on Mirjami Heikkinen.

Tässä podcastsarjan viimeisessä jaksossa tapaamme Kaarelan alueella jo kahden vuoden ajan muusikkona toimineen Laura Kajanderin Suomalaisesta barokkiorkesterista. Kajanderin alttoviulu on kuulunut jo kaikissa podcastjaksoissa, joten nyt saamme kuulla kuka viulun takaa löytyy, ja millaisia uskomattomiakin kohtaamisia aluealtisti on kokenut Kaarelassa soittaessaan ja liikkuessaan. Viimeinen podcast on erityisjakso, jossa pääsemme myös tapaamaan tähän sarjaan aiemmin haastateltuja kaarelaisia ja kuulemme heidän terveisiään.

Podcast on mahdollista kuunnella tästä avatuvasta linkistä. 

 

Metsä antaa odottaa

Kaarella-aluehankkeessa toteutettiin marraskuussa yhdessä alueen asukkaiden kanssa Metsä antaa odottaa -runovideo, joka löytyy teatterin Youtube-kanavalta. Meditatiivisen metsäinen runoteos syntyi kuluneen vuoden aikana hankkeessa tapahtuneesta kohtaamisesta, ja se luetaan videolla monikielisenä.

 

Kaarella-päiväkirjat

Kaarella-päiväkirjat Kannelmäen ja Malminkartanon kirjastoissa kutsuvat kaarelalaisia pohtimaan oman elämänsä välitiloja, tauon paikkoja. Kirjat lainattavissa myös vuodenvaihteen ajan kirjaston aukiolojen puitteissa. Vuonna 2021 päivitämme kirjastoihin uudet kirjat.

Lisätietoa hankkeesta

YTYÄ! – Yleisötyön vakiintunut toimintamuoto on alueellinen toiminta, jossa teatterintekijät jalkautuvat yhteen kaupunginosaan työskentelemään teatterin keinoin asukkaiden kanssa. Kaarella-hankkeessa Kannelmäessä ja Malminkartanossa taiteilijoina vuonna 2020 toimivat Mirjami Heikkinen, Anni Pellikka ja Martta Pesonen. Kolmivuotista matkaa kaarelalaisten kanssa kuljetaan elämänkaaren vertauskuvan kautta. Toisena vuonna pysähdytään elämänkaarella välitiloihin, joita tehdään näkyviksi taiteen keinoin.

KAARELLA on Kansallisteatterin vuosina 2019-2021 Kaarelan alueella toimiva alueellinen yleisötyöhanke. Kansallisteatteri on toteuttanut aiemmin kolmivuotiset hankkeet Kontulassa ja Maunulassa, ja nyt on Kaarelan vuoro. Hanke on osa Helsingin mallia, jonka ajatuksena on tasapainottaa kulttuurin saavutettavuutta ja rohkaista taidelaitoksia jalkautumaan seiniensä ulkopuolelle.
Hankkeen tarkoituksena on tuoda teatteria ja ilmaisun mahdollisuuksia alueen asukkaille. Kolmen vuoden aikana alueella järjestetään osallistavia tapahtumia, työpajoja, pienimuotoisia esityksiä ja muuta esityksellistä toimintaa. Päätavoitteena on osallistaa alueen ihmisiä ja luoda kohtaamisia eri-ikäisille asukkaille. Kolmen vuoden hankkeen päätteeksi syksyllä 2021 syntyy esitys, jossa pääosassa ovat alueen asukkaat. Hanketta tehdään yhteistyössä toisen Helsinki-mallin toimijan, Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) kanssa.

KAARELLA-hankkeessa kolmivuotista matkaa kaarelalaisten kanssa kuljetaan elämänkaaren vertauskuvan kautta. Ensimmäisen vuonna teemana oli lapsuus.

Hankkeen toisena vuonna 2020 keskitytään elämänkaaren välitiloihin, joita tehdään näkyväksi taiteen keinoin. Keskiössä ovat ne hetket, jolloin pysähdytään ja haetaan uusia suuntia sekä kuljetaan kohti tuntematonta.

Asukkaita osallistava teatteritoiminta on arvokas ja tärkeä osa Kansallisteatterin yleisötyötä. Sen merkitys perinteisen teatterin rinnalla kasvaa ja se mahdollistaa myös teatterin ja yleisön suhteen syventämisen ja laajentumisen.

Kaarella-hankkeen työpajoihin osallistunut kaarelalainen Karolina Lamroth toteaa:

”Kun lakkaa pelkäämästä, arvioimasta, mikä on oikea tapa tehdä, mikä väärä, miettimästä, osaanko, riitänkö, mitä tästä tulee. Keskittyy hetkeen ja tekee mitä mieleen juolahtaa. Se on todella vapauttavaa, suorastaan järisyttävä ajatus elämän kuluttamalle, keskellä ruuhkaista elämäänsä säntäilevälle, tummien silmänalusten sävyttämälle lähiömutsille.”

Alueelliset hankkeet eivät toimi ilman alueellista yhteistyötä. Ota siis rohkeasti meihin yhteyttä, kun haluat tietää lisää tai tahdot ryhmäsi, yhteisösi tai itsesi mukaan hankkeen tapahtumiin. Kaikki toiminta on MAKSUTONTA.

Pysy kuulolla hankkeemme tapahtumista ja seuraa meitä sosiaalisessa mediassa Facebookissa ja Instagramissa.

 

KAARELLA-hankkeen tiimi 2021

Eveliina Heinonen, taiteilija
eveliina.heinonen@kansallisteatteri.fi

Anni Pellikka, taiteilija
anni.pellikka@kansallisteatteri.fi
p. 050 382 6323

Pirjo Virtanen, teatterikuraattori
pirjo.virtanen@kansallisteatteri
p. 050 374 2296