Teatterikuraattori
Pirjo Virtanen

010 733 1256 /
050 374 2296

teatterikasvatus@kansallisteatteri.fi

KAARELLA on Kansallisteatterin vuosina 2019-2021 Kaarelan alueella toimiva alueellinen yleisötyöhanke. Kansallisteatteri on toteuttanut aiemmin kolmivuotiset hankkeet Kontulassa ja Maunulassa, ja nyt on Kaarelan vuoro. Hanke on osa Helsinki-mallia, jonka ajatuksena on tasapainottaa kulttuurin saavutettavuutta ja rohkaista taidelaitoksia jalkautumaan seiniensä ulkopuolelle.

Hankkeen tarkoituksena on tuoda teatteria ja ilmaisun mahdollisuuksia alueen asukkaille. Kolmen vuoden aikana alueella järjestetään osallistavia tapahtumia, työpajoja, pienimuotoisia esityksiä ja muuta esityksellistä toimintaa. Päätavoitteena on osallistaa alueen ihmisiä ja luoda kohtaamisia eri-ikäisille asukkaille. Kolmen vuoden hankkeen päätteeksi syksyllä 2021 syntyy esitys, jossa pääosassa ovat alueen asukkaat. Hanketta tehdään yhteistyössä toisen Helsinki-mallin toimijan, Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) kanssa.

KAARELLA-hankkeessa kolmivuotista matkaa kaarelalaisten kanssa kuljetaan elämänkaaren vertauskuvan kautta. Ensimmäisen vuoden teemana on lapsuus, ja vuoden kaikki tapahtumat ja työpajat liittyvät lapsenomaiseen ihmettelyyn ja ennakkoluulottomaan kohtaamiseen ihmisten välillä. Leikkisä asenne, asioiden tutkiminen ja löytämisen riemu siivittävät yhteistä matkaa.

Kaarella-klovnit tansseissa

Ensimmäisen kevään aikana hankkeessa tapahtui paljon. Ihme arki -taiteilijat kyselivät helmikuussa eri tapahtumissa keitä Kannelmäen ja Malminkartanon asukkaat haluaisivat kiittää. Suuresta ehdokkaiden joukosta valikoitui kolme henkilöä ja yksi ryhmä, jotka saivat kokea yllätyksellisen kiitostaideteon toukokuussa. Kannelmäen voimistelijoiden ohjaaja ja lastentarhanopettaja yllätettiin tunnin jälkeen ja hän sai nähdä pienen esityksen omasta elämästään. Toimintakeskus Jennyyn Malminkartanoon marssivat Kannelmäen koulun 2. luokkalaiset yhdessä taiteilijoiden kanssa ja vapaaehtoiset yllätettiin työnsä ääreltä. Kannelmäen Kierrätyspisteen pitkäaikainen vapaaehtoisvetäjä saateltiin yllättävän ja eläimellisen teehetken äärelle ja neljäs yllätettävä pääsi kulkemaan karnevalistisen matkan Malminkartanossa. Kaikissa yllätyksissä ovat olleet mukana yllätettävän läheiset mutta myös suuri joukko Kaarelan asukkaita. Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) muusikko on maustanut kiitoshetkiä sävelin. Kaikille ehdotetuille lähetettiin Kiitos-diplomi.

Naapuripöytä-tapahtumissa kohtasivat kevään aikana Kaarelan eläkeläiset, kiinnostuneet asukkaat sekä Kannelmäen palvelukeskuksen vapaaehtoiset yhdessä Kannelmäen peruskoulun yläastelaisten kanssa. Naapuripöytä on kuin pop-up ravintola, joka ilmestyy eri paikkoihin, missä halutaan saada ihmiset kohtaamaan toisiaan.

Kaarella Klovnit vierailivat FiBOn avoimissa harjoituksissa sekä alueen eri tapahtumissa. Huhtikuusta alkaen ovat Kaarella päiväkirjat olleet lainattavina kirjastokortilla Kannelmäen ja Malminkartanon kirjastoista.

SYKSYLLÄ 2019 HANKKEESSA TAPAHTUU

Syksyn alussa taiteilijat jalkautuvat Kaarelan alueen päiväkoteihin etsimään vastausta kysymykseen mistä ihme syntyy. Näistä aineksista sekä liikkeen ja musiikin yhteisestä leikistä syntyy esitys Ihme? yhdessä FiBOn kanssa. Esitys ei ole sidottu kieleen ja se on suunnattu kaiken ikäisille. Avoin esitys Kanneltalon Galleriassa maanantaina 25.11.2019 klo 10.00.

Syyskuussa alkavat kaikille avoimet Ihmettelyn taito -työpajat. Ihmettelemisen taitoa tutkitaan mm. klovnerian, kirjoittamisen ja kehollisen ilmaisun keinoin. Työpajat pidetään Kannelmäen kirjaston lukuliiketilassa tiistaisin 17.9.-12.11.2019 klo 17.30-20.00 (ei tiistai 15.10.)

Syys-lokakuussa syvennytään satujooga-hetkiin Kanneltalon kirjaston lukuliiketilassa 13.9., 27.9. ja 11.10. klo 10.-10.45 ja Leikkipuisto Piikassa 20.9. ja 4.10. klo 10.-10.45. Tunneilla tutkitaan erilaisia alkuihin liittyviä tarinoita leikkisä jooga oppaanamme.

Malminkartanon sekä Kannelmäen kirjastoista on lainattavissa Kaarella päiväkirjat, joihin voi kirjoittaa ihmetyksen aiheita. Kertyneet kirjoitukset voivat päätyä hankkeen päättävään esitykseen.

Kaarella Klovnit jatkavat tutkimistaan alueella ja heihin voi törmätä erilaisissa tapahtumissa sekä FiBOn avoimissa harjoituksissa.

Naapuripöytä-ravintola on tilattavissa alueelle läpi syksyn! Naapuripöytä-ravintolassa ei tarjoilla ruokaa, vaan ihmiskontakteja: ravintolassa pääsee juttelemaan tuntemattomien kaarelalaisten. Illallisen aikana nähdään tarjoilijoiden yllätysesityksiä FiBOn muusikon kanssa.

Ilmoittautumiset työpajoihin ja satujoogaan:
anni.pellikka@kansallisteatteri.fi.

Alueelliset hankkeet eivät toimi ilman alueellista yhteistyötä. Ota siis rohkeasti meihin yhteyttä, kun haluat tietää lisää tai tahdot ryhmäsi, yhteisösi tai itsesi mukaan hankkeen tapahtumiin. Kaikki toiminta on MAKSUTONTA.

Pysy kuulolla hankkeemme tapahtumista ja seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa.

KAARELLA-hankkeen tiimi:
Anni Pellikka, taiteilija
anni.pellikka@kansallisteatteri.fi
p. 050 382 6323

Mirjami Heikkinen, taiteilija
mirjami.heikkinen@kansallisteatteri.fi

Wilhelmina Sederholm, tuottaja
wilhelmina.sederholm@kansallisteatteri.fi
p. 050305 4251

Pirjo Virtanen, teatterikuraattori
pirjo.virtanen@kansallisteatteri
p. 050 374 2296