Siirry pääsisältöön

Teatterikuraattori
Pirjo Virtanen

010 733 1256 /
050 374 2296

teatterikasvatus@kansallisteatteri.fi

Syksyllä 2020 Kaarella-hankkeessa tapahtuu

Kanssakulkijat–kävelyesitys

Kanssakulkijat–esitys kertoo kävelyretkistä Kaarelassa koronan aikaan. Välitilassa haaveilun, muistojen ja havaintojen pohjalta syntynyt esitys on ylistys kanssakulkijuudelle. Esitys on valmistunut työpajoissa alueen asukkaiden kanssa. Esitykset ke 2.9 – su 13.9. Malminkartanon alueella, vapaa pääsy.

KAARELLA-PODCAST

KAARELLA-podcastissa kuullaan eri-ikäisten ja -taustaisten kaarelalaisten ajatuksia elämän käännekohdista ja unohdetuista lempipaikoista. Kahdeksanosaisen podcast-sarjan henkilökuvat julkaistaan kerran kuukaudessa.

Kansallisteatterin Äänikanava · Kaarella-podcast: Äänessä malminkartanolaiset kaksoset Janne ja Teemu

 

Kaarella Iltamat

Kaikille avoimissa illanvietoissa kuunnellaan yhdessä Kaarella-podcasteja, luetaan tarinoita Kaarella -päiväkirjojen sivuilta ja kokoonnutaan yhteen alueella ke 28.10., ke 4.11., ke 11.11. sekä ke 18.11. klo 18.00.

Räpätätiivi

Yhteistyö Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) Juurilla-aluehankkeen kanssa Räpätätiivi-teos yhdistää puhelaulua, barokkimusiikkia sekä asukkaiden omia tekstejä. Jos sinua kiinnostaa osallistua projektiin, ota yhteyttä: toimisto@fibo.fi
Ihmesynttärit-esityksessä juhlitaan kaikkien syntymäpäiviä! Esitykset Helsinki Early Music Festivaleilla 7.-10.10.2020. Lisätietoja: fibo.fi/piu/juurilla-kaarelassa/

Kaarella-päiväkirjat

Kaarella-päiväkirjat Kannelmäen ja Malminkartanon kirjastoissa kutsuvat kaarelalaisia pohtimaan oman elämänsä välitiloja, tauon paikkoja.

LISÄTIETOA HANKKEESTA

YTYÄ! – Yleisötyön vakiintunut toimintamuoto on alueellinen toiminta, jossa teatterintekijät jalkautuvat yhteen kaupunginosaan työskentelemään teatterin keinoin asukkaiden kanssa. Kaarella-hankkeessa Kannelmäessä ja Malminkartanossa taiteilijoina toimivat Anni Pellikka, Mirjami Heikkinen ja Martta Pesonen. Kolmivuotista matkaa kaarelalaisten kanssa kuljetaan elämänkaaren vertauskuvan kautta. Toisena vuonna pysähdytään elämänkaarella välitiloihin, joita tehdään näkyviksi taiteen keinoin.

KAARELLA on Kansallisteatterin vuosina 2019-2021 Kaarelan alueella toimiva alueellinen yleisötyöhanke. Kansallisteatteri on toteuttanut aiemmin kolmivuotiset hankkeet Kontulassa ja Maunulassa, ja nyt on Kaarelan vuoro. Hanke on osa Helsinki-mallia, jonka ajatuksena on tasapainottaa kulttuurin saavutettavuutta ja rohkaista taidelaitoksia jalkautumaan seiniensä ulkopuolelle.
Hankkeen tarkoituksena on tuoda teatteria ja ilmaisun mahdollisuuksia alueen asukkaille. Kolmen vuoden aikana alueella järjestetään osallistavia tapahtumia, työpajoja, pienimuotoisia esityksiä ja muuta esityksellistä toimintaa. Päätavoitteena on osallistaa alueen ihmisiä ja luoda kohtaamisia eri-ikäisille asukkaille. Kolmen vuoden hankkeen päätteeksi syksyllä 2021 syntyy esitys, jossa pääosassa ovat alueen asukkaat. Hanketta tehdään yhteistyössä toisen Helsinki-mallin toimijan, Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) kanssa.

KAARELLA-hankkeessa kolmivuotista matkaa kaarelalaisten kanssa kuljetaan elämänkaaren vertauskuvan kautta. Ensimmäisen vuonna teemana oli lapsuus.

Hankkeen toisena vuonna 2020 keskitytään elämänkaaren välitiloihin, joita tehdään näkyväksi taiteen keinoin. Keskiössä ovat ne hetket, jolloin pysähdytään ja haetaan uusia suuntia sekä kuljetaan kohti tuntematonta.

Asukkaita osallistava teatteritoiminta on arvokas ja tärkeä osa Kansallisteatterin yleisötyötä. Sen merkitys perinteisen teatterin rinnalla kasvaa ja se mahdollistaa myös teatterin ja yleisön suhteen syventämisen ja laajentumisen.

Kaarella-hankkeen työpajoihin osallistunut kaarelalainen Karolina Lamroth toteaa:

”Kun lakkaa pelkäämästä, arvioimasta, mikä on oikea tapa tehdä, mikä väärä, miettimästä, osaanko, riitänkö, mitä tästä tulee. Keskittyy hetkeen ja tekee mitä mieleen juolahtaa. Se on todella vapauttavaa, suorastaan järisyttävä ajatus elämän kuluttamalle, keskellä ruuhkaista elämäänsä säntäilevälle, tummien silmänalusten sävyttämälle lähiömutsille.”

Alueelliset hankkeet eivät toimi ilman alueellista yhteistyötä. Ota siis rohkeasti meihin yhteyttä, kun haluat tietää lisää tai tahdot ryhmäsi, yhteisösi tai itsesi mukaan hankkeen tapahtumiin. Kaikki toiminta on MAKSUTONTA.

Pysy kuulolla hankkeemme tapahtumista ja seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa.

KAARELLA-hankkeen tiimi

Wilhelmina Sederholm, tuottaja
wilhelmina.sederholm@kansallisteatteri.fi
p. 050305 4251

Anni Pellikka, taiteilija
anni.pellikka@kansallisteatteri.fi
p. 050 382 6323

Mirjami Heikkinen, taiteilija
mirjami.heikkinen@kansallisteatteri.fi

Martta Pesonen, taiteilija
martta.pesonen@kansallisteatteri.fi

Pirjo Virtanen, teatterikuraattori
pirjo.virtanen@kansallisteatteri
p. 050 374 2296