Siirry pääsisältöön

Teatterikuraattori
Pirjo Virtanen

010 733 1256 /
050 374 2296

teatterikasvatus@kansallisteatteri.fi

KEVÄÄLLÄ 2020 KAARELLA-HANKKEESSA TAPAHTUU

Hetki aikaa -teoksessa hankkeen taiteilijat elävöittävät alueen välitiloja luomalla erilaisille ohikulkureiteille kohtaamispaikan, mihin kuka tahansa voi istahtaa taiteilijan kanssa. Teos syntyy yhdessä vietetyn viidentoista minuutin aikana.

KAARELLA-podcastissa kuullaan eri-ikäisten ja -taustaisten kaarelalaisten ajatuksia elämän käännekohdista ja unohdetuista lempipaikoista. Kahdeksanosaisen podcast-sarjan henkilökuvat julkaistaan kerran kuukaudessa helmikuusta alkaen (Soundcloud @kansallisteattteri).

Iltakävelylläteatterityöpajoissa syvennytään teatterin tekemiseen, tarinankerrontaan ja inspiroidutaan lähiympäristöstä kevyen iltakävelyn merkeissä. Työpajat torstaisin 27.2. alkaen Malminkartanossa Toimintakeskus Jennyssä (Beckerintie 9) klo 18-20. Halukkaiden osallistujien kesken valmistetaan esityksellinen iltakävely toukokuussa. Ilmoittautumiset: wilhelmina.sederholm@kansallisteatteri.fi

Räpätätiivi-työpajoissa yhdistetään puhelaulua, barokkimusiikkia sekä asukkaiden omia tekstejä. Lisätietoja fibo.fi/piu/juurilla-kaarelassa/

Kaarella-päiväkirjat Kannelmäen ja Malminkartanon kirjastoissa kutsuvat kaarelalaisia pohtimaan oman elämänsä välitiloja, tauon paikkoja. Myös rakastetut Kaarella-klovnit jatkavat alueen ja ihmisten kohtaamista erilaisissa tapahtumissa, junissa ja yllättävillä reiteillä.

Lisätietoa hankkeesta

KAARELLA on Kansallisteatterin vuosina 2019-2021 Kaarelan alueella toimiva alueellinen yleisötyöhanke. Kansallisteatteri on toteuttanut aiemmin kolmivuotiset hankkeet Kontulassa ja Maunulassa, ja nyt on Kaarelan vuoro. Hanke on osa Helsinki-mallia, jonka ajatuksena on tasapainottaa kulttuurin saavutettavuutta ja rohkaista taidelaitoksia jalkautumaan seiniensä ulkopuolelle.

Hankkeen tarkoituksena on tuoda teatteria ja ilmaisun mahdollisuuksia alueen asukkaille. Kolmen vuoden aikana alueella järjestetään osallistavia tapahtumia, työpajoja, pienimuotoisia esityksiä ja muuta esityksellistä toimintaa. Päätavoitteena on osallistaa alueen ihmisiä ja luoda kohtaamisia eri-ikäisille asukkaille. Kolmen vuoden hankkeen päätteeksi syksyllä 2021 syntyy esitys, jossa pääosassa ovat alueen asukkaat. Hanketta tehdään yhteistyössä toisen Helsinki-mallin toimijan, Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) kanssa.

KAARELLA-hankkeessa kolmivuotista matkaa kaarelalaisten kanssa kuljetaan elämänkaaren vertauskuvan kautta. Ensimmäisen vuoden teemana on lapsuus, ja vuoden kaikki tapahtumat ja työpajat liittyvät lapsenomaiseen ihmettelyyn ja ennakkoluulottomaan kohtaamiseen ihmisten välillä. Leikkisä asenne, asioiden tutkiminen ja löytämisen riemu siivittävät yhteistä matkaa.

Kaarella-klovnit tansseissa

Hankkeen toisena vuonna 2020 keskitytään elämänkaaren välitiloihin, joita tehdään näkyväksi taiteen keinoin. Keskiössä ovat ne hetket, jolloin pysähdytään ja haetaan uusia suuntia sekä kuljetaan kohti tuntematonta. Hetki aikaa -teoksessa hankkeen taiteilijat elävöittävät alueen ohikulkutiloja luomalla erilaisille reiteille kohtaamispaikkoja, joille kuka tahansa voi istahtaa yhdessä taiteilijan kanssa. KAARELLA-podcastissa kuullaan eri-ikäisten ja -taustaisten kaarelalaisten ajatuksia elämän käännekohdista ja unohdetuista lempipaikoista. Kahdeksanosaisen, verkosta ladattavan podcast-sarjan henkilökuvat julkaistaan kerran kuukaudessa helmikuusta alkaen. Iltakävelyllä-teatterityöpajoissa syvennytään teatterin tekemiseen, tarinankerrontaan ja inspiroidutaan lähiympäristöstä iltakävelyn merkeissä. Räpätätiivi-työpajoissa yhdistetään puhelaulua, barokkimusiikkia sekä asukkaiden omia tekstejä.

Asukkaita osallistava teatteritoiminta on arvokas ja tärkeä osa Kansallisteatterin yleisötyötä. Sen merkitys perinteisen teatterin rinnalla kasvaa ja se mahdollistaa myös teatterin ja yleisön suhteen syventämisen ja laajentumisen. Työpajoihin osallistunut kaarelalainen Karolina Lamroth toteaa: ”Kun lakkaa pelkäämästä, arvioimasta, mikä on oikea tapa tehdä, mikä väärä, miettimästä, osaanko, riitänkö, mitä tästä tulee. Keskittyy hetkeen ja tekee mitä mieleen juolahtaa. Se on todella vapauttavaa, suorastaan järisyttävä ajatus elämän kuluttamalle, keskellä ruuhkaista elämäänsä säntäilevälle, tummien silmänalusten sävyttämälle lähiömutsille.”

Alueelliset hankkeet eivät toimi ilman alueellista yhteistyötä. Ota siis rohkeasti meihin yhteyttä, kun haluat tietää lisää tai tahdot ryhmäsi, yhteisösi tai itsesi mukaan hankkeen tapahtumiin. Kaikki toiminta on MAKSUTONTA.

Pysy kuulolla hankkeemme tapahtumista ja seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa.

KAARELLA-hankkeen tiimi:
Anni Pellikka, taiteilija
anni.pellikka@kansallisteatteri.fi
p. 050 382 6323

Mirjami Heikkinen, taiteilija
mirjami.heikkinen@kansallisteatteri.fi

Wilhelmina Sederholm, tuottaja
wilhelmina.sederholm@kansallisteatteri.fi
p. 050305 4251

Pirjo Virtanen, teatterikuraattori
pirjo.virtanen@kansallisteatteri
p. 050 374 2296