Siirry pääsisältöön

Teatterikuraattori
Pirjo Virtanen

010 733 1256 /
050 374 2296

teatterikasvatus@kansallisteatteri.fi

Kaarella-aluehanke on tullut päätökseensä

Kaarella-aluehanke on tulossa päätökseensä, kiitos kaikille mukana olleille!

Onpa ollut ihanaa matkata kanssanne kolmivuotista taivalta, jota kuljettiin lapsuudesta aina elämänkaaren loppuun saakka. Olemme saaneet kokea koskettavia kohtaamisia ja ilon hetkiä, ja kiitos siitä kuuluu jokaiselle teille osallistujalle, kokijalle ja ystävälle!

 

Kaarella-hanketta kuljettiin elämänkaaren metoforien kautta

Matkamme sai alkunsa vuonna 2019, kun tarkastelimme Kaarelaa lapsen hämmästelevin silmin. Järjestimme muun muassa Ihmettelyn taito -työpajoja sekä kaarelalaisten lasten tarinoista syntyneet Ihme-synttärit, jotka syntyivät yhteistyössä Suomalaisen barokkiorkesterin Juurilla-hankkeen kanssa. Ihme-synttäreiden trailerin pääset näkemään Kansallisteatterin YouTube-kanavalta.

Vuonna 2020 pysähdyimme tarkastelemaan elämänkaaren välitiloja. Syksyllä syntyivät muun muassa Kanssakulkijat-kävelyesitys, räppiä ja barokkimusiikkia yhdistelevä Räpätätiivi sekä Kannelmäen ja Malminkartanon Iltamat.

Päätösvuonna syvennyimme luopumisen, jäähyväisten ja puhdistumisen teemoihin. Kaarella-hanke huipentui syksyllä 2021 kerrostalojen pihoilla nähtäviin Pesula-esityksiin Kuninkaantammen ja Kannelmäen alueilla. Kooste Pesula – Puhdistava esitys kerrostalojen pihalla -esityksestä on myös nähtävillä Kansallisteatterin YouTube-kanavalla.

Kuvia ja videoita hankkeesta on edelleen nähtävissä ja koettavissa Kansallisteatterin omissa kanavissa, Helsinki Early Music Festivalin sivuilla sekä Kansallisteatterin Flickr-kuvapalvelussa.

 

Alueella tapahtuu myös hankkeen jälkeen

Kantsun keskiviikkoklubi

Kanneltalon Stagella alkaa pyöriä 26.1.2022 alkaen Kantsun keskiviikkoklubi, joka on matalan kynnyksen open mic -tyylinen tapahtuma. Klubeilla voit esittää vaikkapa runon, laulun, tietoiskun, jonkin kirjoittamasi tekstin tai tarinan – jotain mitä haluaisit jakaa. Etenkin Kaarella-hankkeessa mukana olleita toivotaan sankoin joukoin mukaan klubi-iltoihin!

Kantsun keskiviikkoklubit järjestetään:
ke 26.1.2022 klo 18-21
ke 23.3.2022 klo 18-21
ke 20.4.2022 klo 18-21

Esiintymisilmoittautumiset Milka Räisäselle
milka.raisanen@hel.fi

 

Iloa esiintymiseen Kannelmäen kulmilla -sparrauskurssi

Työväenopisto järjestää 10.11.2021 alkaen Iloa esiintymiseen Kannelmäen kulmilla -sparrauskurssin Asukastalo Purpurissa.

Iloa esiintymiseen Kannelmäen kulmilla -lyhytkurssille voit tulla sellaisena kuin olet löytämään esiintymiseen itsevarmuutta ja uusia ulottuvuuksia. Mistä saat iloa ja miten haluaisit jakaa sitä myös muille? Voit tuoda kurssille mukanasi idean, pienikin idea riittää. Kurssille voi tulla valmiin tarinan, runon, laulun kanssa tai voimme työstää yhdessä ideaasi esitykseksi yhdessä. Lyhytkurssi huipentuu matalan kynnyksen Kantsun keskiviikkoklubille 26.1.2022 klo 18.00 Kanneltalon Stagella.

Lyhytkurssin sparraajana toimii Anni Pellikka (TeM).

Iloa esiintymiseen Kannelmäen kulmilla -sparrauskurssin aikataulu:
ke 10.11.2021 klo 18-21
ke 24.11.2021 klo 18-21
ke 15.12.2021 klo 18-21
ke 12.1.2022 klo 18-21
ke 19.1.2022 klo 18-21
ke 26.1.2022 klo 18-21 Kantsun keskiviikkoklubi

Ilmoittautumiset kurssille Työväenopiston kautta alkaen ma 18.10.2021 osoitteesta: https://ilmonet.fi/#!code=H216572
Hinta 20e /työttömät, varus- ja siviilipalvelushenkilöt, vanhempainrajalla olevat, toimeentulotuella olevat, opiskelijat puoleen hintaan

Kaarella-aluehankkeen Pesula-esityksen esityskausi on päättynyt. Pesulan esityskausi alkoi Kannelmäessä 4.9.2021 ja jatkui Kuninkaantammessa 11.9.2021. Kiitos esiintyjille, kerrostalojen asukkaille sekä yleisölle!

Kaarella-hankkeen viimeisenä toimintavuonna valmistimme esityksen yhteistyössä Kaarelan alueen asukkaiden kanssa. Asukkaat osallistuvat parvekkeiltaan Pesula-esitykseen, jota yleisö seurasi kerrostalojen sisäpihalta. Esityksen harjoitukset aloitettiin kevään 2021 aikana Kannelmäen ja Kuninkaantammen alueilta valittujen taloyhtiöiden kanssa. Syksyllä harjoituskausi jatkui viikolla 31.

Kannelmäen esitykset järjestettiin 4.9.2021 klo 14 & klo 18 ja Kuninkaantammen esitykset 11.9.2021 klo 14 & 18. Kaikki esitykset olivat loppuunvarattuja. Lämmin kiitos kaikille Pesulassa mukana olleille!

Kaarella-päiväkirjat

Kaarella-päiväkirjat Kannelmäen ja Malminkartanon kirjastoissa kutsuivat alueen asukkaita pohtimaan, mistä olet luopunut ja mitä olet saanut tilalle. Kirjat olivat lainattavissa myös koronarajoitusten ajan kirjastojen aukioloaikojen puitteissa.

Lisätietoa hankkeesta

YTYÄ! – Yleisötyön vakiintunut toimintamuoto on alueellinen toiminta, jossa teatterintekijät jalkautuvat yhteen kaupunginosaan työskentelemään teatterin keinoin asukkaiden kanssa. KAARELLA on vuosina 2019-2021 Kaarelan alueella toimiva alueellinen yleisötyöhanke. Kansallisteatteri on toteuttanut aiemmin kolmivuotiset hankkeet Kontulassa ja Maunulassa. Hanke on osa Helsingin mallia, jonka ajatuksena on tasapainottaa kulttuurin saavutettavuutta ja rohkaista taidelaitoksia jalkautumaan seiniensä ulkopuolelle. Kaarella-hankkeessa Kannelmäessä ja Kuninkaantammessa taiteilijoina vuonna 2021 toimivat Eveliina Heinonen ja Anni Pellikka.

Hankkeen tarkoituksena on tuoda teatteria ja ilmaisun mahdollisuuksia alueen asukkaille. Kolmen vuoden aikana alueella järjestetään tapahtumia, työpajoja, pienimuotoisia esityksiä ja muuta esityksellistä toimintaa. Hanketta tehdään yhteistyössä toisen Helsinki-mallin toimijan, Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) kanssa.

KAARELLA-hankkeessa kolmivuotista matkaa kaarelalaisten kanssa kuljetaan elämänkaaren vertauskuvan kautta. Ensimmäisen vuoden teemana oli lapsuus. Hankkeen toisena vuonna keskityttiin elämänkaaren välitiloihin, joita tehtiin näkyväksi taiteen keinoin. Päätösvuonna 2021 ollaan luopumisen ja jäähyväisten äärellä. Mitä hyvää kaikesta jää? Ilon, toivon ja uudenlaisen yhteisöllisyyden vahvistaminen siivittävät matkaa.

 

Kaarella-podcast ja runovideo

KAARELLA-podcastissa eri-ikäiset ja -taustaiset kaarelalaiset kertovat ajatuksiaan elämän käännekohdista ja unohdetuista lempipaikoista. Kahdeksanosaisen podcast-sarjan henkilökuvat on julkaistu kerran kuukaudessa. Podcastin toimittaja on Mirjami Heikkinen.

Podcastin löydät Kansallisteatterin Soundcloudista.

 

Marraskuussa 2020 valmistui yhdessä alueen asukkaiden kanssa Metsä antaa odottaa -runovideo, joka löytyy teatterin Youtube-kanavalta. Meditatiivisen metsäinen runoteos syntyi kuluneen vuoden aikana hankkeessa tapahtuneesta kohtaamisesta, ja se luetaan videolla monikielisenä.

Ytyä! Yleisötyöarkistosta löydät lisätietoa Kaarella-hankkeen aiempien vuosien tapahtumista.

KAARELLA-hankkeen tiimi 2021

Eveliina Heinonen, aluetaiteilija
eveliina.heinonen@kansallisteatteri.fi
p. 050 369 8947

Anni Pellikka, aluetaiteilija
anni.pellikka@kansallisteatteri.fi
p. 050 382 6323

Mona Huczkowski, tuottaja
mona.huczkowski@kansallisteatteri.fi
p. 050 305 4251

Pirjo Virtanen, teatterikuraattori
pirjo.virtanen@kansallisteatteri
p. 050 374 2296

 

Alueelliset hankkeet eivät toimi ilman alueellista yhteistyötä. Ota siis rohkeasti meihin yhteyttä, kun haluat tietää lisää tai tahdot ryhmäsi, yhteisösi tai itsesi mukaan hankkeen tapahtumiin. Kaikki toiminta on MAKSUTONTA.

Pysy kuulolla hankkeemme tapahtumista ja seuraa meitä sosiaalisessa mediassa. YTYÄ – Kansallisteatterin yleisötyö -sivut löydät Facebookista ja Kansallisteatterin YTYÄ! -tilin Instagramista.