Teatterikuraattori
Pirjo Virtanen

010 733 1256 /
050 374 2296

teatterikasvatus@kansallisteatteri.fi

KAARELLA on Kansallisteatterin uusi kolmivuotinen alueellinen yleisötyöhanke. Kansallisteatteri on toteuttanut aiemmin kolmivuotiset hankkeet Kontulassa ja Maunulassa, ja nyt on Kaarelan vuoro. Hanke on osa Helsinki-mallia, jonka ajatuksena on tasapainottaa kulttuurin saavutettavuutta ja rohkaista taidelaitoksia jalkautumaan seiniensä ulkopuolelle.

KAARELLA-hankkeen tarkoituksena on tuoda teatteria ja ilmaisun mahdollisuuksia Kaarelan alueen asukkaille. Hankkeen aikana alueella järjestetään osallistavia tapahtumia, työpajoja, pienimuotoisia esityksiä ja muuta esityksellistä toimintaa. KAARELLA-hankeen ajatuksena on myös nostaa esiin alueen asukkaille tärkeitä asioita taiteen keinoin. Päätavoitteena on osallistaa alueen ihmisiä ja luoda kohtaamisia eri-ikäisille asukkaille. Kolmen vuoden hankkeen päätteeksi syksyllä 2021 syntyy esitys, jossa pääosassa ovat alueen asukkaat.

KAARELLA-hankkeessa kolmivuotista matkaa kaarelalaisten kanssa kuljetaan elämänkaaren vertauskuvan kautta. Ensimmäisenä vuonna tarkastellaan maailmaa lapsenomaisesti ihmetellen. Leikkisä asenne, asioiden tutkiminen ennakkoluulottomasti ja löytämisen riemu siivittävät yhteistä matkaa. Kevään aikana taiteilijat käyttävät työkaluina erityisesti tarinateatteria sekä klovneriaa.

KAARELLA-hanke toimii Kaarelassa yhteistyössä Helsinki-mallin toisen toimijan, Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) kanssa. Hankkeissa kuljetaan rinta rinnan alueella ihmettelemässä, ja KAARELLA-taiteilijoihin saattaa törmätä myös FiBOn tapahtumissa ja toisinpäin!

Keväällä 2019 hankkeessa tapahtuu:

Maaliskuu
Kaarelan alueelle jalkautuu Ihme arki taiteilijoita frakkipuvuissaan kysymään keitä alueen ihmisiä pitäisi kiittää, kuka tarvitsee kiitoksen. Kuka tahansa voi ilmiantaa kiitettävän ja valituille kiitettäville osoitetaan esityksellinen kiitos kevään lopulla. Yllätysten toteutuksiin otetaan myös asukkaita mukaan, kerro jos tahdot yllättäjäksi! Kiitettäviä kerätään 1.-24.3. ja ilmiannon voi tehdä myös netissä tällä lomakkeella https://goo.gl/forms/v5KH6IvHnCMZoKrd2

Maaliskuusta eteenpäin alueen kirjastoista on lainattavissa Kaarella päiväkirjat, joihin kuka tahansa voi kirjoittaa omia ajatuksiaan. Päiväkirjat keräävät asukkaiden ajatuksia ja ihmetyksen aiheita kolmen vuoden ajalta. Päiväkirjan saa lainata omalla kirjastokortilla, tai sitä voi kirjoittaa käydessään kirjastossa. Myös erilaiset yhteisöt voivat lainata kirjan itselleen.

Huhtikuu
Naapuripöytä-tapahtumissa kutsutaan ihmisiä ravintolaillalliselle, joissa ei tarjota ruokaa vaan ihmiskontakteja. Ravintolapöydän ääreen tuodaan toisilleen tuntemattomia ihmisiä ja tutustutaan yllättävillä tavoilla. Keväällä kutsun pöytään saavat erilaiset alueen ryhmät. Lisäksi järjestetään avoin ravintolaillallinen, jonne kutsun saavat kaikki kaarelalaiset!

Toukokuu
Toukokuussa järjestetään tarinateatterillisia työpajoja, joissa tarkastellaan kuuntelemisen merkitystä ja asetutaan ihmettelemään omaa tarinaa. Tarinateatterityöpajoissa harjoitellaan myös toisten tarinoiden tekemistä näyttämölle. Työpajat ovat kaikille avoimia, eikä aiempaa kokemusta esiintymisestä vaadita.

Lisäksi kevään aikana Kaarelassa saattaa törmätä klovneihin, jotka tutkivat ympäristöä ennakkoluulottomasti. Saatat myös itse päästä tutustumaan klovnin ihmettelevään asenteeseen alueen tapahtumissa. Klovnit pääsevät valloilleen ensi kerran tiistaina 26.3. FiBOn avoimissa harjoituksissa. Siitä lisää täällä: https://fibo.fi/konsertit/2019/avoimia-harjoituksia-kaarelassa/

Alueelliset hankkeet eivät toimi ilman alueellista yhteistyötä. Ota siis rohkeasti meihin yhteyttä, kun haluat tietää lisää tai tahdot ryhmäsi, yhteisösi tai itsesi mukaan hankkeen tapahtumiin. Toiminta on maksutonta.

Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa: YTYÄ! – Kansallisteatterin yleisötyö

KAARELLA-hankkeen tiimi

Hankkeen taiteilijat:
Eveliina Heinonen (KAARELLA-hankkeen taiteilija)
eveliina.heinonen@kansallisteatteri.fi
p. 050 382 6323

Anni Pellikka (KAARELLA-hankkeen taiteilija)
anni.pellikka@kansallisteatteri.fi

Pirjo Virtanen (teatterikuraattori)
Laura Ikonen (Ihme arki -projektin taiteilija)
Martta Pesonen (teatteri-ilmaisun ohjaaja harjoittelija)