”Ja kun ihmiset ottaisivat menneisyyden virheistä opikseen, ei tulisi enää mitään sotia, tauteja, tulvia, maanjäristyksiä, nälänhätiä ja totalitaarisia järjestelmiä, koska uusi 2000-luvun ihminen olisi dynaaminen, suvaitsevainen ja positiivinen.”
Euroopan 1900-luku. Kiihkeä, keskenkasvuinen, tiedekeskeinen ja traaginen vuosisata. Juoksuhautojen ja rintaliivien, propagandan ja hehkulampun, dadaismin ja fasismin, kommunismin ja postmodernismin, uusien kodinkoneiden ja keskitysleirien vuosisata. Vuosisata, joka tuotti teorian historian lopusta.
Europeana on näyttämöteos kollektiivisesta muistista ja muistomerkeistä. Se kertoo niistä ylevistä tavoitteista, joiden oli määrä johdattaa kohti uudenlaista, parempaa ihmisyyttä. Esitys leikkaa näkökulmasta ja aiheesta toiseen vaivattoman kevyesti, ja sen maailma ulottuu makaaberista koomiseen.
Mitä oikeastaan on historiankirjoitus? Entä museo muistamisen arkistona? Tai taidelaitos? Kivettynyt instituutio ja vallankäytön väline vai dynaaminen, alati itseään korjaava prosessi?
Minna Leinon ohjaama ja dramatisoima esitys pohjautuu Patrik Ouředníkin teokseen Europeana. 20. vuosisadan lyhyt historia (Siltala, 2022). Tšekinkielinen alkuteos Europeana. Stručné dějiny dvacátého věku ilmestyi Prahassa vuonna 2001, ja se on sittemmin käännetty kymmenille kielille. Ouředník on useasti palkittu tšekkiläissyntyinen kirjailija ja kääntäjä, joka on asunut Pariisissa vuodesta 1984. Hänen teoksilleen on ominaista kirjallisten genrejen yhdistely ‒ Europeanan tapauksessa kauno- ja tietokirjallisuuden. Minna Leino on Kansallisteatterin dramaturgi ja ohjaaja, jonka aiempiin ohjaustöihin lukeutuvat muiden muassa Eugène Ionescon Kuningas kuolee, Thomas Bernhardin Vanhat mestarit ja Caryl Churchillin Sanantuoja.
Europeana on Kansallisteatterin peruskorjatun Pienen näyttämön avajaisesitys.
Suomen kantaesitys Pienellä näyttämöllä 9.11.2023
Näytelmän esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner Oy.