Kansallisteatterin syksyn ohjelmistossa sukelletaan Euroopan historiaan ja juhlitaan – Pienen näyttämön peruskorjaus valmistuu
Kansallisteatterin Pienen näyttämön peruskorjaus valmistuu keskikesällä. Teatteriyleisö pääsee nauttimaan uusituista tiloista syyskuussa, kun Vallilan Kansallisteatterissa ensi-iltansa saaneet Lear, Lauletut Laulut ja Pentti Linkola – kaltaisemme? siirtyvät Pienelle näyttämölle. Pienen näyttämön avajaisnäytelmänä nähdään Patrik Ouředníkin teokseen pohjautuva, Minna Leinon ohjaama ja dramatisoima Europeana. Suurella näyttämöllä kantaesitetään Marina Meinanderin ja Kirsi Porkan yhdessä kirjoittama ja ohjaama Juhlat. Pääosissa nähdään Minka Kuustonen, Sari Puumalainen ja Leena Uotila. Täysin uudella näyttämöllä, Maalaamosalissa, kantaesitetään Antti Haikkalan kirjoittama ja ohjaama koulumaailmaa ja uupumista käsittelevä Break! (suom. rikkoa, hellittää, välitunti, murtua, pako).
Koko teatterirakennus saadaan käyttöön syksyllä
Kansallisteatterin lähes kolme vuotta kestänyt Pienen näyttämön peruskorjaus valmistuu, ja uusittu rakennus luovutetaan teatterille sydänkesällä. 1950-luvulla rakennettu Pieni näyttämö, samoin kuin 1930-luvulla rakennettu väliosa, ovat kokeneet täydellisen perusparannuksen. Myös harjoitushuoneet on remontoitu, ja teatteriin aukeaa kaksi kokonaan uutta näyttämöä: Maalaamosali ja Taivassali. Peruskorjauksen lähtökohtana on ollut vanhan kunnioittaminen ja entisöiminen samalla, kun teatterin tila- ja tekniikkaratkaisut on päivitetty palvelemaan tämän päivän ja tulevaisuuden teatterintekijöitä sekä yleisöä. Pienen näyttämön katutasoon palaa 50 vuoden jälkeen kaikille avoin kahvila, kun Kahvila Willensauna avaa ovensa. Lippumyymälä muuttaa uusiin esteettömiin tiloihin kahvilan yhteyteen. Teatteriyleisö pääsee nauttimaan peruskorjatuista tiloista syyskuussa, kun Pieni näyttämö avaa ovensa.
Europeana on peruskorjatun Pienen näyttämön avajaisesitys
Peruskorjatun Pienen näyttämön avajaisesityksenä nähdään Minna Leinon ohjaama ja dramatisoima Europeana – Johdatus Euroopan absurdiin vuosisataan. Näyttämöteos pohjautuu tšekkiläissyntyisen kirjailija ja kääntäjä Patrik Ouředníkin teokseen Europeana. 20. vuosisadan lyhyt historia (Siltala, 2022), joka kohdentaa katseensa Euroopan 1900-lukuun – kiihkeään, keskenkasvuiseen, tiedekeskeiseen ja traagiseen vuosisataan.
Leinon Europeana on humoristisen asiallinen näyttämöteos kollektiivisesta muistista ja muistomerkeistä. Se kertoo niistä ylevistä tavoitteista, joiden oli määrä johdattaa kohti uudenlaista, parempaa ihmisyyttä. Europeanan makaaberin koominen maailma tempaa mukaansa kuin pyörre, jonka virrassa kelluu säpäleitä menneisyydestä: kiehtovia, kammottavia.
Suomen kantaesitys Pienellä näyttämöllä 9.11.2023.
Juhlat – hykerryttävä komedia kohtaa absurdin realismin
Marina Meinanderin ja Kirsi Porkan kirjoittama ja ohjaama Juhlat – ja elämä siinä sivussa kertoo Niemisten-Koskisten perheyhteisöstä, joka väittää maljan kuin maljan olevan aina puoliksi täynnä. Suorittaminen on heille perustila, ahdistus ainoastaan oivalluksen esiaste, työttömyys vain hetki ”in-between-jobs”, ero on mahdollisuus kasvaa ihmisenä ja burnoutiin auttaa, kun juo riittävästi vettä.
Näytelmän keskiössä ovat suvun kolme naista, joita esittävät Minka Kuustonen, Sari Puumalainen ja Leena Uotila. Heillä kaikilla on juhlansa juhlittavana – on hääpäivää, vappua ja kolmikymppisiä. Mutta juhliessakin kaiken alla kummittelee yhä työ- ja tuloskeskeisemmäksi muuttunut yhteiskunta: oravanpyörässä reuhtovien ihmisten pitäisi oman toimensa ohella kantaa vastuuta koko maapallon tulevaisuudesta ‒ ja nauttia vielä siinä sivussa elämästä, joka kaikista hyvistä aikomuksista huolimatta ei aina mene toivotulla tavalla. Ei edes juhlissa.
Kantaesitys Suurella näyttämöllä 23.11.2023
Maalaamosalin ensimmäisen esityksen ohjaa Antti Haikkala
Antti Haikkalan kirjoittama ja ohjaama Break! (suom. rikkoa, hellittää, välitunti, murtua, pako) on esitys koulusta ja loppuun palavasta kansankynttilästä. Se käsittelee yhteiskunnallisesti huolestuttavan ajankohtaista aihetta: uupumista. Esitys kääntää katseen koulumaailmaan, jossa sekä nuoret oppilaat että opettajat kokevat kasvavaa painetta. Se näyttää, mitä voi tapahtua, kun opettaja, tuo sammumaton kansankynttilä, ei enää jaksa.
Englanninkielinen nimi Break! on monimerkityksinen: sanakirja kertoo, että suomennokset rikkoa, hellittää, välitunti, murtua, pako, ovat kaikki mahdollisia; ja kaikki ne merkitykset ovat myös läsnä esityksessä. Break! on oppitunnin muotoinen ja mittainen esitys epätodennäköisistä arjen sankareista ja murenevista mielistä. Samalla siihen latautuu lempeyttä, se peräänkuuluttaa yhteistä kokemusta ja nostaa terävästi tikunnokkaan inhimillisen laskun, joka on seurausta jatkuvasta suorittamisesta. Esiintyjinä Jussi Lehtonen ja Denisa Snyder sekä joukko nuoria esiintyjiä.
Kantaesitys Kansallisteatterin Maalaamosalissa 5.10.2023.
Esitystä suositellaan yli 13-vuotiaille.