Siirry pääsisältöön

Kansallisteatterin kevätkauden 2021 esitykset perutaan. Lue lisää!

Teatterikuraattori
Pirjo Virtanen

010 733 1256 /
050 374 2296

teatterikasvatus@kansallisteatteri.fi

Mikä on Taidetestaajat-hanke?

Taidetestaajat vie kolmen lukuvuoden ajan kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset taidevierailuille. Noin 180 000 nuorta saa mahdollisuuden vierailla kahdessa valmiiksi sovitussa kulttuurikohteessa lähialueellaan ja pääkaupunkiseudulla. Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto tarjoavat koululaisille ja heidän opettajilleen matkat ja pääsyliput vierailuihin esim. oopperaan, teatteriin, konserttiin tai taidenäyttelyyn. Taidetestaajat-hanke saa jatkoa lukuvuonna 2020–2021 ja se toteutetaan yhden taidelaitosvierailun mallilla.

Mitkä ovat hankkeen tavoitteet?

Tavoitteena on saada nuoret kokemaan taidetta – myös sellaista, johon moni ei muuten saisi kosketusta. Taidevierailuihin sisältyy taidekokemusta syventävää ennakko- ja jälkityöskentelyä. Oppilaat saavat etukäteen tietoa esityksestä, taiteilijoista ja taidemuodosta. Vierailulla nuoret pääsevät tutustumaan taiteen lisäksi mm. siihen miten taideteos syntyy, millaista on taiteilijan työ tai mitä asioita tapahtuu ennen kuin esitys on valmis. Jälkityöskentely puolestaan auttaa nuoria käsittelemään vierailulla heränneitä kysymyksiä. Heitä varten luodulla selainpohjaisella sovelluksella nuoret arvioivat taide-elämyksensä.

Taidetestaajat-hanke tuo nuorten äänen kuuluville ja päästää aikuiset kurkistamaan nuorten maailmaan. Kun taidelaitokset ja taiteilijat saavat nuorelta yleisöltä suoraa palautetta, ne voivat lisätä ja kehittää nuorille suunnattua tarjontaansa. Parhaimmillaan koulujen ja taidelaitosten välille syntyy pysyvää yhteistyötä.

Taidetestaajat Kansallisteatterissa

Kansallisteatteri on ollut yksi hankkeeseen valituista taidelaitoksista kaikkien kolmen lukuvuoden ajan; 2017-2018 kahdeksasluokkalaiset katsoivat Moliéren komedian Luulosairas, 2018-2019 vuorossa oli Shakespearen klassikosta tuore tulkinta Julia & Romeo ja lukuvuonna 2019-2020 Yuval Noah Hararin tietokirjasta innoituksen saanut Sapiens tarina tarinoita kertovasta ihmislajista. Lukuvuonna 2020-2021 Uudenmaan kahdeksasluokkalaiset valloittavat Vallilan Kansallisteatterin ja katsovat Saituri komedian.

Saituriin pääset tutustumaan Vimeon videolla, jossa ohjaaja Vesa Vierikko kertoo esityksestä.

Lue lisää Taidetestaajat hankkeesta hankkeen sivuilta.