Siirry pääsisältöön

Kansallisteatterin visuaalisesti häikäisevä suurtuotanto hyödyntää kiehtovasti teatterin ja live-elokuvan keinoja

Inhimillisen tarkkanäköisesti kirjoitettu Sinivalas tarjoaa elävät roolit valovoimaiselle näyttelijäkaartille: Eero Aho, Elmer Bäck, Kristiina Halttu, Elena Leeve, Esa-Matti Long, Markku Maalismaa, Emmi Parviainen, Heikki Pitkänen, Antti Pääkkönen ja Timo Tuominen. Kantaesitys nähdään Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 4. maaliskuuta.

Paavo Westerbergin kirjoittama ja ohjaama Sinivalas on tarina eripuraisesta perheestä, muutoksen pelosta, syyllisyydestä sekä kääntymisen mahdollisuudesta. Se kysyy, kuinka elää ainutkertainen elämänsä oikein, kun maailma ympärillä on haaksirikkoutumassa. ”Samalla kun pelkäämme muutosta, me toivomme sitä. Ja kun muutos tapahtuu, me ihmettelemme, onko se sittenkään sellainen kuin toivoimme”, Westerberg pohtii.

Sinivalaassa perheen sisäiset, jo varhain muodostuneet roolit ovat kivettyneet tiettyyn ikävaiheeseen. ”Kohdatessaan rakkaassa lapsuuden paikassa aikuisista tulee jälleen lapsia. He kipuilevat, kokevat määrittelemätöntä syyllisyyttä, ovat samalla rakastettavia ja sympaattisia ihmisiä. Lopulta ihminen kai haluaa vain tulla nähdyksi ja rakastetuksi”, kirjailija-ohjaaja jatkaa.

Sinivalas on Westerbergin viides näytelmä Kansallisteatterissa. Aiemmat ovat olleet kiitoksia keränneet Kotiin ennen pimeää (2006), Valhe (2010), He eivät asu enää täällä (2012) ja Mahdolliset maailmat (2016). Westerberg on niittänyt mainetta myös menestyksekkäillä Kansallisteatterin Tšehov-tulkinnoillaan Vanja-eno(2014) ja Kolme sisarta (2018) sekä Turun Kaupunginteatteriin tekemällään Shakespeare-ohjaustyöllä Hamlet (2019).