Uutinen – 15.10.2024

Suomen Kansallisteatteri aloittaa muutosneuvottelut

""

Suomen Kansallisteatteri aloittaa 21.10. muutosneuvottelut, joiden kohteena on teatterin koko vakituinen henkilökunta. Muutostarpeen syyt ovat tuotannolliset ja taloudelliset: tulot ja julkinen rahoitus eivät riitä kasvaneiden menojen kattamiseen. Neuvotteluprosessin aikana neuvotteluista, niiden etenemisestä tai kohteista ei tiedoteta.

Kansallisteatterin talouden nykytila on vaikea. Muutostarpeen taustalla on valtionrahoituksen indeksin jäädytys vuosina 2012–2023. Tänä aikana kustannukset ovat kohonneet niin, etteivät tulot ja julkinen rahoitus enää riitä niiden kattamiseen. Lisäksi Pienen näyttämön peruskorjaus söi taloudellisen puskurin, sillä teatteri rahoitti itse mm. väistötilojen kustannukset.

Tämänhetkisen tiedon mukaan Kansallisteatteri saa tulevana vuonna valtionrahoituksen indeksikorotuksen 2,7 %, mutta alustava budjettilaskelma osoittaa silti alijäämää. Vuonna 2026 Kansallisten taidelaitosten rahoitusta on kerrottu leikattavan.

Taloustilannetta on jo korjattu lomautuksin: syyskauden 2024 aikana koko vakituinen henkilökunta lomautetaan kaikkiaan kolmen viikon ajaksi.

Teatterin talouden kestävä vakauttaminen vaatii kuitenkin tuotantojen, organisaation rakenteen ja henkilöstön määrän tarkastelua pidemmällä tähtäimellä. Henkilöstöön kohdistuvan säästötarpeen laajuus on korkeintaan 17 henkilötyövuotta. Se pitää sisällään mahdolliset eläköitymiset ja päättyvät määräaikaisuudet.

”Kansallisteatterin tehtävä on tehdä taiteellista teatteria, ja täyttöasteemme ovat olleet todella hyvät. On siis erittäin ikävää ja surullista, että kaikesta työstä huolimatta joudumme aloittamaan muutosneuvottelut,” Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho sanoo.

Ohita esitysten esittelykaruselli

Poimintoja lokakuulta

""

Hulluja satuja

Paula Norosen ja Minna Kivelän satujen pohjalta
Henna Tanskanen ‒ Helena Vierikko
Kreisiä menoa Kansallisteatterissa
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Kurjet

Tiina Puumalainen – Hanna Suutela
He elivät kirjoittaakseen (ja kirjoittivat elääkseen)
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin

Ujuni Ahmed – Elina Hirvonen
Esitys rohkeudesta ja nähdyksi tulemisesta
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu