Kansallisteatterin alkuvuoden ohjelmistossa vahvoja tarinoita yhteiskunnan kipupisteistä ja inhimillisistä kohtaloista
Kansallisteatterin alkuvuoden lipunmyynti on avattu, ja ohjelmistossa nähdään kolme kotimaista kantaesitystä. Kirjailija Sofi Oksasen uutuusnäytelmä, Mansikkapaikka, kantaesitetään Suurella näyttämöllä 6.3. Mika Myllyahon ohjaamassa trillerimäisessä draamassa psykiatriseen hoitoon pakotetun nuoren miehen ja ulkomailta tulleiden marjanpoimijoiden tarinat valottavat, millaiset vaarat uhkaavat ihmisen vapautta ja oikeuksia nykymaailmassa.
Pienellä näyttämöllä ystävänpäivänä kantaesityksensä saava Kurjet kertoo rohkeiden ja periksiantamattomien kirjailijasisarusten, Helmi ja Aune Krohnin sekä Aino Kallaksen, tarinan. Tutkimuskirjallisuudesta inspiroituneen esityksen ovat kirjoittaneet Tiina Puumalainen ja Hanna Suutela. Puumalainen myös ohjaa näyttämöteoksen.
Sarvivälke käsittelee itsetuhoisia ajatuksia nuoren naisen näkökulmasta. Arda Yildirimin kirjoittama ja Ida Kronholmin ohjaama esitys nähdään Omapohjassa 9.3.
Sofi Oksasen Mansikkapaikka on trillerimäisten käänteiden draama
Kansainvälisesti tunnetun ja palkitun kirjailija Sofi Oksasen uutuusnäytelmä Mansikkapaikka kantaesitetään Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä maaliskuussa. Oksasen viiltävän ajankohtaisen tekstin näyttämölle ohjaa Mika Myllyaho.
Mansikkapaikka kuvaa ihmisiä vihamielisten ideologioiden pelinappuloina ja alleviivaa, että pahuuden voimat eivät vaikuta vain jossakin epämääräisessä kaukaisuudessa, vaan arkipäivässämme. Mansikkapaikka on trillerimäisten käänteiden draama, joka käsittelee vapautta ja sen riistämistä psykiatriseen hoitoon pakotetun nuoren miehen ja ulkomailta Suomeen töihin tulleiden marjanpoimijoiden kautta. Kantaesitys Suurella näyttämöllä 6.3.
Kurjet on kunnianosoitus Krohnin suvun kirjailijanaisille
Tiina Puumalaisen ja Hanna Suutelan kirjoittama Kurjet kertoo 1930-luvun Suomeen sijoittuvan kauniin ja kiehtovan tarinan Krohnin laajaan sivistyssukuun kuuluvista kirjailijasisaruksista, Helmi ja Aune Krohnista sekä Aino Kallaksesta. Sisaruksia yhdistää kirjoittamisen vimma, ja heidän käsissään syntyy kaunokirjallisuutta, toimitettuja tekstejä sekä – teoksia, jotka yhä edelleen puhuttelevat uusia lukijoita. Elämä ei ole aina kevyttä, mutta heitä kannattelee luovuuden vahva palo ja halu edistää suomalaista kulttuuria.
Lahjakkuus, rohkeus, periksiantamattomuus ja sivistys yhdistivät Krohnin kirjoittavia naisia – prinsiipit, joilla yhä tänäkin päivänä voidaan muuttaa maailmaa. Tutkimuskirjallisuudesta inspiroituneen Kurjet-esityksen ohjaa Tiina Puumalainen. Kantaesitys Pienellä näyttämöllä 14.2.2024
Sarvivälke pohtii olemisen sietämättömyyttä
Kirjailija, toimittaja ja kriitikko Arda Yildirimin kirjoittama Sarvivälke sukeltaa nuoren naisen elämään ja pään sisään. Monologinäytelmä pohtii itsetuhoisia ajatuksia ja olemassaolon mielekkyyttä ‒ vaiettuja aiheita, jotka ovat todellisuutta liian monille. Surullisesta pohjavireestään huolimatta näytelmä soljuu kevyenä ja toiveikkaan hymykareen saattamana.
Näyttämöllä nähdään Teatterikoulusta hiljattain valmistunut näyttelijä Milla Kaitalahti sekä muusikko Iida Hägglund. Kantaesitys Omapohjassa 9.3.
Esitystä suositellaan yli 13-vuotiaille. Sisältövaroitus: esityksessä käsitellään itsemurhaa sekä itsetuhoisia ajatuksia.
Loppukevään ohjelmistoa
Lisää kevätkauden 2024 ohjelmiston lippuja avataan myyntiin vielä loppuvuoden aikana.
Aurinkoteatteri esittää:
Juha Mustanoja
Laulujoutsen
Ohjaus Juha Mustanoja
Suurella näyttämöllä 17.4.–8.5.
Marianella Morena
Metsä Furiosa
Ohjaus Marianella Morena
Taivassalissa 5.3.–23.3.
Paula Norosen ja Minna Kivelän tuotannon pohjalta
Henna Tanskanen – Helena Vierikko
Hulluja satuja
Taivassalissa 24.4.–14.5.