Uutinen – 4.9.2024

Ida Aalberg -säätiön näyttelijäpalkinnot Ursula Salolle ja Timo Tuomiselle

""

Ida Aalberg -säätiö on myöntänyt vuoden 2024 Ida Aalberg -näyttelijäpalkinnot kahdelle näyttelijälle, Ursula Salolle ja Timo Tuomiselle.

Ida Aalberg -näyttelijäpalkintoja on jaettu vuodesta 1977 alkaen joka toinen vuosi. Palkinto on merkittävin teatterinäyttelijöille myönnettävä yksityinen huomionosoitus Suomessa. Vuonna 2024 yksittäinen palkinto on suuruudeltaan 6 000 euroa.

Ida Aalberg –säätiön hallituksen perustelut 2024 palkintojen myöntämiselle

Näyttelijäntyön moniottelija Ursula Salo valmistui Teatterikorkeakoulun Näyttelijäntyön laitokselta vuonna 1997 teatteritaiteen maisteriksi. Sen jälkeen hän on työskennellyt monipuolisesti niin draaman, komedian kuin musiikkiteatterinkin parissa muun muassa KOM-teatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa ja Ryhmäteatterissa. Puhetekniikaltaan harjaantunut ja ilmeikäs Salo on tehnyt myös paljon radio-, TV- ja elokuvatöitä.

Vuodesta 2001 Salo on näytellyt Helsingin kaupunginteatterissa tehden lukuisia hienoja roolitöitä kuten Omatunnon nöyryytetty mutta vahva Venny Soldan (2013), Riistapolun lannistettu äiti (2019), Luonnon lain koskettava sairaanhoitaja (2016) ja vaikkapa Taju-esityksen Taju Sallinen, joka kirvoitti Demokraatti-lehden Rolf Bambergin kuvailemaan Salon työtä näin: “Tajun nimirooli on kuin luotu Salolle. Hänestä on aina löytynyt luontaista tyttömäisyyttä ja lapsenomaisuutta, mutta myös voimaa ja vimmaa. Tajun elämänkaaren esittämisessä tarvitaan näitä kaikkia, mutta myös kosolti herkkyyttä ja haurautta. Ja kaikkea Salolla riittää, ihan äärirajoille asti: näemme siis valtavan intensiivisen, lähelle tulevan roolityön.”

Näyttelijänä Ursula Salo tekee tarkkaa näyttelijäntyötä ja tuottaa herkkää ilmaisua. Jokainen roolihahmo on syvällisesti ajateltu. Taitava ja nopea komedienne luo myös syvästi koskettavia henkilöhahmoja, joissa yhdistyvät herkkyys ja nyanssien taju. Työtoverit kertovat, että Ursula Salo “tekee työtään suurella rakkaudella, joka ulottuu pitkälle oman roolihahmon yli ja ulkopuolelle. Ursula välittää koko teoksesta, työyhteisöstä ja ihan koko alasta. Ursulan näyttelijäntyössä näkyy myös vinkura huumorintaju, mikä kertoo hänen viisaudestaan antaa asioille mittasuhteita.”

Näyttelijä Timo Tuominen kävi Teatterikorkeakoulun 1990-luvun alussa, mutta omien sanojensa mukaan hänen varsinainen teatterikorkeakoulunsa oli 1996 perustettu Teatteri Takomo, jonka perustajajäsen hän on. Tuominen pitää Takomossa syntynyttä teatterikäsitystä edelleen hyvänä perustana työlleen, ja hänet tunnetaankin tinkimättömän työmoraalin omaavana näyttelijänä.

Tuomisen uralta löytyy myös elokuva- ja televisiorooleja, mutta hän on ennen muuta teatterinäyttelijä. Tähän mennessä roolitöitä ammattiteattereissa on lähes 40 vuoden ajalta yli 50. Niiden joukossa suurimpina ryhminä roolit kansainvälisissä klassikoissa ja uusissa kotimaisissa näytelmissä. Tuominen esiintyi Kansallisteatterissa jo opiskeluaikanaan, mutta ensimmäinen suuri rooli oli vuonna 2000 Tennessee Williamsin Kissa kuumalla katolla -esityksen Brick Reko Lundánin ohjauksessa. Kansallisteatterin ensembleen hän on kuulunut vuodesta 2004. Tärkeitä rooleja ovat olleet myös Kristian Smedsin Tuntemattoman sotilaan Koskela sekä Juha Hurmeen Europaeuksen nimirooli.

Tuomisen näyttelijäntyössä korostuu monipuolisuus ja vivahteikkuus sekä vahva läsnäolo niin herkkyyttä kuin vahvuutta edellyttävissä rooleissa. Tuomisen uran tähänastinen kaari osoittaa hänen olevan kollegojaan arvostava suomalaisen teatteritaiteen eteenpäinviejä ja vahva erilaisten roolien tulkitsija, jonka taiteilijuus ei rajoitu vain monipuoliseen näyttelijäntyöhön, josta hänet nyt palkitaan. Omissa Brel-esityksissään Tuominen on laajentanut taiteilijuuttaan ja esiintyjyyttään myös ranskankielisen kulttuurin välittäjänä, kääntäjänä ja laulajana.

Lue lisää palkinnoista ja aiemmista palkituista näyttelijöistä

Ursula Salon kuva Henrik Schütt / Timo Tuomisen kuva Jouni Harala

Ohita esitysten esittelykaruselli

Poimintoja Suurelta ja Pieneltä näyttämöltä

""

Jäniksen vuosi

Arto Paasilinna ‒ Kristian Smeds
Loikkien vapauteen!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Angels in America

Tony Kushner
Suurteos rakkaudesta ja toivosta maailmanlopun aattona
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin

Ujuni Ahmed – Elina Hirvonen
Esitys rohkeudesta ja nähdyksi tulemisesta
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja & Eeva Soivio
Sydämellinen kasvutarina kolmen upean näyttelijän esittämänä!
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Hulluja satuja

Paula Norosen ja Minna Kivelän satujen pohjalta
Henna Tanskanen ‒ Helena Vierikko
Kreisiä menoa Kansallisteatterissa
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Kurjet

Tiina Puumalainen – Hanna Suutela
He elivät kirjoittaakseen (ja kirjoittivat elääkseen)
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu