Uutinen – 17.4.2024

Eino Kalima -palkinnon saajat julkistettu

""

Kansallisteatterissa on juhlistettu teatterin pitkäaikaisena pääjohtajana toimineen ohjaaja Eino Kaliman merkittävää uraa. Keskiviikkona 17.4. jaettiin Eino Kaliman nimeä kantava ohjaajapalkinto sekä kaksi tunnustuspalkintoa. 20 000 euron ohjaajapalkinnon yhteisohjauksestaan näyttämöteoksessa Aleksis Kivi saivat Timo Ruuskanen, Tuukka Vasama ja Linda Wallgren. 5 000 euron tunnustuspalkinnot myönnettiin Satu Linnapuomille Pakko jakaa -näyttämöteoksen ja Minna Leinolle Sanantuoja -esityksen ohjaustöistä.

Aleksis Kivi – tekstin, musiikin, klovnerian ja visuaalisuuden saumaton ilotulitus 

Eino Kaliman nimeä kantavan ohjaajapalkinnon yhteisohjauksestaan näyttämöteoksessa Aleksis Kivi voittivat Timo Ruuskanen, Tuukka Vasama ja Linda Wallgren. Esitys sai kantaesityksensä Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 17.2.2022. Yleisö- ja arvostelumenestyksen saanut esitys on palkittu myös Valtion Tiedonjulkistamispalkinnolla vuonna 2022.

Eino Kalima -raadin ohjaajapalkinnon (20 000 euroa) perustelut: Aleksis Kivi -esityksen yhteisohjaus saa raadilta kiitosta monipuolisuudesta ja sujuvuudesta. 

”Esityksen monet elementit kuten teksti, musiikki ja visuaalinen ilme olivat hyvin hiottuja ja toimivat saumattomasti yhdessä, hienossa tasapainossa. Esityksen muoto, jossa on muun muassa klovneriaa, improvisaatiota ja loistava yleisökontakti, toi jotain uudenlaista ja raikasta Kansallisteatterin Suurelle näyttämölle. Yhteispeli muusikkojen kanssa oli myös luovasti ja tarkasti mietitty.” 

Raati korosti myös ohjauksen kykyä säilyttää punainen lanka Kiven elämän ja tuotannon laajassa materiaalissa. ”Runsaiden teemojen ja faktojen kuljetus oli selkeä ja helposti ymmärrettävä, mutta samalla täynnä kerroksia ja nyansseja. Niitä ammennettiin paitsi Kiven teoksista myös aikakauden tapahtumista, henkilöistä ja yhteiskuntavirtauksista. Esitys käsitteli Kiven elämänvaiheet sekä rosoisen hauskasti että runollisen koskettavasti, ja onnistuu puhaltamaan Kansallisteatterin edustalla istuvan patsaan eloon.” 

Raati kuvaili esitystä elämänmakuiseksi, elämänmyönteiseksi, juhlavaksi, riemukkaaksi ja mieleenpainuvaksi.

Pakko jakaa kertoi nuorista aikuisuuden kynnyksellä 

Ohjaaja Satu Linnapuomi saa tunnustuspalkinnon Pakko jakaa -esityksen ohjaustyöstään. Pakko jakaa oli Kansallisteatterin nuortenryhmän esitys, joka sai kantaesityksensä Omapohja-näyttämöllä 21.11.2021.    

Eino Kalima -raadin tunnustuspalkinnon (5 000 euroa) perustelut: Raati totesi, että Pakko jakaa on hieno ohjaus nuorisoteatterin saralla, ja erittäin sujuva ottaen huomioon, että esiintyjät eivät ole ammattilaisia. ”Esiintyjäryhmä on iso ja teksti episodimainen ja kuitenkin kaikkien läsnäolo tuntuu luontevalta ja aidolta. Ohjaus onnistuu tuomaan esiintyjille sekä selkeää intoa, että hyvää kurinalaisuutta.” 

Lisäksi raati totesi, että Satu Linnapuomin aikaisemmat Kansallisteatterissa tehdyt ohjaukset (Otteita ja Anne F) ovat myös olleet erittäin taitavia nuorten kanssa toteutuneita töitä. Sama lahjakas ja ammattimainen henkilöohjaus näkyy myös Linnapuomin uusimmassa ohjauksessa, Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin. Raati tykästyi siihen, että Linnapuomin teoksissa näkyy, miten paljon ohjaaja uskoo nuoriin tekijöihinsä, ja miten hän onnistuu antamaan heille eväitä heidän taitojensa kehittämiseen. Samalla raati halusi korostaa nuorten teatterin tekemisen tärkeyttä.

Surma ja Sanantuoja muodostavat hallitun ja vaikuttavan kokonaisuuden

Eino Kalima -raati palkitsee ohjaaja-dramaturgi Minna Leinon tunnustuspalkinnolla Surma ja Sanantuoja -esityksen ohjaustyöstä. Leino toi Caryl Churchillin kirjoittamat näytelmät näyttämölle yhtenä kokonaisuutena, joka sai ensi-iltansa Suurella näyttämöllä 6.4.2022.

Eino Kalima -raadin tunnustuspalkinnon (5 000 euroa) perustelut: ”Tämä esitys oli tiivis, tarkka ja hallittu kokonaisuus, jossa näyttämöllepano oli monella tavalla vaikuttava.” 

Raati arvosti kovasti kunnianhimoista tekstivalintaa. ”Caryl Churchill on Suomessa harvoin nähty, mutta kansainvälisesti merkittävä nykykirjailija, jonka tekstit ovat moderneja, omaperäisiä ja tarkkanäköisiä. Ohjaaja oli valinnut kaksi Churchillin näytelmää (Surma ja Sanantuoja) ja yhdistänyt ne yhdeksi kokonaisuudeksi, tuomalla tällä tavalla lisäkerroksen molempiin teksteihin. Vaikka tekstit ovat tyyliltään haastavia, ohjaus onnistuu luomaan kirkasta, puhdasta tulkintaa, joka tarjoaa samalla monta tasoa ja vastakohtia. Surma-näytelmän pelkistetty visuaalinen ilme rakentaa vahvan kontrastin miesmonologin runsaaseen puhetulvaan.” 

Raati kiittää ohjauksen rohkeaa ja ennakkoluulotonta suhtautumista Sanantuoja-näytelmän neljään iäkkäämpään naisrooliin. ”Näyttelijät suoriutuvat suvereenisesti dialogin hienovireisistä rytmeistä, ja pitkien monologien melodisuudesta.” 
Raati totesi, että tällaista maailman huippuluokan näytelmäkirjallisuutta saisi olla enemmänkin Kansallisteatterin ja muilla suomalaisilla näyttämöillä.

Kalima-viikko nostaa ohjaajantaiteen valokeilaan 

Ohjaaja Eino Kalima johti Kansallisteatteria vuodesta 1917 vuoteen 1950. 
Kalima oli ohjaajana taitava moniosaaja. Hänen johtajakauteensa ja ohjauksiinsa kuului niin intiimejä, psykologisia draamoja kuin suuria joukkokohtauksia sisältäviä esityksiä ja huvinäytelmiäkin.

Kansallisteatteri juhlistaa Kaliman merkittävää Kalima-viikolla, jolla syvennytään nimenomaan ohjaajan työhön ja taiteeseen. Joka kolmas vuosi jaetaan Eino Kaliman nimeä kantavat ohjaajapalkinto sekä kaksi tunnustuspalkintoa. Palkinnot jaetaan Eino Kaliman rahastosta ja palkittavat valitsee nelihenkinen Eino Kalima-raati. Raadin jäseniä ovat Kansallisteatterin hallituksen puheenjohtaja (2022–2024, kausi päättynyt 11.4.2024) Jukka Ruuska, Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Sanna Kangasniemi, Hufvudstadsbladet-lehden kulttuuritoimittaja Barbro Enckell-Grimm, Demokraatti-lehden teatterikriitikko Eeli Vilhunen ja raadin sihteerinä Kansallisteatterin dramaturgi Eva Buchwald.