Tiedote – 15.11.2016

Seppo Parkkisen uutuusteos Canth räjäyttää rautahäkin Minna Canthin ympäriltä

- Kaisa Korhosen ohjaustulkinta puhaltaa elämän ja intohimon radikaalikirjailijaan ja tämän aikalaisiin

Historian henkilöt ja heidän kohtalonsa tulevat lihaksi ainutlaatuisessa uutuusnäytelmässä, joka luo vaikuttavan ja uusia näköaloja avaavan ajankuvan suomalaisen teatterielämän varhaisvuosilta. Dokumentaarista ja fiktiivistä aineistoa yhdistelevän, uuden tutkimusaineiston pohjalta kirjoitetun teoksen ytimessä on tuoreella tavalla nähty Minna Canth, aikaansa edellä oleva radikaalikirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Canth saa kantaesityksensä Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 23. marraskuuta.

Minna Canth on 36-vuotias leski ja seitsemän alaikäisen yksinhuoltaja, kun hän kirjoittaa ensimmäisen näytelmänsä. Eletään vuotta 1879. Suuriruhtinaanmaan rahvaasta koulitaan kulttuurikansaa. Vain seitsemän vuotta aiemmin perustettu Suomalainen Teatteri janoaa kotimaisia näytelmiä − ja kunnianhimoinen Canth kirjoittaa. Émile Zola esikuvanaan hän haluaa tutkia ihmistä luonnontieteilijän täsmällisyydellä, mutta liian tarkasti näkemisellä on seurauksensa. Äkkiä Canth on kohukirjailija, jonka ympärillä pyörivät Ida Aalbergin ja Juhani Ahon kaltaiset voimahahmot − kuin myös hänen kiivaat vastustajansa.

Upea uutuusdraama Canth vangitsee teatteriyhteisön kiihkeän elämän ja kansainvälisen ilmapiirin kiehtovasti. Näytelmän osaksi kirjoitetut autenttiset katkelmat alkuperäisteoksista valottavat kuvaa aatteiden ja ihmisten taisteluista levottomalla aikakaudella.

Kaisa Korhoselle Minna Canth on ollut voimakkaan innoituksen lähde nuoruudesta saakka. ”Oma lähtöimpulssini tämän esityksen tekemiseen on hyvin henkilökohtainen. Minulla oli tarve palata Minna Canthin lähelle, ymmärtää hänen missionsa ja työnsä arvo kunnolla. Tutustuminen hänen teoksiinsa oli saattanut minut nuorena suuren innostuksen valtaan. Hänen humaani aatemaailmansa, periaatteensa, rohkeutensa, periksiantamattomuutensa ja selviytymisensä elämän rankoista vastoinkäymisistä vaikutti minuun. Canth kuoli 1897 mutta vaikuttaa edelleen elämäämme. Monet tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta ajavat lait ovat toteutuneet hänen aloitteestaan ja sinnikkyytensä ansiosta”, Korhonen kuvaa esityksen taustavaikutteita.

Korhonen ja Parkkinen ovat inspiroituneet prosessin aikana kulttuurintutkija Jukka Sarjalan näkemyksistä. Sarjala on todennut, että yksilön ahdas leimaaminen saattaa merkitä hänelle joutumista rautahäkkiin. ”Aleksis Kivi on ikuisesti traaginen, Canth ikuisesti tendenssi-Minna. Myös heidän patsaansa, vaikka niiden tarkoitus onkin hyvä, ovat rautahäkin ilmentymiä. Me muistamme heidät kivenä, patsaina. Meidän esityksessämme Minnaa esittää tietysti nuori, elinvoimaa uhkuva nainen! Näyttelijällä ei ole ikää, iän korvaa asenne”, Korhonen tiivistää.

Parkkisen ja Korhosen edellinen yhteistyö, Kansallisteatterissa nähty Vuosisadan rakkaustarinat (2013) oli arvostelu- ja yleisömenestys.

Canth kantaesitetään Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 23. marraskuuta. Näyttämöllä nähdään häikäisevä näyttelijäensemble. Nimiroolissa Minna Canthina esiintyy Cécile Orblin, ja muissa rooleissa nähdään mm. Jukka Puotila (Kaarlo Bergbom), Kristiina Halttu (Ida Aalberg) ja Jussi Lehtonen (näyttelijä Niilo Sala) sekä Olli Ikonen, Pirjo Luoma-aho, Pihla Maalismaa, Pirjo Määttä, Harri Nousiainen, Elli Närjä, Eeva Putro, Seppo Pääkkönen/Taisto Reimaluoto ja Henri Tuominen.

OHJAUS Kaisa Korhonen
LAVASTUS Kati Lukka
PUKUSUUNNITTELU Pirjo Liiri-Majava
MUSIIKKI Hannu Kella
VALOSUUNNITTELU Kalle Ropponen
ÄÄNISUUNNITTELU Esa Mattila
LIIKKEELLINEN NEUVONANTAJA Marjo Kuusela
NAAMIOINNIN SUUNNITTELU Jari Kettunen
OHJAAJAN ASSISTENTTI Elina Lajunen


Infopaketti teoksesta ja tekijöistä
http://www.kansallisteatteri.fi/wp-content/uploads/2016/04/Canth-paketti-2.pdf

Lisätiedot
pääjohtaja Mika Myllyaho mika.myllyaho@kansallisteatteri.fi
tiedotuspäällikkö Mia Hyvärinen mia.hyvarinen@kansallisteatteri.fi p. 050 540 5062

Lehdistölipputoiveet
mia.hyvarinen@kansallisteatteri.fi, tiedotus@kansallisteatteri.fi

Valokuvat
https://www.flickr.com/photos/Kansallisteatteri/sets/72157667318733026/

Traileri
https://www.youtube.com/watch?list=PL23MmAUQXTsJ2i88tttP8nt10pcLCOS-u&v=lQj1y-oV2gk