Pirkko Saision häikäisevä uutuusteos Koivu ja Tähti on Kansallisteatterin 2017 juhlanäytelmä
Alkusyksyn komeassa uutuuskattauksessa nähdään myös Kjell Westön Kangastus 38 ja Mihail Bulgakovin Mestari ja Margarita sekä monipuolista vierailuohjelmistoa. Liput tulevat myyntiin torstaina 23. maaliskuuta.
Pirkko Saision Kansallisteatterin Suurelle näyttämölle kirjoittama juhlanäytelmä Koivu ja Tähti jatkaa siitä, mihin Topelius lopetti. Koivu ja Tähti liikkuu kolmessa aikatasossa: ajassa ennen Suomen itsenäisyyttä, itsenäisyyden ajassa ja tulevassa, jossa itsenäisyys saattaa olla vaarassa. Runollinen ja arkipäiväinen, harras ja ilveilevä, kaunis mutta vino teos sekoittaa Suomen historialliset, myyttiset ja modernit kerrostumat ainutlaatuiseksi pyörteeksi.
”Kasakat ryöstivät Sakari Topeliuksen isän isoisän Kristoffer Toppeliuksen isovihan aikana ja myivät orjaksi Venäjälle. Sellainen oli monen suomalaisen kohtalo. Tämä Kristoffer Toppelius pääsi karkaamaan ja palasi ensin Suomeen ja pakeni sitten laivalla Tukholmaan. Ja tästä Kristoffer Toppeliuksesta Topelius kirjoitti satunsa Koivu ja tähti. Minua on aina kiinnostanut, mitä tapahtuu tarinan jälkeen. Mitä tapahtui Kristofferille, kun idyllinen jälleennäkeminen oli suoritettu? Ja mitä on tapahtunut niille tuhansille Suomen kristoffereille, jotka ovat palanneet juurilleen nähtyään jo vilahduksen suuresta maailmasta? Mitä tapahtuu niille miljoonille kristoffereille, joiden kotipihaan suuri maailma työntyy, lupaa kysymättä?” Saisio kysyy tiivistäen teoksensa ydinajatuksen.
Koivun ja Tähden myötä Saisio ja ohjaaja Laura Jäntti jatkavat menestyksekästä yhteistyötään (muiden muassa SLAVA! Kunnia). Rooleissa nähdään huippuensemble Kristiina Halttu, Katariina Kaitue, Petri Manninen, Riku Nieminen, Harri Nousiainen, Karin Pacius, Jukka-Pekka Palo, Heikki Pitkänen, Jukka Puotila, Elsa Saisio, Sonja Salminen, Paula Siimes ja Tiina Weckström. Koivu ja Tähti -kantaesitys nähdään Suurella näyttämöllä syyskuun 13. päivä.
Kjell Westön romaani Kangastus 38 kantaesitetään Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä syyskuun 8. päivä. Menestyksekkään työparin Mikaela Hasánin ohjaama ja Michael Baranin dramatisoima esitys perustuu Kjell Westön samannimiseen romaaniin, jolle myönnettiin Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto (2014). Kangastus 38 on otteessaan pitävä tarina ystävyydestä ja petoksesta, häpeästä, voimattomuudesta ja yksinäisyydestä, järjen ja tunteen sovittamattomasta ristiriidasta, veren, vallan ja väkivallan huumaannuttavasta voimasta sekä mahdollisesta ja mahdottomasta rakkaudesta. Se kertoo ihmisen tarpeesta uskoa, että elämällä on tarkoitus myös maailmassa, jossa historia kehämäisesti toistaa itseään, ihanteet ja teot eivät aina kohtaa ja oikeudenmukaisuus on kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys. Kangastus 38 on myös rakkaudenosoitus tutulle mutta kadonneelle Helsingille, hieno ajankuva, jossa kangastelee pelottavan tunnistettavia näkyjä omasta ajastamme. Westön uusi romaani Rikinkeltainen taivas ilmestyy Otavalta alkusyksyllä 2017. Kangastus 38:n rooleissa ovat Noora Dadu, Edith Holmström, Petri Liski, Esa-Matti Long, Cécile Orblin, Antti Pääkkönen, Kristo Salminen ja Timo Tuominen.
Mihail Bulgakovin Mestari ja Margarita -tulkinnassa ohjaaja Anne Rautiaisen ja upean suunnittelijaryhmän fyysinen ja visuaalinen teatteri sekä nukketeatteri yhdistyvät tavalla, joka tekee täyttä oikeutta karnevalistiselle ja absurdille alkuteokselle. Pimeyden voimien hilpeän makaaberi vierailu 1930-luvun Neuvostoliitossa on yksi maailmankirjallisuuden huikeimmista ja mielikuvituksellisimmista tarinoista, joka vie Stalinin ajan Moskovasta muinaisen Jerusalemin kautta täydenkuun tanssiaisiin ja takaisin. Mestarissa ja Margaritassa viiltävä yhteiskunnallinen satiiri kohtaa fantasian ja historiallisen totuuden pohdiskelu romanttisen rakkaustarinan. Bulgakov kirjoitti teostaan vuodesta 1929 vuoteen 1940, kuolemaansa saakka. Teos ilmestyi Neuvostoliitossa postuumisti vuosina 1966−1967, silloinkin sensuroituna. Rooleissa Willensaunan ensi-illassa 6. syyskuuta ovat Marc Gassot, Maria Kuusiluoma, Juhani Laitala, Ilja Peltonen, Annika Poijärvi ja Juha Varis.
Suomen 100-vuotissyntymäpäivän kunniaksi maailman vanhimmassa suomenkielisessä teatterissa syntyy Toinen koti, jossa kohtaavat pakolaisina Suomeen tulleet ja tänne syntyneet taiteilijat. Toinen koti pysähtyy kuuntelemaan ihmisiä ja heidän tarinoitaan eri kielillä arabiasta musiikkiin, Pohjanmaalta Baghdadiin. Kantaesitys nähdään Omapohjassa 16. marraskuuta. Teoksen ohjaa Jussi Lehtonen ja näyttämöllä nähdään muiden muassa Terhi Panula, Harith Raad Salih ja Sanna Salmenkallio.
Monipuolisessa vierailuohjelmistossa tanssia, musiikki-iloittelua ja pienoisoopperaa
Kansallisteatterin pääohjelmistoa täydentää alkusyksyllä vierailujen kattaus.
Hanna Brotheruksen fyysinen näyttämöteos Himo nostaa keskiöön addiktiot. Kaksi vierailunäytäntöä nähdään Pienellä näyttämöllä 27. elokuuta. Riku Niemisen, Iiro Rantalan ja Sara Puljulan musiikki-iloittelu Kumma Peruna valtaa Pienen näyttämön 21.−28. syyskuuta. Omapohjassa vierailee 19.−22. syyskuuta kaksi Paul Hindemithin pienoisoopperaa Sancta Susanna & Hin und zurück.
Lisätiedot
pääjohtaja Mika Myllyaho mika.myllyaho@kansallisteatteri.fi
tiedotuspäällikkö Mia Hyvärinen mia.hyvarinen@kansallisteatteri.fi p. 050 540 5062
Valokuvat
https://www.flickr.com/photos/kansallisteatteri/albums