Tiedote – 7.11.2023

Peruskorjatun Pienen näyttämön avajaisesitys Europeana muistuttaa muistamisen välttämättömyydestä

Kansallisteatterin peruskorjatun Pienen näyttämön avajaisesitys Europeana saa ensi-iltansa 9.11. Minna Leinon ohjaama ja dramatisoima esitys pohjautuu Patrik Ouředníkin teokseen Europeana. 20. vuosisadan lyhyt historia (Siltala, 2022). Europeana johdattaa katsojan Euroopan hulluun vuosisataan, 1900-lukuun. Näyttämösovitus sijoittaa tekstin historian museoon, ja sitä kertoo yhdeksän museo-opasta. Esityksestä muodostuu kollektiivinen ja assosiatiivinen puhetulva. Teoksen keskiöön nousee muistin teema ja yritys ymmärtää sitä menneisyyttä, joka määrittää meidän omaa aikaamme.


Kuva: Kalle Ropponen

Avajaisesitys Europeana pohtii kollektiivisen muistin teemaa  

Kansallisteatterin peruskorjatun Pienen näyttämön avajaisesityksenä nähdään Europeana – Johdatus Euroopan absurdiin vuosisataan. Minna Leinon ohjaama ja dramatisoima esitys pohjautuu Patrik Ouředníkin teokseen Europeana. 20. vuosisadan lyhyt historia (Siltala, 2022). Ouředníkin kiehtova historian tulkinta yrittää kertoa kaiken yhdellä kertaa.  

Kansallisteatterin Europeana on näyttämöteos kollektiivisesta muistista ja muistomerkeistä. Se kertoo niistä ylevistä tavoitteista, joiden oli määrä johdattaa kohti uudenlaista, parempaa ihmisyyttä. Esitys leikkaa näkökulmasta ja aiheesta toiseen vaivattoman kevyesti, ja sen maailma ulottuu makaaberista koomiseen.

Näyttämöllä nähdään yhdeksänhenkinen museo-oppaiden joukko, jonka assosiatiivinen puhetulva vyöryttää esiin 1900-luvun käännekohdat ja absurdit sattumat, yksilöiden ja yhteisöjen kohtalot ja kokemukset. Esitys välttelee luomasta yhtä totuutta tai yhtenäistä historian kertomusta, sen sijaan se rinnastaa, tuo yhteen, luo kytköksiä ja antaa katsojan itse ajatella. 

”Sanotaan, että hahmottaakseen omaa aikaa tai nähdäkseen tulevaan on katsottava taaksepäin, historiaan. Mutta mitä on historian kirjoitus? Kenen näkökulmasta se kirjoitetaan tai tulkitaan? Entä museo muistamisen arkistona? Tai taidelaitos? Kivettynyt instituutio ja vallankäytön väline vai dynaaminen, alati itseään korjaava prosessi?”, ohjaaja Minna Leino kysyy.   

Minna Leino on Kansallisteatterin dramaturgi ja ohjaaja, jonka aiempiin ohjaustöihin lukeutuvat muiden muassa Eugène Ionescon Kuningas kuolee, Thomas Bernhardin Vanhat mestarit ja Caryl Churchillin Sanantuoja.

Europeana-teoksesta useita kieli- ja näyttämöversioita

Patrik Ouředník on useasti palkittu tšekkiläissyntyinen kirjailija ja kääntäjä, joka on asunut Pariisissa vuodesta 1984. Ouředníkin teoksille on ominaista kirjallisten genrejen yhdistely ‒ Europeanan tapauksessa kauno- ja tietokirjallisuuden.

Tšekinkielinen alkuteos Europeana. Stručné dějiny dvacátého věku ilmestyi Prahassa vuonna 2001, ja se on sittemmin käännetty kymmenille kielille. Sitä on myös esitetty näyttämöteoksena useissa maissa, tänä syksynä esimerkiksi Tukholman Dramaten-teatterissa. Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä ensi-iltansa saava Leinon ohjaama ja dramatisoima Europeana Johdatus Euroopan absurdiin vuosisataan on alkuperäisteoksen ensimmäinen Suomessa nähtävä näyttämösovitus.

Europeana-näyttämöteoksen Suomen ensi-ilta Pienellä näyttämöllä 9.11.2023

Työryhmä

Rooleissa Kristiina Halttu, Aksa Korttila, Markku Maalismaa, Mitra Matouf, Marja Myllylä, Heikki Pitkänen, Antti Pääkkönen, Marja Salo ja Pietu Wikström

Ohjaus ja dramatisointi Minna Leino Alkuperäisteoksen suomennos Eero Balk Dramaturgit Jukka-Pekka Pajunen ja Elli Salo Lavastus- ja valosuunnittelu Kalle Ropponen Pukusuunnittelu Sari Suominen Äänisuunnittelu Johanna Storm Laulujen sovitus ja harjoittaminen Mari Kätkä Naamioinnin suunnittelu Jari Kettunen

Kansallisteatterin Pienen näyttämön peruskorjaus valmistui kesällä

Kansallisteatterin lähes kolme vuotta kestänyt Pienen näyttämön peruskorjaus valmistui 2023 kesällä. Peruskorjauksessa 1950-luvulla valmistunut Pieni näyttämö ja 1930-luvulla rakennettu väliosa kokivat täydellisen perusparannuksen. Peruskorjauksen myötä teatteriin saatiin kaksi uutta näyttämöä, Taivassali ja Maalaamosali, sekä kaikille avoin kahvila, Kahvila Willensauna. Lippumyymälä muutti uusiin tiloihin ja on nyt esteetön.

Mittavan peruskorjauksen lähtökohtana oli vanhan kunnioittaminen ja entisöiminen, samalla kun teatterin tila- ja tekniikkaratkaisut päivitettiin palvelemaan tämän päivän ja tulevaisuuden teatterintekijöitä sekä yleisöä. Lopputuloksena kolmen aikakauden rakennukset, vuonna 1902 rakennettu Suuri näyttämö, 1930-luvulla rakennettu väliosa ja 1954 valmistunut Pieni näyttämö, muodostavat saumattoman kokonaisuuden. 
Lue lisää peruskorjauksesta