Kjell Westön Rikinkeltainen taivas kantaesitetään Kansallisteatterissa visionäärisenä ja aistivoimaisena näyttämöteoksena
Juhana von Baghin ohjaama ja Michael Baranin dramatisoima Rikinkeltainen taivas tuo Kjell Westön samannimisen romaanin Pienelle näyttämölle omalakisen kauniina tulkintana. Koreografia on Jyrki Karttusen ja rooleissa nähdään huippuensemble Pirjo Lonka, Pyry Nikkilä, Annika Poijärvi, Johannes Purovaara, Timo Tuominen ja Juha Varis. Kantaesitys on 4. joulukuuta.
On rutikuiva, helteinen elokuun päivä, kun kahdeksanvuotias K. tapaa Ramsvikin läheisellä kyläkaupalla samanikäisen Alex Rabellin sekä tämän pikkusiskon Stellan. Tapaaminen muuttaa K:n loppuelämän, vaikka K. ei silloin vielä tiedäkään kohtaavansa elämänsä rakkauden ‒ ja pojan, jonka voima ja viha tulevat määrittämään myös hänen tulevaisuutensa ratkaisevat hetket.
Mikä on totta, mikä petosta? Onko sitä vapautta, jonka uskoi eläneensä, koskaan ollutkaan? Mihin katoaa kaikki se rakkaus, joka elämämme parhaina hetkinä ympäröi meidät?
Intiimi ja musiikillinen matka johtaa lapsuuden unenkaltaisesta kesäparatiisista 1960-luvulta sirpaleiseen nykymaailmaan, läpi toivon ja pettymysten täyttämien vuosikymmenten. Melankolian ja kauneuden läpäisemässä esityksessä sukupolvet, sukupuolet ja sosiaaliluokat törmäävät toisiinsa muistojen ja tosiasioiden kaleidoskoopissa.
Ajan tematiikka ja näyttämön simultaanisuus ovat näyttämötulkinnan ytimessä. ”Minua kiinnostaa, miten kannamme aikaa sisällämme. Minua koskettaa kuinka meihin sisältyvät kaikki iät; eivät vain ne, jotka jo olemme eläneet, vaan myös ne, jotka vielä pitäisi elää. Minua kiihottaa näyttämötaiteen ainutlaatuinen ominaislaatu ja mahdollisuus simultaanisuuteen: näiden asioiden tapahtumiseen, ajattelemiseen ja kokemiseen yhtä aikaa. Näyttämön perusluonne on unta, unelmaa”, ohjaaja Juhana von Bagh kuvailee.
Kjell Westö (s. 1961 Helsingissä) on kiitetty ja palkittu kirjailija, joka tunnetaan varsinkin laajoista, Helsinkiin sijoittuvista romaaneistaan. Westö on kirjailijana kiinnostunut sekä nykyajasta että menneisyydestä. Hänen historialliset romaaninsa sijoittuvat ajallisesti enimmäkseen 1900-luvun Suomeen, ja niiden yhteiskunnallinen liikkuma-ala on laaja. Westön viides romaani Kangastus 38 oli Finlandia- ja August-palkintojen ehdokkaana ja voitti Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon vuonna 2014. Samana vuonna Westölle myönnettiin hänen koko tuotannostaan ruotsalainen Aniara-palkinto sekä Samfundet De Nion suuri palkinto. Vuoden 2017 syksyllä Mikaela Hasánin ohjaama, ja Hasánin ja Michael Baranin yhdessä dramatisoima Kangastus 38 kantaesitettiin Kansallisteatterissa. Rikinkeltainen taivas (Otava), Westön seitsemäs romaani, nousi ilmestymisvuonnaan (2017) välittömästi myyntimenestykseksi. Romaanien lisäksi Westö on kirjoittanut muiden muassa runokokoelmia, novelleja ja kolumneja. Hänen romaaneistaan on tehty monia sovituksia niin näyttämöille kuin valkokankaalle. Westön tuotantoa on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle.
Kantaesitys Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä 4. joulukuuta
Ohjaus Juhana von Bagh │Dramatisointi Michael Baran │Romaanin suomennos Laura Beck │Koreografia Jyrki Karttunen │Lavastus Kati Lukka │Pukusuunnittelu Tarja Simone │Valosuunnittelu Ville Toikka│ Äänisuunnittelu Tatu Nenonen │Videosuunnittelu Pyry Hyttinen │ Naamioinnin suunnittelu Jari Kettunen │Ohjaajan assistentti Alise Polačenko
Rikinkeltainen taivas -teemakeskustelu Lavaklubilla ti 3.12.2019 kello 17 ̶ 18
Kirjailija Kjell Westö keskustelee ohjaaja Juhana von Baghin kanssa. Keskustelua johdattelee teatterintutkija Laura-Elina Aho.
Valokuvat
https://www.flickr.com/photos/Kansallisteatteri/sets/72157708360008474/
Ohjaaja Juhana von Baghin video
https://kansallisteatteri.fi/esitys/rikinkeltainen-taivas/#video_gallery
Lisätiedot ja medialipputoiveet
Mia Hyvärinen mia.hyvarinen@kansallisteatteri.fi p. 050 540 5062