Kansallisteatterin loppukevään ohjelmisto on julkaistu
Kansallisteatterin koko kevään 2023 näytäntöjen liput ovat myynnissä. Lippuja voi ostaa sekä kevään ensi-iltoihin että jatkaviin esityksiin. Keväällä Kansallisteatterin näyttämöillä nähdään inhimillisiä tragedioita ja vahvojen aatteiden värittämiä kohtaloita. Rankkojenkin tarinoiden lomasta pilkistelee hurtti huumori. Loppukevään uutuuksina Kansallisteatterissa esitetään Kristian Smedsin Karpolla on asiaa, Andra Teeden Varamiehet/Varumehed sekä Eeva Putron ja Atro Kahiluodon Pentti Linkola – kaltaisemme?.
Nuoret näyttelijät valloittavat Suuren näyttämön
Kuva: Stefan Bremer
Kansalliselle päänäyttämölle marssii Kristian Smedsin johdolla kahdeksan nuorta, vastavalmistunutta näyttelijää. Smedsin ohjaama Karpolla on asiaa on hauska, lämmin ja koskettava esitys täynnä tosikertomuksia havumetsien maasta. Se on kunnianosoitus Hannu Karpolle (s. 1942), joka kohdisti katseen tavalliseen suomalaiseen ihmiseen. Nuorten näyttelijöiden mukana näyttämölle siirtyy Karpon dokumenttimaailman rehellinen eetos, jossa totuus on tarua ihmeellisempää.
Uusintaensi-ilta Suurella näyttämöllä 23.3.2023
Työryhmä
Näyttelijät Suvi Blick, Annika Hartikka, Inkeri Hyvönen, Emma Kilpimaa, Hilma Kotkaniemi, Eeva Mäkinen, Anssi Niemi ja Nicklas Pohjola
Ohjaus ja dramaturgia Kristian Smeds Lavastus- ja pukusuunnittelu Lucie Kuropatová Valosuunnittelu Ina Niemelä Äänisuunnittelu Antero Kemppi Ohjaajan assistentit Veikka Heinonen ja Esa-Matti Smolander
Varamiehet/Varumehed antaa kasvot vaietulle ilmiölle – virolaisille vierastyöläisille
Kuva: Mitro Härkönen
Kansallisteatterin ja Viron Draamateatterin yhteistuotantona syntyvä Varamiehet/Varumehed on haikea komedia virolaisten keikkatyöläisten karusta arjesta Suomessa. Varamiehet/Varumehed on kirjoittanut virolainen runoilija-näytelmäkirjailija Andra Teede, ja sen ohjaa Kansallisteatterissa debytoiva kirjailija-ohjaaja Aino Kivi.
Esityksessä huumori kohtaa surun, kodin ja perheen ikävän, ulkopuolisuuden ja jatkuvan väliaikaisuuden tunteen vieraassa maassa. Ruohonjuuritason yhteiskunnalliseen todellisuuteen Virossa ja Suomessa pureutuva Varamiehet/Varumehed antaa äänen ihmisille, jotka tekevät kaikkea sitä, mitä suomalaiset eivät tee. Fiktiivinen teos pohjautuu laajaan dokumentaariseen aineistoon.
Suomeksi ja viroksi esitettävä näyttämöteos myös tekstitetään molemmille kielille.
Kantaesitys Suurella näyttämöllä 6.5.2023. Esitys nähdään Viron Draamateatterin ohjelmistossa syksyllä 2023.
Työryhmä
Näyttelijät Kersti Heinloo, Heikki Pitkänen, Antti Pääkkönen, Paula Siimes, Tiit Sukk ja Taavi Teplenkov
Ohjaus Aino Kivi Lavastus- ja pukusuunnittelu Karmo Mende Valosuunnittelu Priidu Adlas Videosuunnittelu Rene Topolev Äänisuunnittelu Lauri Kaldoja Naamioinnin suunnittelu Jari Kettunen
Pentti Linkola – kaltaisemme? -esitys etsii ihmistä legendan takaa
Kuva: Mitro Härkönen
Pentti Linkola (1932–2020) on tuttu kaikille suomalaisille, ja monella on hänestä mielipide. Linkola liikkui ajattelussaan äärilaidalta toiselle, ja hänessä intohimoinen luontorakkaus kohtasi ihmisvihan. Mutta kuka hän oikeastaan oli? Ja mitä me voimme häneltä oppia – vaikka emme hyväksyisi hänen äärimmäisimpiä ajatuksiaan?
Pentti Linkola – kaltaisemme? -esitys yrittää ymmärtää Pentti Linkolan ajattelua ja elämänvalintoja. Eeva Putron ja Atro Kahiluodon kirjoittama näytelmä ei ole perinteinen elämäkerta, vaan pikemminkin sarja vaikutelmia, näkyjä ja välähdyksiä sekä henkilökohtaisia oivalluksia Linkolasta ja hänen ajatuksistaan. Esityksen tausta-aineistona on käytetty muun muassa Riitta Kylänpään Tieto-Finlandia -palkittua teosta Pentti Linkola ‒ ihminen ja legenda (Siltala, 2017).
Kantaesitys Vallilan Kansallisteatterissa 4.5.2023
Työryhmä
Näyttelijät Mia Hafrén, Roni Martin, Eeva Putro, Timo Tuominen ja Panu Varstala
Ohjaus Atro Kahiluoto Lavastus Katri Rentto Pukusuunnittelu Saija Siekkinen Musiikki ja äänisuunnittelu Roni Martin Koreografia Panu Varstala Valosuunnittelu Ville Toikka Videosuunnittelu Joona Pettersson Dramaturgi Eva Buchwald
Kolme Jacques Brel -musiikki-iltaa ja teatteri Totin Rakkaus kenkälaatikossa -esitys
Kansallisteatterin ensembleen kuuluva näyttelijä Timo Tuominen on suomentanut lähes 80 laulaja-lauluntekijä Jacques Brelin (1929–1978) kappaletta. Tuomisen elämänmakuisia ja koskettavia Brel-tulkintoja kuullaan kolmen illan sarjana Vallilan Kansallisteatterissa 20.1., 17.2. ja 29.4. Kaksi ensimmäistä näytäntöä ovat Tuomisen tuoreiden levyjen julkaisuiltoja.
Kuva: Tomi Palsa
Työryhmä
Orkesteri Tomi Rikkola / Anssi Salminen (kitara ja viulu) Jori Huhtala / Esko Grundström (kontrabasso) Tuomas Timonen / Rami Eskelinen (rummut) Marko Roininen (piano ja haitari)
Suomen ainoa viittomakielinen teatteri Totti vierailee Kansallisteatterin Omapohja-näyttämöllä toukokuussa. Rakkaus kenkälaatikossa -esitys kertoo kuuron pariskunnan surullisen tarinan, jonka aiheena on perinnöllisesti kuurojen pakkosterilisaatio menneiden vuosikymmenten Suomessa.
Esityksen kieli on suomalainen viittomakieli, ja se puhetulkataan suomeksi.
Kantaesitys Omapohjassa 10.5.2023
Työryhmä
Näyttelijät Silva Belghiti, Dawn Jani Birley, Heikki Pekki, Lee Robertson, Silja Ruonala
Käsikirjoitus Jaana Tiainen Ohjaus Marianne Aro Tuottaja Tarja Sandholm
Kevätkauden 2023 kantaesitykset ja ensi-illat
Suuri näyttämö
8.3. Michael Baran: Nuoret idealistit
23.3. Kristian Smeds: Karpolla on asiaa
6.5. Andra Teede: Varamiehet
Vallilan Kansallisteatteri
2.3. William Shakespeare: Lear
4.5. Atro Kahiluoto, Eeva Putro: Pentti Linkola – kaltaisemme?
20.1., 17.2. ja 29.4. Timo Tuominen Brel x 3
Omapohja
15.2. Heini Junkkaala: Pudota
10.5. Teatteri Totti: Rakkaus kenkälaatikossa (vierailu)
Kevätkaudella 2023 jatkavat esitykset
Suuri näyttämö
Esa Leskinen: Ensimmäinen tasavalta
Astrid Lindgren: Ronja, ryövärintytär
William Shakespeare: Hamlet
Red Nose Company: Aleksis Kivi (keväällä koululaisnäytökset)
Helsingin Sanomat: Musta laatikko (17.-18.4.)
Vallilan Kansallisteatteri
Laura Ruohonen: Sultanaatti
Kansallisteatterin ensemble: Lauletut laulut
Punch Up! – Resistance & Glitter (12.3. ja 14.5.)
Omapohja
Vaurioteatteri: Korhosen muotokuva (vierailu)