Tiedote – 12.11.2021

Kansallisteatterin juhlavuosi alkaa yhteistuotannoilla SuomiFilmin Salaiset Kansiot ja Elämän koulu

Yhteistuotannoista on viime vuosina tullut yhä kiinteämpi osa Kansallisteatterin toimintaa. Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlavuoden aloittaa tammikuussa Pinja Hahtolan ja Mari Lehtosen SuomiFilmin Salaiset kansiot, joka johdattaa kadonneiden naisroolien jäljille Omapohjassa. Valtteri Raekallion immersiivinen ja monitaiteellinen teos Elämän koulu valloittaa puolestaan Kaisaniemen ala-asteen.

SuomiFilmin Salaiset Kansiot kirjoittaa suomifilmin historiaa uusiksi hillittömällä otteella ja tekee samalla läpileikkauksen elokuvahistorian naisroolien jatkumosta nykypäivään. Komedia vyöryttää näyttämölle kansallisessa alitajunnassamme yhä vaikuttavia mielikuvia naiseudesta ja naisen roolista, joita kultakauden suomifilmit ovat mieliimme juurruttaneet. Se kohdistaa katseen rakenteisiin, jotka tänäkin päivänä estävät itsen ja toisen kohtaamisen. Näyttämöllä nähdään Mari Lehtonen ja Pinja Hahtola, jotka ovat myös käsikirjoittaneet esityksen. Näyttämöteoksen ohjaa Ria Kataja. Kantaesitys on Omapohjassa 12.1.2022; kahdeksan näytäntöä 22.1.2022. asti.

Valtteri Raekallion Elämän koulu on monitaiteellinen, aikuisyleisölle suunnattu teos, joka pohjautuu Antti Röngän vuonna 2019 julkaistuun romaaniin Jalat ilmassa. Esitys ja romaani käsittelevät koulukiusaamista ja sen jälkiä, joita kiusattu kantaa pitkälle aikuisuuteen.

Nykytanssi- ja teatteriesityksen, konsertin ja kuunnelman välimaastoon sijoittuvassa immersiivisessä esityksessä nähdään ammattitanssijoita ja ilmaisutaidon lukion opiskelijoita sekä kuullaan Igor Stravinskyn Kevätuhri kahden nuoren pianistin soittamana. Kaisaniemen ala-asteella toteutettavan esityksen myötä koulurakennus muuttuu muistojen ja nykyhetken, lapsuuden ja aikuisuuden, toden ja esityksen monikerrokselliseksi labyrintiksi. Esitys tuo näkyväksi jäljet ja muistot, joita kokemukset mieleemme ja kehoomme jättävät, tarjoten mahdollisuuden niiden yhteiseen kohtaamiseen ja käsittelyyn. Esiintyjinä nähdään Mirva Mäkinen, Eero Vesterinen ja Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaat sekä pianistit Liisa Smolander ja Mikael Loponen. Ohjaus ja dramaturgia ovat Valtteri Raekallion. Kantaesitys on Kaisaniemen ala-asteen koululla 13.1.2022; näytännöt 13.2.2022 asti.

Lisätiedot

Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho
Sähköpostiosoite mika.myllyaho@kansallisteatteri.fi

 

Lisätiedot

Viestintäpäällikkö Mia Hyvärinen
Sähköpostiosoite mia.hyvarinen@kansallisteatteri.fi
Puhelinnumero 050 540 5062

Valokuvat

Tästä linkistä pääset katsomaan ja lataamaan esityksen kuvia Flickr-palvelusta.