Oppitunti utopiasta oli Kansallisteatterin esitysprojekti, joka tehtiin yhteistyössä Helsingin Uuden yhteiskoulun kanssa talvella ja keväällä 2023. Projekti oli osa Helsingin mallin aluehanketta, jonka kohderyhmänä oli Pihlajamäen ja Pihlajiston alueen nuoret.
Esittely
Voiko koulussa olla oma itsensä? Miksi koulunkäynti väsyttää, uuvuttaa ja lannistaa? Voisiko koulussa opettaa sellaisia kouluaineita kuten lepo, rakkaus ja hyvä elämä?
Oppitunti utopiasta -projektissa tutkitaan koulumaailman todellisuutta tämän ajan nuoren ihmisen näkökulmasta. Utooppisen mielikuvittelun ja ajattelun kautta luodaan esitys, jossa utopia eletään todeksi tässä ja nyt. Esitys on nuorten puheenvuoro koulumaailmasta ja keskustelunavaus siitä, mikä voisi olla toisin.
"Meidän luokan oven vieressä on semmonen toinen ovi, jossa lukee 'the magical door' ja tänään vain mä sain astua siitä sisään."
Helsingin malli
Oppitunti utopiasta on osa Kansallisteatterin Helsingin mallin hanketta Pihlajamäessä ja Pihlajistossa 2022-24.
Helsingin malli on kaupungin osallistavan ja alueellisen kulttuurityön malli, jossa taiteilijat jalkautuvat yhteen kaupunginosaan ja tekevät taidetta yhdessä sen asukkaiden ja yhteisöjen kanssa. Mallin päämääränä on vahvistaa taiteen keinoin yhteenkuuluvuutta, osallisuutta, tasa-arvoa sekä paikallisidentiteettiä. Taidetoiminta on eri sukupolvia ja kulttuureja läpileikkaavaa ja yhdistävää, toiminnan kehittäminen asukaslähtöistä ja vuorovaikutteista.
Vuonna 2022 alkoi Pihlajamäki-Pihlajiston alueella uusi Helsingin mallin hanke. Kansallisteatteri on toteuttanut aiemmin kolmivuotiset Helsingin mallin hankkeet Kontulassa, Maunulassa ja Kaarelassa.
Kaikki hankkeiden toiminta on maksutonta osallistujille.