""

Kirjoja Kiertuenäyttämöstä

VAPAUDEN KAUHU


Vapauden kauhu – Kirjoituksia vankilasta vapautuvien teatterista on ensimmäinen suomeksi julkaistu vankilateatteria käsittelevä kirja. Sen lähtökohtana on vankilanjälkeisen elämän problematiikkaan pureutunut Vapauden kauhu -dokumenttiteatteriprojekti, jossa tehtiin teatteria vankien ja vankilataustaisten henkilöiden sekä päihdekuntoutujien kanssa.
Kirjoittajat käyvät läpi monivaiheisen projektin satoa entisten vankien, taiteilijoiden sekä rikosseuraamuslaitoksen näkökulmista. Mukana on suoraa kokemuspuhetta, draamallisia kohtauksia, toipumistarinoita sekä myös akateemisempia kirjoituksia. Yhteistä kaikille artikkeleille on tietynlaisen muutosprosessin äärellä oleminen. Joissain kirjoituksissa muutos liittyy vankilasta vapautumiseen tai päihteistä irti pyrkimiseen, toisissa se voi olla osa esityksen valmistamista, oman taiteilijuuden etsimistä tai yritystä vaikuttaa yhteiskunnan asenneilmapiiriin.
Kansallisteatterin ja Rikosseuraamuslaitoksen yhdessä julkaiseman kirjan on toimittanut Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija ja Vapauden kauhu -projektin ohjaaja Jussi Lehtonen. Kirjan kuvituksesta vastaa Kansallisgallerian valokuvaaja Pirje Mykkänen, joka seurasi projektia sen koko puolitoistavuotisen matkan ajan. Kirja on myynnissä Kansallisteatterin lippumyymälässä ja ntamon verkkokaupassa.

Kansallisteatteri / Rikosseuraamuslaitos / ntamo 2016

 

ELÄMÄNTUNTO – NÄYTTELIJÄ KOHTAA HOITOLAITOSYLEISÖN


Mitä esitykselle ja esiintyjyydelle tapahtuu, kun ne siirtyvät taideinstituutiosta keskelle suljettujen laitosten arkea ja elämäntuntoa? Hoitolaitoksissa esiintyessään näyttelijä kohtaa katsojiaan paitsi esiintyjänä tai roolihenkilönä, myös omana itsenään ihminen ihmiselle -tasolla. Miten näitä rooleja on mahdollista yhdistää toisiinsa? Mitä seuraa, kun esiintyjä samastuu esityksen katsojaan? Näitä kysymyksiä pohtii Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija Jussi Lehtonen väitöstutkimuksessaan. Tutkimuksen kirjallinen osa on luettavissa sähköisenä täällä.
Acta Scenica 42 / 2015

 

USKON LOIKKA – NEUVOSTOLIITTO-PROJEKTI JA KIERTUENÄYTTÄMÖN EETOS


Uskon loikka -kirja vie lukijan matkalle suomalaisiin palvelutaloihin sekä niissä elävään muistojen ja mielikuvien Neuvostoliittoon. Artikkelikokoelma esittelee Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön Neuvostoliitto-projektin, jossa nuoret teatterilaiset lähtivät selaamaan suomalaisen historian unohtuneita lukuja. Neuvostoliiton kautta sukellettiin myös suomalaisen laitosvanhuuden arkeen ja palvelutalojen saaristossa elävään rikkaaseen historiaan. Kirjassa esitellään laajasti myös Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön toiminta-ajatusta. Kirjan on toimittanut Pietari Kylmälä ja se julkaistiin yhteistyössä Helsingin kulttuurikeskuksen kanssa.
Kansallisteatterin kirja / ntamo

 

VASTAANOTTO


Vastaanotto on kuvaus kolmivaiheisen teoksen matkasta vastaanottokeskuksista näyttämölle ja takaisin turvapaikanhakijoiden pariin. Haastatteluaineistoon ja taiteilijoiden työpäiväkirjoihin pohjautuva puheenvuoro tarjoaa uuden näkökulman sekä taideteoksen syntyprosessiin että Suomeen saapuneen turvapaikanhakijan todellisuuteen. Katso myös artikkeli Paperiankkuri-esityksestä.
Taija Helminen ja Jussi Lehtonen – Kansallisteatterin kirja / Kirja kerrallaan 2012.

 

SAMASSA VALOSSA


Samassa valossa -kirja vie lukijan hoitolaitoskiertueelle näyttelijä Jussi Lehtosen seurassa.
Avain-kustannus 2010.