Pentti Linkola (1932–2020) on tuttu kaikille suomalaisille. Mutta kuka hän oikeastaan oli?
Intohimoinen lintututkija, pasifisti ja ihmisvihaaja, akateemisesti koulutettu kalastaja, syväekologian guru joka eli kuten opetti, elämästään performanssin tehnyt mediapersoona, teräväkynäinen esseisti, tuomiopäivän profeetta joka puhui totta, toisinajattelija, ekofasisti ja -terroristi, tinkimättömyydessään itsekeskeinen, läheisilleen kohtuuton mutta puita ja lintuja kohtaan äärimmäisen herkkätunteinen mies.
Tällä esityksellä yritämme ymmärtää Pentti Linkolan elämää ja ajattelua. Linkola on kuin särkynyt peili, jonka sirpaleista me – alati kiihtyvän luontokadon ajan ihmiset – katsomme itseämme.
Tällä esityksellä haluamme pelastaa luonnon monimuotoisuuden, vaikka tiedämmekin ettei se sitä pelasta.
Tällä esityksellä etsimme ihmistä legendan takaa. Mikä teki Linkolasta Linkolan? Mikä on se haava, perimmäinen pettymys, joka särki ja radikalisoi nuoren idealistin? Vaikka emme hyväksyisi hänen äärimmäisimpiä ajatuksiaan, voimme ehkä ymmärtää ja oppia häneltä jotain, kenties samastuakin.
Eeva Putron ja Atro Kahiluodon kirjoittama Pentti Linkola – kaltaisemme? ei ole perinteinen elämäkerta, vaan pikemminkin sarja vaikutelmia, näkyjä ja välähdyksiä sekä henkilökohtaisia oivalluksia Linkolasta ja hänen ajatuksistaan.
Esityksen tausta-aineistona on käytetty muun muassa Riitta Kylänpään Tieto-Finlandia -palkittua teosta Pentti Linkola ‒ ihminen ja legenda (Siltala, 2017).
Mistä Pentti Linkola – kaltaisemme? -esityksessä on kyse? Katso ohjaaja Atro Kahiluodon haastatteluvideo!