Herran vuonna 1614 Suomen Turussa tapahtuu kummia: matkalla 30-vuotiseen sotaan kuningas Kustaa II Aadolf on saapunut kaupunkiin nauttiakseen alamaisten teloituksista sekä tutustumaan mullistavaan renessanssi-innovaatioon, haarukkaan.
Aikansa ylivoimaisesti parhaimmat komeljanttarit ‒ Aurinkoteatterin artistit ‒ viruvat teljettyinä Turun linnan vankityrmään. Eikä siinä olisikaan mitään tavanomaisesta poikkeavaa, ellei vallanpitäjien aikomuksena olisi teloittaa heidät seuraavana aamuna. Valtakunnan uuden talouspoliittisen linjauksen mukaisesti köyhät on jo hirtetty. Seuraavaksi mestauslistalla ovat taiteilijat, nuo yhteiskunnan julkeat siipiveikot.
Vainotut artistit kaappaavat Aurajoen varteen ankkuroidun purjealus Suomen Joutsenen ja päättävät ryhtyä merirosvoiksi. Ryöstöretken päämääränä on haalia niin paljon pääomaa ja rikkauksia, että Suomi huolii heidät takaisin. Koska Joutsenta ei ole asevarusteltu riittävästi, he päättävät ensitöikseen iskeä Venetsiaan, eurooppalaisen asekaupan keskukseen. Venetsian renessanssielämä sokaisee pohjoiset komeljanttarit niin pahasti, että he eivät ahneuksissaan ymmärrä lopettaa rosvoamista hyvän sään aikana.
Kun savu hälvenee, katolisen kirkon inkvisitio huomaa korvaamattoman aarteensa lähteneen protestanttisten junttien matkaan. Renessanssiruhtinaiden kopla lähtee raivokkaaseen takaa-ajoon, ja alukset kiitävät kohti myrskyisää Karibianmerta. Koko maailmantalous on nyt pelissä, surumielisyyden demonin synkät voodoorummut povaavat kuolemaa, eikä tämä taistelu voi päättyä kuin traagiseen katastrofiin.
Juha Mustanojan kirjoittama ja ohjaama Laulujoutsen on hillitön historiallinen piraattispektaakkeli, jonka tyrskyisän pinnan alla piilee kysymys talouden ja ihmisarvon vaietuista yhteyksistä. Näyttämöteos on kolmas osa esityssarjasta, jonka aiemmat teokset ovat olleet Thalia-palkittu Maa-Tuska (2015) sekä kiitetty Atlantis (2018), joka kantaesitettiin Kansallisteatterissa.
Kantaesitys Suurella näyttämöllä 17.4.2024