Siirry pääsisältöön
Sapiens-työryhmä

Vuonna 2011 julkaistu Yuval Noah Hararin Sapiens: ihmisen lyhyt historia on liki neljällekymmenelle kielelle käännetty kansainvälinen bestseller, joka sovitetaan nyt ensimmäistä kertaa teatterin näyttämölle. Sapiensin näyttämötoteutuksesta vastaavat suomalaisen tanssin ja teatterin huipputekijät – Minna Leino, näyttämötaiteen valtionpalkinnolla vuonna 2017 palkittu W A U H A U S-ryhmä, Jani-Matti Salo ja Laura Haapakangas.

Homo sapiens on eläin, josta tuli jumala.
Seitsemänkymmentätuhatta vuotta sitten Homo sapiens oli vähäpätöinen eläin, joka vain puuhaili omiaan yhdessä Afrikan kolkassa. Seuraavien vuosituhansien aikana se teki itsestään koko planeetan herran ja ekosysteemin kauhun. Nykyisin sapiensista on tulossa jumala, ja se on hankkimassa itselleen paitsi ikuisen nuoruuden myös jumalallisen kyvyn luoda ja tuhota.

Huolimatta kaikista niistä hämmästyttävistä asioista, joihin me ihmiset kykenemme, olemme kuitenkin edelleen epävarmoja päämääristämme ja tunnumme olevan yhtä tyytymättömiä kuin aina ennenkin. Valitettavasti tämä ihmislajimme tuntuu myös olevan vastuuttomampi kuin koskaan aiemmin.

Onko mitään vaarallisempaa kuin tyytymättömät ja vastuuttomat jumalat, jotka eivät tiedä mitä haluavat?

Kansallisteatterin dramaturgi ja ohjaaja Minna Leinon Hararin teoksen pohjalta tekemä sovitus on tarina tarinoita kertovasta ihmislajista. Vahvasti visuaalisen esityksen ohjauksesta ja koreografiasta vastaavat Anni Klein ja Jarkko Partanen, äänisuunnittelusta Heidi Soidinsalo ja Jussi Matikainen, lavastuksesta Samuli Laine, valosuunnittelusta Jani-Matti Salo ja pukusuunnittelusta Laura Haapakangas. Esiintyjinä teoksessa nähdään sekä näyttelijöitä että tanssijoita.

Sapiens saa ensi-iltansa Kansallisteatterissa syksyllä 2019. Kantaesityksen ja muiden näytäntöjen tarkemmat ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin. Lipunmyynti esitykseen alkaa keväällä 2019.

YHTEISTYÖSSÄ
Zodiak ‒ Uuden tanssin keskus