Siirry pääsisältöön
""

Kureichikin ääniteos Uuden Valko-Venäjän äänet esitetään YLE Radio 1:ssä osana Valko-Venäjän poliittisten vankien solidaarisuuden päivää 26.11.2021. Kansallisteatterin lukudraamatulkinta Kureichikin näytelmästä Loukatut. Belarus(sia) on katsottavissa teatterin verkkosivuilla kahden viikon ajan.

Uuden Valko-Venäjän äänet

Uuden Valko-Venäjän äänet on Andrei Kureichikin dokumentaariseen aineistoon perustuva ääniteos, jonka tekstit on valikoitu Valko-Venäjällä poliittisen terrorin uhreiksi joutuneiden ihmisten henkilökohtaisista todistuksista. YLE Draaman, Kansallisteatterin ja Artists at Risk (AR) -järjestön yhdessä toteuttamassa ääniteoksessa tekstejä tulkitsevat eturivin suomalaiset näyttelijät. Kuulija pääsee lähelle ihmistä, joka kamppailee yhteiskunnallisen murroksen myrskynsilmässä. Teos kuvaa tämän päivän Valko-Venäjää, mutta on myös muistutus siitä, kuinka hauras meidän itsestäänselvyytenä pitämämme demokratia on.

Andrei Kureichik (s. 1980) on yksi Valko-Venäjän johtavista käsikirjoittajista ja elokuvaohjaajista sekä Valko-Venäjän opposition koordinaationeuvoston jäsen. Hän asuu tällä hetkellä Suomessa Artists at Risk (AR) -järjestön turvaresidenssissä.

Teos on kuultavissa myös Helsingin Musiikkitalossa 27.–31.12.2021 osana samannimistä ääni- ja videoinstallaatiota.

Kuuntele teos YleAreenassa.

Rooleissa kuullaan Hannu-Pekka Björkman, Miika Piekkala, Emilia Sinisalo, Maria Kuusiluoma, Ylermi Rajamaa, Jukka Voutilainen, Pyry Nikkilä, Janne Reinikainen, Pyry Äikää, Markku Maalismaa, Antti Pääkkönen, Marjaana Kuusniemi, Niina Koponen, Pirjo Luoma-aho, Petri Manninen, Jussi Lehtonen
Huilu Eveliina Solja Sähkökitara, basso sekä ääniä Valko-Venäjältä Dmitri Plax

Käsikirjoitus Andrei Kureichik Suomennos venäjänkielisestä alkutekstistä Joel Lehtonen ja Martti-Tapio Kuuskoski Ohjaus Soila Valkama Ohjaajan assistentti Jussi Lehtonen Äänisuunnittelu Tiina Luoma Tuotanto Kansallisteatteri: Roosa Vaverka / Radioteatteri: Soila Valkama / Artist at Risk: Annu Kemppainen

""

Loukatut. Belarus(sia)

Loukatut. Belarus(sia) (Обиженные. Беларусь(сия), 2020 vie keskelle nykyhistorian myrskyisiä tapahtumia, joiden osallisena ja todistajana kirjailija on itse ollut. Vavahduttava aikalaisdraama kertoo demokraattisen opposition ja autoritaarisen hallinnon taistelusta Valko-Venäjällä – meidän aikamme Euroopassa. Näytelmä asettaa vastakkain niin vanhan kuin uuden vallan edustajat, sukupolvet ja sukupuolet tilanteessa, jossa kaikkien tavallinen elämä mullistuu pitkittyneen kriisin kurimuksessa.

Kansainvälinen The Insulted. Belarus Worldwide Reading Project on toteutunut tähän mennessä yli 120 kertaa lukuisissa eri muodoissa: lukudraamana, elokuvana, videona, radio-ohjelmana, tekstikäännöksenä tai muuna julkaisuna, 77 eri tapahtumapaikassa ja 25 maassa. Teksti on käännetty jo 20 kielelle.

Vuonna 2020 taltioitu lukudraama on katsottavissa Kansallisteatterin verkkosivuilla 22.11.–7.12.2021.

Näytelmän on venäjänkielisestä alkuteoksesta suomentanut Anni Lappela. Lukudraaman on ohjannut Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho, ja rooleissa nähdään Aksa Korttila, Petri Liski, Harri Nousiainen, Jukka-Pekka Palo, Ilja Peltonen, Sari Puumalainen ja Paula Siimes.