Siirry pääsisältöön
""

Arktisen trilogian päätösosassa tehdään näkyväksi alkuperäiskansojen todellisuutta Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä.

Kansainvälinen esiintyjäjoukko koostuu viidestä huipputekijästä: tanssijoista Auri Ahola, Pekka Louhio, Aleksander Montgomery-Andersen, María Peredo-Guzmán sekä muusikko Karoliina Kantelisesta. Donna Quijoten liikemateriaali luodaan yhdessä saamelais-grönlantilais-bolivialais-suomalaisen ensemblen kanssa. Monikielisessä esityksessä kuullaan suomen lisäksi inarinsaamea, inuittia ja espanjaa. Donna Quijote pohjautuu vahvasti valtaväestön sekä alkuperäiskansojen väliseen taideyhteistyöhön. Esityksen teksti on Jarkko Lahden ja Ari-Pekka Lahden käsialaa ja perustuu alkuperäiskansataustaisten taiteilijoiden sekä asiantuntijoiden haastatteluihin.

Ruska Ensemblen Donna Quijote – kamppailu toivosta on monitaiteellinen näyttämöteos toivon etsimisestä, vaalimisesta ja hylkäämisestä sekä lannistumattoman ihmisen kasvusta aktivistiksi. Esitys muodostuu kahdesta omalakisesta osasta, jotka vievät katsojan Saamenmaalta Amazonille ja kosmoksesta ihmisen sisimpään. Idealismin arkkityyppi Don Quijote syntyy näyttämöllä uudestaan, moniäänisesti. Onko ihmiskunnalla vielä toivoa ilmastonmuutoksen ja sukupuuttoaallon keskellä? Mistä sen löytää? Ja voiko ilman toivoa ylipäätään elää?

Donna Quijote on Ruska Ensemblen Suomen Kansallisteatterille toteuttaman Arktisen trilogian päätösosa. Aiemmat Kansallisteatterissa kantaesitetyt osat, Áillohaš – Auringon poika (2014) ja Arktinen Odysseia (2017) ovat olleet yleisö- ja arvostelumenestyksiä. Kantaesitys on Suurella näyttämöllä 9.4.2021. Esitys on tekstitetty suomeksi ja englanniksi.

Tutustu Donna Quijoteen teoksen omalla verkkosivulla.

 

Yhteistuotanto

"" ""

 

 

 

Yhteistyökumppanit

""

 

 

 

Tukijat

Niilo Helanderin Säätiö, Antti ja Jenny Wihurin Säätiö, Maj ja Tor Nesslingin Säätiö, Nordisk Kulturkontakt, Koneen Säätiö, Oskar Öflunds Stiftelse, TINFO, Suomalais-norjalainen Kulttuurirahasto ja TaiKe.