Siirry pääsisältöön

Kansallisteatterin lavastaja Kati Lukka ja pukusuunnittelija Tarja Simone ovat tehneet mittavan uran suomalaisen teatterilavastuksen ja pukusuunnittelun parissa. Yli 16 vuotta yhteisissä tuotannoissa työskennellyt kaksikko on yhdessä toimittaja Suna Vuoren kanssa koonnut otteita elämäntyöstään Yhteisiä suunnitelmia -kirjaksi, jolla he myös juhlistavat 30 vuoden taiteilijauriaan. Kirjanjulkistamistilaisuus pidetään Kansallisteatterin Lavaklubilla 8. maaliskuuta.

Kansallisteatterin kustantamaan ja Suna Vuoren toimittamaan Yhteisiä suunnitelmia -kirjajulkaisuun on koottu kirjoituksia ja kuvia 16 teatteriesityksestä ja kolmesta yksityiskodista, jotka Lukka ja Simone ovat suunnitelleet. Taiteilijakaksikon omien kertomusten lisäksi kirjaan on haastateltu useita kollegoja vuosien varrelta, kuten Hanna Korsbergia, Janne Reinikaista, Laura Jänttiä ja Jukka Puotilaa.

”On hienoa, että käsillä on nyt teos, jossa alan kotimaista huippua edustavien taiteilijoiden työ saa ansaitsemaansa huomiota. Erityisen tärkeänä pidän sitä, että Kansallisteatterilla on mahdollisuus kustantaa kirja, jossa alan ammattilaisten työ tulee tallennetuksi niin työn tulosten kuin sen metodien kautta – ja katoavasta taidemuodosta jää jälki tulevaisuuden teatterintekijöille ja yleisölle”, Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho iloitsee kirjan esipuheessa.

Merkittävän uran eri teattereissa tehnyt Kati Lukka on ollut Kansallisteatterin vakituinen lavastaja vuodesta 2003. Lukan viimeisimpiä Kansallisteatteriin tehtyjä lavastuksia ovat olleet muun muassa Koivu ja Tähti, Macbeth, Nummisuutarit, Luulosairas, SLAVA! Kunnia., Pohjalla, HOMO! ja Onnellisuuden tasavalta. Myös Kansallisoopperan Seitsemän veljeksen ja Robin Hoodin lavastukset ovat Lukan käsialaa.

Tarja Simone on ollut Kansallisteatterin vakituinen pukusuunnittelija vuodesta 2006. Simonen laajamittaiseen uraan sisältyy niin teatteri-, ooppera- kuin tv-puvustuksiakin. Hänen viimeisimpiä töitään kotiteatterissa ovat olleet muun muassa Koivu ja Tähti, Kuolema Venetsiassa, Macbeth, Sumu, Nummisuutarit, Luulosairas, SLAVA! Kunnia., Pohjalla ja HOMO!

Yhteisiä suunnitelmia -kirja tulee myyntiin Kansallisteatterin lippumyymälään hintaan 25 €.