Siirry pääsisältöön

Kansallisteatterin näytännöt keskeytetään tammikuun 2021 loppuun asti.

”Kaikkea muuta, kunhan ei vain nukkuvaa, puolikuollutta elämää.”
Minna Canth

Elämä on nyt.

Palvelutalo, kuntoutusyksikkö, nuorisokoti, vankila, vastaanottokeskus… monet ihmiset asuvat paikoissa tai ovat elämäntilanteessa, jotka eivät suo mahdollisuutta osallistua tasa-arvoisesti yhteiskunnan toimintaan. Näihin suljettuihin paikkoihin ja niissä asuviin ihmisiin liittyy usein myös tietämättömyyttä, ennakkoluuloja ja syrjintää.

Ihmisen tarpeet eivät katoa tai lakkaa olemasta, vaikka olosuhteet hänen ympärillään muuttuisivat perin pohjin. Elämä on luotu elettäväksi tässä ja nyt, ja ennen kaikkea se on tehty elettäväksi yhteydessä muihin ihmisiin. Taide ja teatteri kuuluvat kaikille. Kulttuuri on osa inhimillisiä perustarpeita. Taide edistää tutkitusti elämänlaatua, psyykkistä ja fyysistä terveyttä sekä hyvinvointia. Taiteella on myös mahdollisuus edistää tasa-arvoa.

Lahjoittamalla autat meitä viemään esityksiä terveydenhuollon ja sosiaalitoimen yksiköihin, vankiloihin ja vastaanottokeskuksiin, paikkoihin, joista ihmiset eivät muuten pääse live-taiteen pariin. Esiinnymme keskellä laitosten arkea – itse asiassa ihmisten kodeissa.

Lahjoittamalla autat meitä myös tekemään tutkivaa teatterityötä eri tavoin marginalisoitujen ihmisten kanssa. Yhdessä syntyvät esitykset lisäävät meidän kaikkien ymmärrystä, osallisuutta ja suvaitsevaisuutta.

Lahjoita haluamasi summa keräystilille FI69 1844 3000 0098 70. Kirjoita viestikenttään teksti Kiertuenäyttämö.

Tulevaisuus on kirjoittamaton sivu.

Nuoret ovat väliinputoajia teatterikentällä. Teatteria tehdään aikuisille ja lapsille, mutta 13 ̶ 19-vuotiaille katsojille suunnattua ohjelmistoa on maassamme niukasti. Nuoret koetaan usein haastavana kohderyhmänä, eikä heitä nähdä merkittävänä yleisönä. Osaltaan tämä johtuu siitä, ettei nuorille kirjoiteta riittävästi näytelmiä.

Teatterin keinoin on mahdollisuus käsitellä suuria ja myös vaikeita aiheita sekä tunteita – tutkia maailmaa ja ihmisyyttä. Erityisen tärkeää on tehdä, kohdata ja kokea asioita yhdessä. Osallisuus niin tekijänä kuin katsojana merkitsee nuorille kuulumista johonkin, omassa ympäristössä toimimista sekä kokemusta omasta merkityksestä yhteisön jäsenenä.

Lahjoittamalla rikastutat nuorten katsojien elämää ja tuet nuorille suunnattujen, laadukkaiden kotimaisten näytelmien kirjoittamista.

Lahjoittamalla olet myös mukana auttamassa tulevaisuuden minnacantheja. Lahjoituksilla tuetaan nuorten teatteriopiskelijoiden mentorointitoimintaa ja nuorten näytelmäkirjailijoiden ja dramaturgien tekstien kehittämistä.

Lahjoita haluamasi summa keräystilille FI69 1844 3000 0098 70. Kirjoita viestikenttään teksti Nuoret.

Merkkipäivälahjoitus

Onko sinulla tulossa syntymäpäivät, häät tai muut juhlat? Onko kodissasi jo kaikki tarpeellinen tavara? Jaa juhlailoa tekemällä merkkipäiväkeräys!

Kukkien ja lahjojen sijasta voit pyytää vieraitasi lahjoittamaan taiteelle ja teatterin tekemiselle.

Kansallisteatteri on vuonna 1872 perustettu vanhin suomenkielinen ammattiteatteri. Kansallisteatteri on taiteellinen teatteri, jonka ohjelmistossa nähdään tuoreinta kotimaista draamaa, kiinnostavimpia ulkomaisia näytelmiä ja parhaita klassikoita. Kansallisteatterin toimintaa ohjaavia arvoja ovat taiteellisuus, keskustelevuus ja tasa-arvoisuus. Merkkipäivälahjoituksella tuet Kansallisteatterin yhteisöllisesti vastuullista toimintaa – nuoria teatterin tekijöitä sekä esitysten viemistä suljettuihin laitoksiin tai sellaisille henkilöille, jotka eivät pääse osallistumaan tavanomaisiin teatteriesityksiin. Taide kuuluu kaikille!

Näin teet merkkipäivälahjoituksen

Ilmoita meille juhlakeräyksestäsi tällä lomakkeella.

Saat merkkipäiväkeräystäsi varten kutsukirjeen ja viitenumeron ja juhlan jälkeen saat kiitoskirjeen, jossa on merkkipäiväkeräyksesi yhteissumma.

Voit kysyä lisätietoja tuottaja Hanna Reetta Majaselta.
Sähköpostiosoite: hannareetta.majanen@kansallisteatteri.fi
Puhelinnumero: 010 733 1259

Testamenttilahjoitus taiteelle ja teatterille

Testamenttilahjoituksellasi voit tukea sinulle tärkeitä arvoja sekä suomalaista taidetta ja teatteria. Kaikensuuruiset lahjoitukset ovat arvokkaita.

Millaista omaisuutta Kansallisteatterille voi testamentata? Millaisella sanamuodolla kirjaan lahjoituksen Kansallisteatterille? Autamme mielellämme. Yhteydenottosi ei velvoita mihinkään.

Lisätietoa saat tarpeen mukaan myös lakiasiaintoimistoilta ja pankiltasi. Testamentteja koskevat lakipykälät löytyvät Suomen Laki I -teoksesta, perintökaaren luvuista 9–16.

Voit kysyä lisätietoja tuottaja Hanna Reetta Majaselta.
Sähköpostiosoite: hannareetta.majanen@kansallisteatteri.fi
Puhelinnumero: 010 733 1259

Lue lisää taiteen, kulttuurin ja hyvinvoinnin yhteyksistä:

Taikusydän-sivustolla esitellään laajasti taiteen, kulttuurin ja hyvinvoinnin yhteyksiä. Lue lisää Taikusydän-sivustolla.

Tutustu Sitran sivuilla seitsemään terveysvaikutukseen, joihin taiteellisen toiminnan on todettu vaikuttavan positiivisesti. Lue lisää Sitran verkkosivuilta.

Tutkija Hanna-Liisa Liikanen kirjoittaa ymmärrettävästi taiteen merkityksestä terveyteen Potilaan lääkärilehdessä. Lue lisää lehden verkkosivuilta.

Lue Maailman terveysjärjestö WHO:n vuonna 2019 julkaistu laaja raportti taiteen terveysvaikutuksista. Taiteen terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavat tekijät ovat esteettisen kokemuksen ja mielikuvituksen voima, aistien aktivoituminen, tunteiden kehittyminen ja älyllinen stimulointi. Lue lisää WHO:n sivuilta.

Rahankeräyslupa

Luvan saaja: Suomen Kansallisteatterin Säätiö sr
Luvan numero: RA/2020/985