Siirry pääsisältöön

”Tiede on hyvä renki, mutta huono isäntä”, julistaa Juha Mustanojan kirjoittama ja ohjaama uutuus Atlantis. Thalia-palkitun Aurinkoteatterin anarkistinen ja estoton näyttämötaide saapuu Atlantis-esityksen myötä ensimmäistä kertaa Kansallisteatteriin. Loppukevään 2018 ohjelmistossa on luvassa myös uutta lastenteatteria ja huippuvierailuja.

Maankuoren alla elävä kääpiökansa harjoittaa onnellisena päivästä toiseen kahta mielipuuhaansa, labyrinttimaisten tunneleiden louhimista sekä iloista joukkomarssia. Mutta kääpiöiden onneen tulee odottamaton särö, ja jäljittäessään tätä virhettä kääpiöt keksivät vahingossa tieteen. Lopullinen tragedia on vain kivenheiton päässä, kun kääpiöiden huolestunut suurmanaaja Alvis puuttuu peliin – vain hän ymmärtää, että koulutus, tieto ja tiede ovat hengenvaarallinen yhdistelmä tavallisen rahvaan käsissä.

Juha Mustanojan käsikirjoittama ja ohjaama Atlantis käsittelee mustan huumorin keinoin yhteiskunnallisia rakenteita, joiden vuoksi koulutus, tiedonsaanti ja tieteellinen työskentely eivät ole tasapuolisesti kaikkien saatavilla. Rooleissa nähdään Sanna Hietala, Paul Holländer, Miko Kivinen, Leea Klemola, Jussi Lehtonen, Karin Pacius, Antti L. J. Pääkkönen, Vilma Putro ja Nora Raikamo. Kantaesitys on Pienellä näyttämöllä 12. huhtikuuta.

Veera Salmen kirjaan perustuva Mauri ja vähä-älypuhelin -teatteriesitys saa jatkoa, kun suositun lastenkirjailijan uutuusteos Mauri ja mini-isoveli nähdään Willensaunassa. Vaikuttavan visuaalinen, musiikillinen teatteriesitys jatkaa Maurin tarinaa, jonka kantavia teemoja ovat ystävyys ja mielikuvituksen voima. Irene Ahon ohjaama ja Minna Leinon dramatisoima esitys käsittelee nykykoululaisten elämää iloineen, haaveineen ja huolineen hykerryttävän hauskasti ja suurella sydämellä. Kantaesitys on Willensaunassa 11. huhtikuuta.

Keväällä Kansallisteatterissa on monipuolinen vierailuohjelmisto. Ismo Alanko Yksin -konsertissa elävä muusikkolegenda esittää kappaleitaan riisuttuina versioina Suurella näyttämöllä. Noora Dadun FAIL on Minun Palestiinani -menestysesityksen itsenäinen jatko-osa, joka saa kaksi näytäntöä Pienellä näyttämöllä. Vladimir Sorokinin kulttiteos Ice tuodaan Pienelle näyttämölle suomalaisen Klockriketeaternin ja virolaisen Von Krahl Teaterin yhteisvoimin. Toinen suomalais-virolainen vierailu on Jalostamo-kollektiivin ja Eesti Draamateaterin musta komedia Kädettömät, joka nähdään Willensaunassa. The Really Small Theatre Company tuo Willensaunaan palkitun yhdysvaltalaisen teatterintekijän Richard McElvainin vaikuttavan klassikkotulkinnan The Chess Player.