Siirry pääsisältöön

Puuvilla yhdistää meidät. Me viljelemme sitä. Jalostamme, kulutamme ja kierrätämme mantereelta toiselle. Kuinka hyvin tunnemme toisemme ‒ ja puuvillan merkityksen itse kullekin meistä?

Riikka Kuneliuksen käsikirjoittama ja ohjaama 100% COTTON saa ensi-iltansa Kansallisteatterin Omapohjassa 8. toukokuuta. Nykyteatterista ja dokumentaarisista hetkistä kudottu teos kertoo puuvillan yhdistämistä ihmisistä ja etäisyydestä heidän välillään. Se kokoaa yhteen ajatuksia arkipäiväisestä raaka-aineesta, jonka viljely on sadoille miljoonille ihmisille lähes ainoa mahdollisuus toimeentulon hankkimiseen.

Puuvillanviljelijä Nikiegni Siéza ja Riikka Kunelius tapasivat Karaban kylässä Burkina Fasossa maaliskuussa 2011. Kunelius kysyi Siézalta, haluaisiko hän kollegoineen osallistua puuvillasta kertovan teatteriesityksen valmistamiseen. 100% COTTON on kahdeksan vuotta sitten alkaneen yhteistyön ja sen ympärille rakentuneen taiteellisen tutkimusprosessin lopputulos.

Mitä tapahtuu, kun puuvillan viljelijän ja kuluttajan tarinat astuvat samalle näyttämölle? Säilyvätkö käsityksemme puuvillasta ennallaan vai löydämmekö polkuja uuden äärelle?

Jokaisen näytännön jälkeen yleisöllä on mahdollisuus jäädä keskustelemaan esityksen työryhmän kanssa. Esitys ja yleisökeskustelu ovat osa Riikka Kuneliuksen väitöskirjatutkimusta Itä-Suomen yliopistoon.