Siirry pääsisältöön

Anne Rautiaisen Suuren näyttämön ohjauksessa esiintyy eturivin näyttelijäensemble

Teos saa Suomen kantaesityksensä Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä syyskaudella 2020.
Samuel Adamsonin näyttämösovitus tuo Pedro Almodóvarin Oscar-palkitun ja ylistetyn elokuvan ensimmäistä kertaa suomalaisteatteriin. Kaikki äidistäni -esityksen ohjaa huikean visuaalisesta ja fyysistä ilmaisua painottavasta näyttämökielestään tunnettu Anne Rautiainen. Keskeisissä rooleissa nähdään kotimaisen teatterin kiinnostavimmat tähdet – kuten Katariina Kaitue, Annika Poijärvi, Aksa Korttila ja Janne Reinikainen – sekä joukko uuden polven teatterintekijöitä.

Almodóvarin elokuvaklassikkoon perustuva Kaikki äidistäni on pakahduttavan kaunis ylistyslaulu äitiydelle ja naisten voimalle.

Tulkinnan ytimessä on ajatus tasaveroisesta ihmisyydestä ja lähimmäiseen turvautumisen tarpeesta. ”Kaikki äidistäni puhuu ihmisyyden puolesta. Almodóvarin teoksen maailmassa kaikki ihmiset ovat merkityksellisiä ulkoisista ominaisuuksistaan, sukupuolestaan, syntyperästään tai muusta sellaisesta huolimatta. Jokainen voi koota ympärilleen haluamansa perheen. Meillä on lupa tarvita toisiamme”, ohjaaja Anne Rautiainen luonnehtii.

”Yksi teoksen avainlauseista on sitaatti Tennessee Williamsin Viettelyksen vaunusta: ’Tuntemattomien ihmisten hyväntahtoisuus on aina pelastanut minut’. Tämä hieno, humaani ideaali tuntuu tärkeältä myös tässä äärimmäisessä maailmantilanteessa. Teoksen pohjavire on kaikista henkilöiden kokemista menetyksistä huolimatta hyvin toiveikas”, Rautiainen summaa.

Kaikki äidistäni kertoo haavoittuneesta äitiydestä: kuolemattomasta rakkaudesta, suurista suruista ja uutta toivoa antavista iloista. Se on näytelmä, joka suhtautuu marginaalissa eläviin henkilöihinsä lämmöllä ja hyväksyvästi. Klassiset Hollywood-elokuvat, teatteri ja naisten elämäntarinat asettuvat toistensa peileiksi huikean monitasoisessa näyttämöteoksessa, joka yhdistää suvereenisti tragediaa, komediaa ja toiveikkuutta. Vavahduttavan tarinan ytimessä on vapaus löytää ja valita itselleen perhe, rakastaa ja tulla rakastetuksi.

Anne Rautiainen on monipuolinen, laajalti myös ulkomailla työskennellyt ohjaaja. Hän on ohjannut Kansallisteatteriin suurta suosiota saavuttaneet esitykset Lokki (2019), Mestari ja Margarita (2017) sekä Perhosia askelten alla (2013).