Siirry pääsisältöön
Maunulalainen päiväkirja

Kansallisteatterin Ytyä! -yleisötyön aluehanke Maunulan maisema on kolmen vuoden ajan tuonut teatteria Maunulan arkeen ja käsitellyt taiteen keinoin sen asukkaille tärkeitä kysymyksiä ja aiheita. Hankkeen päätteeksi valmistuva näytelmä on Matti Onnismaan ja Jonnakaisa Riston tähdittämä Maunulalainen päiväkirja, joka saa ensi-iltansa Maunula-talossa 15. marraskuuta.

”Rakas päiväkirja. Pääni on täynnä synkkiä ajatuksia. Liekö vallan viisasta edes tähän yhteisölliseen teokseen kirjoittaa.”

Kansallisteatterin Maunulan maisema -hankkeen aikana Maunulan kirjastosta on ollut lainattavissa kolme päiväkirjaa. Kuka tahansa kirjaston asiakas sai lainata ja käyttää päiväkirjaa kuten sitä käytetään – kirjoittaa mitä lystää. Päiväkirjoihin päätyi erilaisia tarinoita, hetkiä, muistoja, arkisia kuvauksia, rakkaustarinoita ja tunnustuksia. Dramaturgi Juho Gröndahl on kirjoittanut materiaaleista esityksen, jossa päästään kurkistamaan päiväkirjakirjoittajien maailmoihin. Miksi kukin päiväkirjakirjailija on halunnut jättää itsestään juuri tällaisen jäljen? Minkälainen ihminen on tietynlaisen tekstin takana? Ja miksi juuri jokin tietty hetki tai muisto on ollut ylöskirjaamisen arvoinen?

Maunulalaisia päiväkirjan kirjoittajia lavalle taikovat näyttelijät Matti Onnismaa ja Jonnakaisa Risto. Esityksen ohjaa Maunulan maisema -hankkeen taiteellinen suunnittelija, teatteri-ilmaisun ohjaaja Eveliina Heinonen. Esitys on samalla kolmivuotisen hankkeen päätös ja kiitos asukkaille.

” — mutta oikeesti se millä on väliä on nää tyypit, nää jotka täällä asuu ja elää ja kuolee joka päivä. Ne on niitä staroja.”