Siirry pääsisältöön
Axel – soolo miesäänelle

Axel – soolo miesäänelle on Heini Junkkaalan ohjaama melodinen muotokuva ihmisestä, joka joutui tekemään valinnan äänen ja miehuuden välillä. Dokumentaarinen esitys 33-vuotiaana koetusta äänenmurroksesta ja sen synnyttämästä uudesta äänestä kantaesitetään Lavaklubilla 2. maaliskuuta.

Hän syntyi naiseksi, mutta halusi tulla nähdyksi miehenä. Käydäkseen miehestä hänen olisi aloitettava mieshormonin käyttö. Asiassa oli kuitenkin yksi ongelma: ääni. Hän ei halunnut menettää kuulasta lauluääntään. Sitä, mitä tuntemattomat olivat kutsuneet Jumalan lahjaksi. Jota hän itse kutsui sielukseen. Naisäänen laulu hänessä. Nyt kaksi ja puoli vuotta hormonia käytettyään Axel kertoo tarinansa Lavaklubin näyttämöllä. Miehen äänellä.

Esityksen ohjaa Kansallisteatterin kotikirjailija Heini Junkkaala, joka yhdessä Axelin kanssa vastaa myös käsikirjoituksesta. Axel – soolo miesäänelle on ensimmäinen Junkkaalan Kansallisteatterille ohjaamasta kolmen dokumentaarisen teoksen sarjasta.

”Axel – soolo miesäänelle on solistinen teos siinä mielessä, että se pyrkii luomaan muotokuvan tai oikeastaan luonnoksen yhdestä aivan erityisestä henkilöstä, joka onneksemme sattui aikalaiseksemme, nimittäin Axelista. Samaan aikaan teos on hämmästyttävän moniääninen, koska Axelissa itsessään puhuu – ja laulaa – useita eri ääniä, joskus keskenään hyvin ristiriitaisiakin. Axel antaa teoksessa äänen myös niille kysymyksille, joista voisi olla helpompi vaieta”, Junkkaala kertoo.