Siirry pääsisältöön
""

Maria Jotunin ajaton komedia rahasta ja rakkaudesta nähdään Espoon Kaupunginteatterin ja Kansallisteatterin yhteistuotantona

Maria Jotunin Kultaisen vasikan kantaesitys oli Suomen Kansallisteatterissa 26. marraskuuta 1918, jolloin Suomen ja Euroopan yllä leijui sakeana vallihaudoissa mätänevien ruumiiden lemu. Jotunin ratkaisu oli tehdä pulasta ja sen paljastamasta raadollisesta pelistä silkkaa komediaa. Näytelmää leimaa kirjailijan tyrmistys ihmisten häikäilemättömästä omaneduntavoittelusta.

Sata vuotta myöhemmin maailmankirjat ovat jälleen sekaisin, eikä ihmisluonto ole päässyt rahasta tai rakkaudestakaan ihmissuhdekaruselleja pyörittävinä moottoreina. Kriittisen naurun avulla voi käsitellä ja kestää elämää käänteineen.

Kultaisen vasikan Eedit perheineen ryhtyy tavoittelemaan äkkirikastumista. Kuumenevan pörssin kurssit kipuavat taivaisiin kuin kuolleiden sielut, ja keinotteluvimma leviää perheenjäsenten keskuudessa taudin lailla. Kohta he kiipeävät jo toisiaan pitkin varakkuutta tavoitellessaan. Parisuhdekaruselli pyörii, ja ihmisen ainoa arvo on hänen kauppa-arvonsa rakkauden julmassa pörssissä.

Jotunille, hienolle komediakirjoittajalle, on tapahtunut jotain ihmeellistä: sadassa vuodessa hänestä on tullut nerokas avantgardisti. Voisi kuvitella, että kirurginterävällä veitsellä omaa aikaamme paloitteleva teksti kuumeen lailla kohoavine pörssikursseineen ja henkeäsalpaavine pandemioineen olisi toissa päivänä valmistunut”, kuvaa esityksen ohjaaja ja Espoon Kaupunginteatterin johtaja Erik Söderblom.

Yhteistuotannossa kahden teatterin voimat

Kultainen vasikka esitetään Espoon Kaupunginteatterin Revontulihallissa. Kansallisteatterin taiteilijakunnasta rooleissa nähdään Pirjo Luoma-aho, Petri Manninen, Harri Nousiainen, Karin Pacius ja Janne Reinikainen. Ensembleä täydentävät vierailijoina Misa Lommi, Chike Ohanwe, Elsa Saisio ja Terhi Suorlahti.

Kansallisteatteri on viime vuosina laajentanut yhteistyötään kotimaisten teattereiden kanssa. Onnistuneen Lehman-trilogian jälkeen yhteistyön jatkaminen Espoon Kaupunginteatterin kanssa tuntuu luontevalta ja hyvältä. On hienoa, että Espoossa nähdään tämä Jotunin klassikko, jonka aiheet puhuttelevat tässä ajassa”, kommentoi Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho.

Esityksen ensi-ilta on Espoon Kaupunginteatterin Revontulihallissa 22.9.2021.  Esitykset toteutetaan viranomaisten turvallisuusohjeita noudattaen.

Tutustu esitykseen lähemmin teoksen omalla sivulla.