Siirry pääsisältöön

Juhana von Baghin ohjaama ja Michael Baranin dramatisoima Rikinkeltainen taivas tuo Kjell Westön samannimisen romaanin Pienelle näyttämölle omalakisen kauniina tulkintana. Koreografia on Jyrki Karttusen ja rooleissa nähdään huippuensemble Pirjo Lonka, Pyry Nikkilä, Annika Poijärvi, Johannes Purovaara, Timo Tuominen ja Juha Varis. Kantaesitys on 4. joulukuuta 2019.

On rutikuiva, helteinen elokuun päivä, kun kahdeksanvuotias K. tapaa Ramsvikin läheisellä kyläkaupalla samanikäisen Alex Rabellin sekä tämän pikkusiskon Stellan. Tapaaminen muuttaa K:n loppuelämän, vaikka K. ei silloin vielä tiedäkään kohtaavansa elämänsä rakkauden ‒ ja pojan, jonka voima ja viha tulevat määrittämään myös hänen tulevaisuutensa ratkaisevat hetket.

Ajan tematiikka ja näyttämön simultaanisuus ovat näyttämötulkinnan ytimessä. ”Minua kiinnostaa, miten kannamme aikaa sisällämme. Minua koskettaa kuinka meihin sisältyvät kaikki iät; eivät vain ne, jotka jo olemme eläneet, vaan myös ne, jotka vielä pitäisi elää. Minua kiihottaa näyttämötaiteen ainutlaatuinen ominaislaatu ja mahdollisuus simultaanisuuteen: asioiden tapahtumiseen ja näyttämiseen yhtä aikaa. Näyttämön perusluonne on unta, unelmaa”, ohjaaja Juhana von Bagh kuvailee.

Kjell Westö (s. 1961 Helsingissä) on kiitetty ja palkittu kirjailija, joka tunnetaan varsinkin laajoista, Helsinkiin sijoittuvista romaaneistaan. Westö on kirjailijana kiinnostunut sekä nykyajasta että menneisyydestä. Hänen historialliset romaaninsa sijoittuvat ajallisesti enimmäkseen 1900-luvun Suomeen, ja niiden yhteiskunnallinen liikkuma-ala on laaja. Westön viides romaani Kangastus 38 oli Finlandia- ja August-palkintojen ehdokkaana ja voitti Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon vuonna 2014. Samana vuonna Westölle myönnettiin hänen koko tuotannostaan ruotsalainen Aniara-palkinto sekä Samfundet De Nion suuri palkinto. Vuoden 2017 syksyllä Mikaela Hasánin ohjaama, ja Hasánin ja Michael Baranin yhdessä dramatisoima Kangastus 38 kantaesitettiin Kansallisteatterissa. Rikinkeltainen taivas, Westön seitsemäs romaani, nousi ilmestymisvuonnaan (2017) välittömästi myyntimenestykseksi. Romaanien lisäksi Westö on kirjoittanut muiden muassa runokokoelmia, novelleja ja kolumneja. Hänen romaaneistaan on tehty monia sovituksia niin näyttämöille kuin valkokankaalle. Westön tuotantoa on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle.