Siirry pääsisältöön

Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön dokumenttiteatteriesitys Toinen koti esitettiin kuluneella kaudella loppuunmyydyille katsomoille yhteensä 29 kertaa. Teatteriprojektissa kohtasivat pakolaisina Suomeen tulleet ja tänne syntyneet taiteilijat. Ohjaaja ja tutkija Jussi Lehtonen kertoo projektin taustoista tänään, maailman pakolaispäivänä julkaistussa ArtsEqual-hankkeen lyhytelokuvassa, jonka hän on tehnyt yhdessä työparinsa tutkija Sari Pöyhösen ja kuvaaja Evelin Kaskin kanssa.

Vuonna 2015 Suomeen tuli 32 000 turvapaikanhakijaa enimmäkseen Syyriasta, Irakista ja Afganistanista. Heidän joukossaan saapui satoja taiteilijoita.

Ohjaaja ja näyttelijä Jussi Lehtonen koki tarvetta osallistua julkiseen keskusteluun pakolaisista ja Suomen kotouttamispolitiikasta. Hän alkoi suunnitella dokumenttiteatteriprojektia Kansallisteatterin Kiertuenäyttämölle yhdessä pienen ryhmän kanssa. Mukaan pyydettiin myös professori Sari Pöyhönen Jyväskylän yliopistosta, jolla oli kokemusta turvapaikanhakijoihin ja kotoutumiseen liittyvästä tutkimuksesta. Pakolaisena Suomeen tulleita taiteilijoita työryhmä löysi mukaan erilaisten verkostojen kautta.

Toinen koti -dokumenttiteatteriprojektissa suomalaiset ja pakolaistaustaiset taiteilijat muodostivat ilmaisuyhteisön. Tavoitteena oli auttaa marginalisoituja ihmisiä saamaan äänensä ja tarinansa julkiseen keskusteluun taiteen keinoin.

Keskeistä yhteisössä oli asettuminen toisen asemaan. Sitä opittiin erilaisten harjoitusten kautta, mutta kahnauksia tuli silti väistämättä.

”Yhteisössä oli mukana sisällissotaa käyvien tahojen eri osapuolia, esimerkiksi sekä Syyrian hallituksen että kapinallisten edustajia”, Sari Pöyhönen toteaa.

Projektin myötä koko yhteisö eli pakolaistaustaisten jäsentensä mukana, kun nämä hakivat turvapaikkaa Suomesta. Samalla suomalaisten jäsenten silmät avautuivat.

“Kun seurasin vierestä, miten Suomen viranomaiset sanoivat näyttelijä Bakr Hasanille, että tämän tulisi vaihtaa ammattinsa ja lopettaa ajatustensa ilmaiseminen julkisesti ollakseen turvassa kotimaassaan, minusta alkoi tuntua, että jotakin oli tapahtunut sananvapauden käsitteelle Suomessa. Tajusin, että meidän pitäisikin tehdä esitys tästä aiheesta sen sijaan, että käsittelisimme vain kotoutumista”, Jussi Lehtonen kertoo.

Aiheen käsittely ei jäänyt vain esitykseen. Tutkijat laativat myös toimenpidesuosituksen, jonka mukaan Maahanmuuttovirastolla (Migri) ei ole riittävää käsitystä siitä, millainen taide missäkin kontekstissa näyttäytyy sellaisena, jonka valtaapitävät tahot kokevat uhkaavana. He ehdottivat, että Migri konsultoisi tässä asiassa luotettavia asiantuntijalähteitä.

Taideyliopiston koordinoima ArtsEqual-hanke tutkii, kuinka taide julkisena palveluna voisi lisätä yhteiskunnallista tasa-arvoa ja hyvinvointia 2020-luvun Suomessa. Hanketta rahoittaa Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvosto.

Katso Toinen koti -lyhytelokuva tästÄ:

(kesto n. 10 minuuttia)

(tekstitys suomeksi)

(subtitled in Arabic)

(subtitled in English)