Siirry pääsisältöön
Kaksi nuorta naista uimassa aavalla merellä.

Paavo Westerbergin uutuusnäytelmä Sinivalas on tarina eripuraisesta perheestä, syyllisyydestä, pakenemisesta sekä kääntymisen mahdollisuudesta. Se kysyy, kuinka elää ainutkertainen elämänsä oikein, kun maailma ympärillä on haaksirikkoutumassa. Westerberg on kirjoittanut ja ohjannut Kansallisteatteriin neljä omaa tekstiään sekä ohjannut lukuisia yleisön rakastamia klassikkoteoksia.

Anna (Elena Leeve) elää kuin unessa. Äidin kuolema ja aviomiehen sairastuminen ovat saaneet menestyvän luovan yksikön johtajan kadottamaan otteen elämästään. Annalle rakas sukutila, ulkomeren saarella sijaitseva huvila, on joutumassa myyntiin vastoin hänen tahtoaan. Anna tahtoisi säilyttää tilan, mutta sisarusten kesken ei löydy yksimielisyyttä yhteisen omaisuuden kohtalosta. Kun saareen saapuu Annan muusikkoveljestä elämäkertaa kirjoittava Laura (Emmi Parviainen), Anna joutuu tuntemattoman voiman nielemäksi. Inhimillisen tarkkanäköisesti kirjoitettu näytelmä tarjoaa elävät roolit valovoimaiselle näyttelijäkaartille: Eero Aho, Elmer Bäck, Kristiina Halttu, Elena Leeve, Esa-Matti Long, Markku Maalismaa, Emmi Parviainen, Heikki Pitkänen, Antti Pääkkönen ja Timo Tuominen. Kantaesitys nähdään Suurella näyttämöllä 4.3.2020.

Paula Salmisen kirjoittama ja Saana Lavasteen ohjaama Ilmasilta tarttuu suomalaisteattereissa harvemmin käsiteltyyn aiheeseen: länsimaisen ihmisen kokemaan syyllisyyteen etuoikeutetusta asemastaan. Virkistävän itseironisen näytelmän keskiössä ovat hyväntekijät, joiden parhaat aikomukset eivät välttämättä johda kenenkään kannalta toivottuihin lopputuloksiin. Salmisen edellinen Kansallisteatteriin kirjoittama näytelmä, 13 uponnutta vuotta (2012) oli vuoden parhaan näytelmätekstin palkinnon voittanut yleisö- ja arvostelumenestys. Muotokuvia hyväntahtoisista mutta hämmentyneistä auttajista on luomassa erinomainen näyttelijätrio: Pirjo Luoma-aho, Pyry Nikkilä ja Alina Tomnikov. Kantaesitys on Willensaunassa 13.2.2020.

Dokumenttiteatteriesitys Undocumented Love tuo näyttämölle viisi esiintyjää Suomesta, Irakista ja Syyriasta; teatteria, tanssia, nykysirkusta ‒ ja viisi tositarinaa maailmasta. Esityksessä pakolaistaustaisten ihmisten ja heidän auttajiensa tarinoita kerrotaan puheen, fyysisen teatterin ja klovnerian keinoin. Teoksen käsikirjoitusta varten on tehty haastatteluja Suomessa, Englannissa, Serbiassa, Turkissa ja Libanonissa. Mukana on useita huippusuositusta Toinen koti -esityksestä (2017) tuttuja tekijöitä sekä Race Horse Companyn perustaja, sirkustaiteilija Kalle Lehto. Syyrialainen tanssija Angela al Debs on kutsuttu hankkeeseen osana Artists at Risk -järjestön turvaresidenssitoimintaa. Kantaesitys nähdään Omapohjassa 30.1.2020. Esiintyjinä nähdään Angela al Debs, Bakr Hasan, Kalle Lehto, Mohammad Manla ja Marja Salo, konsepti on Kati Kaartisen ja Jussi Lehtosen.

Perheen pienimmille on tarjolla Nukketeatteri Sytkyjen Salainen puutarha. Frances Hodgson Burnettin Salainen puutarha -romaania (The Secret Garden, 1911) pidetään yhtenä 1900-luvun parhaimmista lastenkirjoista. Rakastetun nukketeatteritaiteilija Juha Laukkasen taikakosketuksella tarina herää henkiin visuaalisena ja musiikillisena leikkinä, jonka teemoina ovat muun muassa ystävyys, yksinäisyys, kulttuurierot ja suvaitsevaisuus. Ensiaamut nähdään Suuren näyttämön lämpiössä 15.2.2020.

Kevään vierailuohjelmistoa on Aurelia Thierrée ja Victoria Thierrée Chaplinin Bells and Spells. Bells and Spells seuraa Aurelia Thierréen esittämän parantumattoman kleptomaanin erikoista matkaa. Taipaleen varrella kleptomaani joutuu varastamiensa esineiden armoille: naulakko alkaa kävellä, tuolit ja pöytä liukuvat edestakaisin samalla, kun seinä aukeaa paljastaen tanssiparin, ja mekko alkaa yhtäkkiä elää omaa elämäänsä. Lumoava fyysisen teatterin teos sekoittaa ihmeellisen outoon käyttäen eteeristä kuvastoa ja odottamatonta rekvisiittaa. Logiikalla, järjellä tai vakavuudella ei ole sijaa, kun Aurelia Thierrée ja tanssija Jaime Martinez johdattelevat meidät läpi surrealistista huumoria ja taikuuden tunnetta yhdistävän tarinan. Victoria Thierrée Chaplin palaa Suomeen ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2007 vierailun, jolloin hänen tyttärensä Aurelia ihastutti lavalla teoksessa L’Oratorio d’Aurélia. Esitys on osa Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen kausiohjelmaa ja nähdään Suurella näyttämöllä 15.–17.5.2020.