Siirry pääsisältöön

Katsojakontakteja vuonna 2019 oli yli 200 000. Kokonaistäyttöprosentti oli 88%, joka on kuluvan vuosituhannen korkein. Komea 200 000 katsojan rajapyykki ylittyi kolmatta kertaa vuosikymmenen aikana. ”Korkeatasoinen draamateatteri kiinnostaa”, pääjohtaja Mika Myllyaho iloitsee.

Vuoden 2019 ohjelmiston erityissuosikkeihin lukeutui kevätkaudella Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän Yhdestoista hetki, huikea päivänpoliittinen tarina demokratiasta. Syksyllä kantaesitettiin Yuval Noah Hararin kansainväliseen bestseller-teokseen pohjautuva Sapiens ‒ tarina tarinoita kertovasta ihmislajista. Kiitetty, yleisömenestykseksi kohonnut teos toteutettiin yhteistyössä WAUHAUS-kollektiivin kanssa, ja teoksen sovituksen ja esityksen käsikirjoituksen teki Kansallisteatterin dramaturgi Minna Leino. Sapiens jatkaa edelleen menestyksekkäästi ohjelmistossa. Täysille katsomoille esitettiin muiden muassa koko perheen valloittavaa Koiramäen Suomen historiaa sekä romaanidramatisointeja Rikinkeltaista taivas ja Kissani Jugoslavia.

”Panostuksemme korkeatasoiseen taiteelliseen teatteriin on jälleen tuottanut erinomaisia tuloksia. Olemme erityisen kiitollisia siitä, että esityksemme ovat herättäneet laajalti keskustelua ajankohtaisuudellaan ja syvällisyydellään”, pääjohtaja Myllyaho kommentoi.

Katsojaluvut koostuvat neljän näyttämön (Suuri näyttämö, Pieni näyttämö, Willensauna ja Omapohja) sekä Lavaklubin, Kiertuenäyttämön ja YTYÄ!-yleisötyön kontakteista. Esityksiä näyttämöillä oli yli 600, erilaisia yleisölle avoimia tilaisuuksia ja kiertue-esityksiä liki 300. Eri vierailuesityksiä oli 19, joiden näytäntöjä oli miltei 80. Viime vuosien yhteistyö vapaan kentän ryhmien kanssa on tuonut Kansallisteatteriin uusia yleisöjä. Kansallisteatteri puolestaan vieraili muiden muassa Kajaanin Runoviikoilla, Tampereen Teatterikesässä sekä Dostojevski-festivaaleilla Veliky Novgorodissa.

Vuonna 2019 toimintansa aloittanut Kantti – Nuorten Kansallisteatteri on osaltaan laajentanut teatterin yleisöpohjaa entisestään. Valtakunnallinen Taidetestaajat-hanke puolestaan toi Sapiensiin liki 2500 kahdeksasluokkalaista.