Siirry pääsisältöön
""

Lahjoitusvaroilla autetaan Kiertuenäyttämön ja nuorille suunnatun teatterin toimintaa

Suomen Kansallisteatterin Säätiö on käynnistänyt varainhankinnan. Lahjoitusvarojen avulla Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö voi viedä jatkossakin esityksiä terveydenhuollon, sosiaalitoimen ja vankeinhoidon yksiköihin sekä edistää yhdenvertaisuutta, suvaitsevaisuutta ja osallisuutta. Toisena lahjoituskohteena ovat nuoret katsojat ja teatterintekijät sekä Kantti – Nuorten Kansallisteatteri.

”Suomen Kansallisteatterin Säätiön tehtävänä on turvata Kansallisteatterin arvokkaan rakennuksen pysyminen teatterikäytössä. Säätiön tehtävä on lisäksi edistää ja tukea korkeatasoista teatteritaidetta. Kansallisteatterin säätiössä haluamme, että teatteriin osallistuminen on mahdollista myös teatterin seinien ulkopuolella. Kiertuenäyttämön esitysten kautta erilaisissa laitoksissa asuvilla ihmisillä on siihen mahdollisuus. Säätiön katse on voimakkaasti myös tulevaisuudessa. Lahjoitusvaroilla säätiö tukee sekä nuoria teatterintekijöitä että nuoria katsojia, jotta kotimainen teatteri elää ja voi hyvin jatkossakin”, säätiön hallituksen puheenjohtaja Veli Sundbäck kommentoi.

Monet asuvat palvelutaloissa, kuntoutusyksiköissä, nuorisokodeissa, vankiloissa ja vastaanottokeskuksissa tai ovat elämäntilanteissa, jotka eivät suo mahdollisuutta osallistua tasa-arvoisesti yhteiskunnan toimintaan. Näihin suljettuihin paikkoihin ja niissä asuviin ihmisiin liittyy usein myös tietämättömyyttä, ennakkoluuloja ja syrjintää.

Lahjoitusvaroilla Kansallisteatterin Kiertuenäyttämöä autetaan viemään esityksiä terveydenhuollon ja sosiaalitoimen yksiköihin, vankiloihin ja vastaanottokeskuksiin; paikkoihin, joista ihmiset eivät muuten pääse live-taiteen pariin. Uraauurtavaa työtä tekevä Kiertuenäyttämö on toiminut valtakunnallisesti jo kymmenen vuotta.

Lahjoitusvaroin edistetään myös tutkivaa teatterityötä eri tavoin marginalisoitujen ihmisten kanssa. Yhdessä syntyvät esitykset lisäävät ymmärrystä, osallisuutta ja suvaitsevaisuutta.

Nuoret ovat väliinputoajia teatterikentällä, sillä teatteria tehdään pääosin aikuisille ja lapsille. 13–19-vuotiaille katsojille suunnattua ohjelmistoa on Suomessa edelleen niukasti. Nuoret koetaan teattereissa usein haastavana kohderyhmänä. Kansallisteatterin tavoite on kehittää ja tuottaa tälle ikäryhmälle suunnattuja tekstejä ja esityksiä Kantti – Nuorten Kansallisteatterin toiminnan kautta. Varoilla tuetaan nuorille suunnattujen, laadukkaiden kotimaisten näytelmien kirjoittamista, nuorten teatteriopiskelijoiden mentorointitoimintaa ja nuorten näytelmäkirjailijoiden ja dramaturgien tekstien kehittämistä.

Lue lisää Lahjoita ja tue -sivulta.

Suomen Kansallisteatteri on yhtiömuodoltaan osakeyhtiö, jonka tehtävänä on suomenkielistä näyttämötaidetta esittävän teatterin ylläpitäminen. Suomen Kansallisteatterin Osakeyhtiön suurimpana osakkeenomistajana on vuonna 1932 perustettu Suomen Kansallisteatterin Säätiö.