Siirry pääsisältöön
Yhdestoista hetki

Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän Yhdestoista hetki on tarina demokratiasta, yhdessä elämisen tavasta, joka on katoamassa ulottuviltamme juuri, kun olimme alkaneet pitää sitä itsestään selvänä. Se on teos tästä ajasta, mutta myös tulevaisuudesta. Esitys yhdistelee nerokkaasti dokumenttiteatteria, musiikkia ja kuvallista ilmaisua. Se on samaan aikaan farssi ja tragedia, ennennäkemätön musiikillinen iltama ja näyttämöllisten näkyjen sinfonia. Kantaesitys nähdään Suurella näyttämöllä 6.3.2019.

”Kaikki, jotka katselevat ympärilleen, näkevät, että maailman liberaaleille demokratioille on tapahtumassa jotakin kummallista. Yhteiskuntien kahtiajako syvenee, autoritäärisiä hahmoja nousee, ihmisoikeuksia ohitetaan lainsäädännössä ja natsit marssivat kaduilla. Yhdestoista hetki kertoo siitä, miksi näin tapahtuu”, kirjailija-ohjaaja Esa Leskinen tiivistää teoksen ydinajatuksen. ”Kahdeksankymmentä vuotta sitten demokratia oli käytännössä hävinnyt koko Euroopasta. Mikään ei estä sitä häviämästä uudelleen”, Leskinen summaa.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan demokratia on vähenemässä myös siellä, missä se on perinteisesti ollut vahvimmillaan – Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Mihin tarvitaan demokratiaa, jos kaikki päätökset tehdään markkinoilla? Mitä jää jäljelle kansanvallasta, kun toisaalla on nouseva äärioikeisto ja toisaalla globaalien rahoitusmarkkinoiden sanelema politiikka? Kuinka olemme päätyneet elämään maailmassa, jossa meillä ei ole varaa pitää huolta heikoimmista tai suojella ympäristöämme tuholta?

Yhdestoista hetki on jatkoa vuoden 2014 parhaana esityksenä palkitulle näytelmälle Neljäs tie. Samalla se on Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän Kansallisteatterille kirjoittaman demokratia-trilogian toinen osa.